2019 YILI TKDK PROJELERİ İLE BURDUR’A 100 MİLYONLUK YATIRIM


Gündem 24.12.2019 21:00:00 0
2019 YILI TKDK PROJELERİ İLE BURDUR’A 100 MİLYONLUK YATIRIM

2019 YILI TKDK PROJELERİ İLE BURDUR’A 100 MİLYONLUK YATIRIM


2019’DA KAPSAMLI BİR TANITIM ÇALIŞMASI YAPILDI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından 2019 yılı içerisinde yürütülen çalışmalar kapsamında, Ulusal fon ve Avrupa Birliği eş finansmanından oluşan hibe desteklerinden tüm çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yararlanabilmesi adına çok kapsamlı bir tanıtım çalışması gerçekleştirildi. Bu minvalde İl Merkezi dahil tüm ilçeler, paydaş kurumlar, üniversite, sivil toplum örgütleri, odalar-birlikler defalarca ziyaret edilirken, onlarca işletme ve 104 köyde yapılan tanıtım çalışmaları ile İl Koordinatörlüğü tarafından ulaşılmayan kimse kalmaması adına yoğun bir tanıtım faaliyeti yürütüldü.


2019 YILI PROJE YILI OLDU, BAŞVURULAR 100 MİLYONLUK YATIRIMI GEÇTİ
2019 yılında gerçekleşen 5. ve 6. çağrı başvuru döneminde yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği hibe destekleri ile tanıtım çalışmalarının meyveleri toplanmış oldu. TKDK İl Koordinatörlüğüne 5. Çağrı döneminde 71 milyonluk dev yatırım başvurusu, 6. Çağrı için de 31,5 milyonluk yatırım başvurusu yapıldı. Alınan başvurularla birlikte Burdur’da faaliyete geçirilecek bu yatırımların, projelerin raftan inerek yatırıma dönüşmesi için ilk adımlar atılmış oldu. Böylece İlimizde bu yıl içerisinde TKDK’ya yapılan başvuruların proje yatırım büyüklüğü 100 Milyon Lirayı geçmiş oldu.


İLK İMZALAR ATILIYOR
İlk etapta tüm incelemeleri biterek sözleşme imzalamaya hak kazanan 35 milyonluk yatırım için sözleşme imzalama sürecine girildi. 2 adet küçükbaş besi, 2 adet hindi yetiştiriciliği, 3 adet büyükbaş besi, 3 adet süt inekçiliği, 1 adet meyve sebze kurutma tesisi, 1 adet süt işleme tesisi ve 1 adet soğuk hava deposu projesi ile toplamda 13 projeye yaklaşık 13,5 milyon hibe desteği sağlanacak.

Diğer projelerin de incelenmesi biter bitmez uygun görülen projelerle de sözleşme imzalama sürecine geçilecek.


HİBE ÖDEMELERİ DEVAM EDİYOR
2019 yılında hibe almak için başvuran projelerin yatırımlarının 2020 yılında tamamlanacağı için hibe ödemeleri önümüzdeki yıl içerisinde olacak. Bununla birlikte geçmiş yıllardan sözleşmeye bağlanarak tamamlanma sürecine giren 11 milyon yatırım tutarındaki 17 projeye 5,4 milyon hibe ödemesi gerçekleşti. 2019 yılında tamamlanarak faaliyete geçen 17 projenin 7 adedinin turizm projesi olması ayrı bir mutluluk kaynağı oldu.


TKDK’DAN YENİ HİBE MÜJDESİ
IPARD-II 8'incı Başvuru Çağrısı ile toplam 50 milyon avro, yani yaklaşık 320 milyon liralık hibeyi üreticimize ve yatırımcımıza kazandıracak.

TKDK'nın IPARD II Programı 8. başvuru çağrı kapsamında 'süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması', 'kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması', 'kanatlı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması', 'su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması' ve 'meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi pazarlanması ve depolanması' şeklinde 5 sektör desteklenecek.
8. çağrıda sadece makine-ekipman alımı ve işletmenin kendi öz tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımlarına ve hizmet ve görünürlük alımlarına yüzde 40 ile 50 arasında hibe desteği verilecek. Sıfırdan yapılacak proje başvuruları için ise eğer proje yapım işi içeriyorsa başvuru sahipleri sadece yapım işi için yapılan harcamaları kendileri karşılamak şartı ile başvuru sunabileceklerdir.

Bu proje döneminde yatırımcılar için bazı değişiklikler yapıldı. Bu çağrının en önemli değişikliklerinden birisi de; süt işleme ve toplama, et işleme (kesimhaneler hariç), meyve sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutucu tertibatlı araçların (motorlu taşıt ve soğutma tankı/kasası ile birlikte) destek kapsamına alınmasıyla yapılmıştır. Bu değişiklik, vergi muafiyetleri ile birlikte yatırımcılar için avantajlı fırsatlar sunmaktadır.

Yapım işi desteği içermediği için kısa tutulan çağrı takvimine göre başvurular 2 Ocak 2020 tarihinde başlayacak olup, son teslim tarihi 31 Ocak 2020 şeklindedir. Yatırım süreleri 12 ay ile sınırlı olup, taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler başvuru çağrı rehberlerinde açıklanmıştır. TKDK olarak biz, Burdur halkının çağrılarımıza kulak vereceğini ve 2020 yılının da 2019 yılı gibi proje yılı olacağını düşünüyoruz.


TKDK’YA GENEL BAKIŞ
İlimizde 2013 yılından itibaren Ulusal fon ve Avrupa Birliği eş finansmanından oluşan hibe desteklerini üreticimizle buluşturan TKDK Burdur İl Koordinatörlüğü tarafından, 7 yıl içerisinde toplam yatırımı 207 milyon olan 376 proje ile sözleşme imzalamıştır. 376 projeye sağlanacak destek tutarı 116 milyon lira olup tamamlanan 343 projeye toplam 87,7 milyon hibe ödemesi gerçekleşmiştir.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü