“4. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu”MAKÜ’de Gerçekleştirildi


Eğitim 7.12.2019 01:21:00 0
“4. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu”MAKÜ’de Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) 4. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumuna ev sahipliği yaptı.

5-6 Aralık 2019 tarihlerinde MAKÜ Lavanta Tepesi Hotel’degerçekleştirilen sempozyuma Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Baro Başkanı Av. Ramazan Gedik, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz,MAKÜ Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Birçok üniversiteden yerel yönetimler alanında çalışan akademisyenlerin bir araya geldiği sempozyumda çok sayıda bildiri sunuldu. Aynı anda 4 ayrı salonda toplam 8 oturumda gerçekleştirilen sempozyum iki gün sürdü.

Sempozyumun açılış konuşmasını sempozyum düzenleme kurulu başkanı MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mim Sertaç Tümtaş yaptı. Tümtaş konuşmasında; “Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırma Sempozyumunun dördüncüsüne ev sahipliği yapmaktan son derece gururluyuz.” dedi. Sempozyuma katkı veren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’a ve emeği geçen herkese teşekkür eden Tümtaş, sempozyumun hayırlı olmasını diledi.

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı açılış oturumuna Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Göktürk, Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sultan Kavilli Arap konuşmacı olarak katıldılar.

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz panelden önce yaptığı konuşmada; “Sempozyumda üniversitemiz ev sahipliğinde bir aradayız. Kongreler, sempozyumlar üniversitelerin bilim, sanat, kültür ve sosyal alanlarında ziyafet sofralarıdır. Ev sahipliği yaptığımız bu kongreye hem sosyal ve kültürel hem de altyapı bakımından destek veriyoruz. Türkiye’de bu altyapılara sahip çok üniversite yok. MAKÜ artık altyapısını tamamlamış, sosyal, sportif ve kültürel anlamda da standardın çok üstünde bir üniversite. Bugün bu kongrede yerel yönetimler ve belediyecilik konusunu tartışacağız. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

İlk olarak Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz konuştu. Sosyal belediyeciliğin öneminden bahseden Ercengiz, “Bu tarz sempozyumlar kentlerin tanıtılmasında önemli etkenler. Belediye Başkanlığı icracı olmayı gerektiren bir görev. Üretkenliği doğru kullanırsa kentler gelişir ve marka olarak da önemli adımlar atılmış olur. Türkiye son dönemde belediyecilikte Avrupa ile yarışır hale geldi. Önemli olan doğru planlama. 5 yıl kentlerin tasarlanmasında çok kısa bir süre. Bizler seçilerek göreve başladığımız yılda belki de ilk 2 yılı kurumun gücünü, kentin dinamiklerini ve kentin nelere ihtiyacı olduğunu tespit etmekle geçiriyoruz. Bilimsel doneler bizim açımızdan çok önemli. Bu anlamda bu sempozyum çok önemli. Bizim yapmamız gereken bilimsel dayanakları çok kuvvetli tutmak ve bilimsel alt yapıdan da yararlanmak. Biz işin pratik tarafından gelirken bizim geri bildirim mekanizmamız sadece sahadan vatandaştan aldığımız geri bildirim. Saha çalışmasında bilimsel geri dönüşün bizler için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yurttaşın sadece siyasi tercihleri değil, hayatla ilgili beklentileri de önemli. Üniversitemiz çok hızla gelişen bir üniversite. Altyapısının çoğunu da tamamlayan MAKÜ’nün artık ruhunu doldurma zamanı. Bu da bu tarz konferans, sempozyum, kongre, akademik çalışmalarla olacak.” dedi.

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz de yaptığı konuşmasına yerel yönetimlerin tanımı ile başladı. Alagöz, “Belediyeler olarak belki çok geliştik ama hala olmak istediğimiz yerde değiliz. Belediye denince akla hizmet gelir. Hizmetin baş kaynağı da gelirler. Belediyenin geliri denince su parası, emlak vergisi, mimar gelirleribunların en başında da İller Bankası payı gelir. Belediyelerin devletten alacağı gelir, her ilçe veya il belediyesinin bağlı olmuş olduğu defterdarlıktan tahsil edilen verginin yüzdelik oranını alması bence daha doğru olur diye düşünüyorum. Böyle olmuş olsaydı bizim mücadelemiz de nüfusu artırmak için değil, istihdamı artırmak için, daha fazla kaynak oluşturulması için, işverenimizin ve çalışanlarımızın daha fazla gelire sahip olabilmesi için çalışmalar olacaktı. Gelirimiz beklediğimiz oranda olmasa da işletmeler açarak ticaret yaparak bu açığı gidermeye çalışıyoruz. Yaptığımız hizmetler arasında yol, park, kamusal diğer hizmetler bulunuyor. Ama bunları yaparken Burdur Belediyesi sizlerin çöpünü toplamak için kullandığı çöp toplama aracının mazotu için vergi ödüyor. İtfaiyeler bir belediyenin olmazsa olmazıdır. İtfaiye araçlarında kullanılan akaryakıt için belediye vergi ödüyor. Bu da büyük bir eksikliktir. Bu böyle olmamalı. Belediye başkanları ekibi ile gelip, ekibi ile gitmeli. Seçildikten sonra belli bir müddet çalışan ekibi tanımaya çalışıyoruz. Ama ekibimizle gelmiş olsak daha önceden ön çalışma yapıp başarıyı daha çabuk yakalamış oluruz.” dedi.

Daha sonra konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sultan Kavilli Arap “Yerel katılım ve hemşehri” konusundasunum yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Göktürk, Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Değişikliği, Bakanlıklar, Yerel Yönetimler ve Belediyecilik konularındaki sunumunda yerel yönetimlerin etki alanlarının daraltıldığını ve bu anlayışın gelecekte sıkıntı yaratacağına vurgu yaptı.

Son olarak Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül ise, Akıllı kentlerin nasıl ve ne şekilde olması gerektiğini ve dijital devrimin yerel yönetimlerde nasıl karşılık bulduğu konularında sunumunu yaptı.

Sunumların ardından konuşmacılara Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan tarafından anmalık ve katılım belgeleri takdim edildi. Ayrıca Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz de konuşmacılara karanfil ve rezene çayı takdim etti.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü