17. SÖĞÜT DOMATES KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI

Söğüt Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel 17. Domates ve Kültür Festivali’nin açılış töreni yapıldı. Açılışa TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Valisi Ali Arslantaş’da katıldı.


Yaşam 30.07.2022 23:39:00 0
17. SÖĞÜT DOMATES  KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI

Söğüt programına Domates Serası incelemeleri ile başlayan Milletvekili Özçelik ve Vali Ali Arslantaş, Yayla Domatesinin başkenti olarak anılan, Burdur’un örtü altı yetiştiriciliğinin öncü beldelerinden Söğüt’te bu yıl 17’incisi düzenlenen Geleneksel Söğüt Domates Kültür Festivali kapsamında yapılan en iyi sera yarışmasında dereceye giren üreticileri ziyaret ederek örnek seralarda incelemede bulundular.

Bu yıl ki verim ve pazar durumu konularında üreticiler ve yetkililerden bilgiler alan Özçelik ve Vali Arslantaş, dereceye giren çiftçileri tebrik ederek hayırlı, bereketli, bol kazançlı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundular.

Buradaki  incelemelerinin ardından festival alanına geçen katılımcılar, 29-30-31 Temmuz tarihlerinde üç gün sürecek festivalin açılışı ile Söğüt Beldesine yapılan yatırım ve hizmetlerin toplu açılış törenine katıldılar.

Vali Arslantaş törende yaptığı konuşmada üreten, çalışkan Söğüt halkına bereketli bir sezon dileyerek, hayırlı, eğlenceli festival geçirmelerini diledi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Söylenmesi ile başlayan program Protokol Konuşmaları ile devam etti.

Söğüt Belediye Başkanı Ayhan Yurdasiper, Çavdır Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, Milletvekili Bayram Özçelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Sadir Durmaz ve Vali  Arslantaş’ın hitapları sonrası, dereceye giren üretici çiftçilere ödül ve paketleri takdim edildi.

Açılış Töreni Kurdele Kesiminin ardından hemşehrimiz TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Uğur Önür ve Türk Halk Müziği sanatçısı Aysel Yakupoğlu konseri ile sona erdi.

Vali Arslantaş törende yaptığı konuşmada şunları söyledi; “1420 rakımlı Söğüt beldemizin kaderi, iki binli yıllarda Antalya, Kumluca ve Finike’ye domates işçisi olarak giden Söğütlüler sayesinde değişmiştir. Öncelikle domates yetiştiriciliğini ve ardından ortaklık müessesiyle ürün arz ve pazarlama usullerini öğrenen Söğütlüler, iki bin yılından önce ağaç seralarda başlayan Söğüt’ün domates serencamını başka bir irtifaya çıkartmışlardır. Söğüt domatesini muadillerinden ayıran benzersiz tadın kaynağı, gece gündüz farkının fazla olduğu Söğüt iklimidir. Bu sayede raf ömrü uzun, dayanıklı, aroması ve lezzetiyle öne çıkan yayla domatesi yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi görmektedir. Tozlaşmanın Bambu arı marifetiyle yapıldığı seralarımızda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün katkılarıyla kalıntısız gübreler kullanılmakta, hormonsuz ve tam organik leziz ürünler yetiştirilmektedir. Domates ticareti gerek toptancı halinde çalışan vatandaşlarımıza gerekse seralarda istihdam edilen yurttaşımıza geçim kapısı olmaktadır. Hasat mevsiminin başladığı yaz aylarında beldemizin nüfusu üç katına çıkmaktadır. Geleceğe güvenle bakmak için üretmek gerekir. Devletimizin tüm kurumları, Söğüt Beldemizde yaşayan vatandaşlarımızın gayretiyle girişilen bu otonom ticari faaliyetin gelişmesi için gerekli tüm adımları atmakta, yeni girişimcilerin teşviki ve hali hazırdaki üreticilerimizin karşılaştığı problemlerin aşılması noktasında özveriyle çalışmaktadır. Tarih ve insan nakille kaimdir derler. Toros dağları eteğinde kurulan bu şirin belde Türk soyunun öz evlatlarınca iskân olunduğundan beri kim bilir nice toylara ev sahipliği yapmıştır. Bu minvalde 1998 yılında Belediye Başkanı Süleyman Sarı tarafından “Birlik Şöleni” adı altında başlatılan ve 2005 yılından itibaren “Geleneksel Domates ve Kültür festivali” adı altında tertip edilen festivali, Söğüt’de yapılan şenliklerin başlangıcı değil, tabiri caizse geleneğimiz ve töremizle nikah tazelememizin miladı kabul etmek gerekir. Biz, bizi biz yapan değerler etrafında kenetlenip bir oldukça güçlüyüz. Türk milleti kadar sevinçte ve kederde ortak irade ortaya koyabilme kabiliyetine sahip pek az ulus vardır. Bu nevi festivaller vesilesiyle, toplumsal hafızanın canlı tutulması ve geleneğin atiye aktarılmasının en az ekonomik refah nispetinde önemli olduğunu düşünüyorum. Belde sakinlerimizin kaynaşmasına, belde dışında meskûn Söğütlü kardeşlerimizin memleket hasretini gidermesine ve en mühimi Söğüt Beldemizin tanıtımına sağladığı katkılar sebebiyle festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese medyunu şükranız”


'AK Parti kabinesinde değişiklik olacak mı?' Ömer Çelik değerlendirdi! AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, son MYK toplantısının ardından gazetecilerin yönetimde olası değişikliklerle ilgili sorularını yanıtladı.
Eski Isparta Belediye Başkanı Ziya Zeynelgil hayatını kaybetti 1984-1989 yılları arasında ANAP’tan girdiği seçimlerde Isparta Belediye Başkanlığı'nı kazanan ve bir dönem başkanlık yapan Ziya Zeynelgil hayatını k...
Fahiş fiyata sivil boykot! Başkan Erdoğan'dan talimat: Hükümet yeni önlemler alacak Yiyecek sektöründeki fahiş fiyat artışına karşı vatandaşlar boykot kampanyası başlattı. Sosyal medyada bir araya gelen çok sayıda kullanıcı, bu cumartesi ve pazar günü kafe ve restoranlara gitmeme kararı aldı. Boykota destek hızla
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi! İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
Gökyüzünden denize doğru pedal çevirecekler Kemer’de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı.