4D'li Taşeron işçi maaşları için son dakika iddiası! Asgari ücretten...


Gündem 9.12.2019 12:15:00 0
4D

Taşeron işçi - Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başladı. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının hepsinde geçerli olacak. Bu bağlamda ekibe geçen taşeron işçiler maaş zamlarının asgari ücretten fazla mı, az mı olacağını merak ediyor. Şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir. 2020 yılının Haziran ayında taşeron işçiler hükümet ile yapılacak görüşmeden önemli kazanımlar elde etmek istiyorlar.

 

Taşeron işçi - 2020 senesinde iyi bir oranda zam bekleyen taşeron işçiler için asgari ücret zammı büyük önem taşıyor. Taşeronda maaş farkı ve Ocak 2020 maaş zammı hakkında açıklama geldi. Açıklamada maaş farkı ödemeleri ve 2020 zammı hakkında kritik rakamlar verildi. İşte detaylar. Peki kadrolu taşeron işçi ilave ödemelerle birlikte maaşları ne kadar? Taşeron işçilere zam veya ek ödeme yapılacak mı? Taşeron işçilere ne kadar zam yapılacak? 

 

https://www.takvim.com.tr/haberleri/taseron

 

 TAŞERON İŞÇİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ZAMMIN ALTINDA KALABİLİR

 
Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda konuşulan rakamlar arasında 2020 yılı için asgari ücrete yapılacak zam oranı da bulunuyor. Ancak asgari ücrete yapılacak zam oranının tam anlamıyla taşeron işçilere verilmeme durumu bulunuyor. Asgari ücretin yılda bir defa zam alması, taşeron işçilerin maaşlarına ise yılda 2 defa zam yapılması bu değerlendirmenin yapılmasına neden oldu.
 
 
Detaylar için bir sonraki sayfayı ziyaret ediniz...
 
 
Bu durumda uygulanabilecek formüllerden birinin de şu olduğu konuşuluyor. Asgari ücretle çalışan işçilerin maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılması durumunda; taşeron işçilerin maaşlarına yüzde 4'lük Ocak zammının bu zam oranından düşülmesi ve yüzde 11 oranında zam yapılması şeklinde uygulanabileceği konuşuluyor. Bu durumda taşeron işçilerin uzun süredir bekledikleri zam oranı belli bir seviyenin üzerine çıkmayabilir.
 
Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacak. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının tamamında geçerli olacak Asgari ücret görüşmeleri öncesi bugün bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada asgari ücretin 2020 yılında 2500 TL seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Kadroya geçen işçiler ise 2020 yılı Ocak ayında yüzde 4 YHK zammı alacak. Ancak şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir.
 

Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda taşeron işçilerin maaşlarında da iyileştirme yapılacak ve asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda ise kadroya geçen taşeron işçilerin en düşük maaşı 2600 TL olacak.

Maaşlardaki yüzdelik fark ödemeleri hakkında alınan bu kararlar sonrası işçilerin gözü Bakanlığa çevrildi. Maaşlardaki fark ödemelerinin 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana uygulanması bekleniyor. Ancak mahkeme kararının ne zaman yürürlüğe gireceği , maaş fark ödemelerinin toplu olarak mı yapılacağı henüz bilinmiyor.

 

Tediye ödemelerinde 52 gün esas alınırken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye'de eksiksiz bir şekilde ödemeler gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan taşeron işçilerin kadro alma süreci ile birlikte bu ödemelerden yararlanacak çalışan sayısında da artış yaşandı. Yıl içerisinde 4 taksit halinde ödenen tediyelerde, yılın son ödemesi de Aralık itibari ile alınacak. Çalışanların bu konuda en çok merak ettiği detaylardan birisi ise ödemelerin ne kadar olacağı. Brüt maaş üzerinden yapılan bu ödemelerde, brüt maaşın yüzde 29'u esas alınıyor. Vergiler alındıktan sonra kalan miktar işçilere aktarılıyor. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte tarihi netleştirilen tediye ödemelerinde tarih 13 Aralık. 1 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan kararname ile kesinleştirilen ödemelerin 3. taksiti ise 9 Ağustos'ta ödenmişti.

 

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

 

 

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

 

 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari ücret artışını taşeron işçilere yansıtıp yansıtmayacaklarını soran belediyelere iki farklı görüş verdi. İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

 

 4/D'Lİ ÇALIŞANLARIN 2020 BEKLENTİSİ

 

2020 yılının Haziran ayında taşeron işçiler hükümet ile yapılacak görüşmeden önemli kazanımlar elde etmek istiyorlar. Kadroya alındıktan sonra uzun bir süre unutulan taşeron işçilerin gündeminde ise yüzdelik dilim bulunuyor. Bazı taşeron işçiler mahkemelere açmış oldukları davaları kazandılar ve maaşları kadroya alınmadan önceki asgari ücrete göre yeniden belirlendi. Bu konuda bir işçi sendikası kendi bünyesinde bulunan tüm işçiler için yüzdelik dilim uygulanmasını talep ederken bu talep ise Türkiye geneli tüm işçiler için aynı düzenlemeyi dile getirdi. Eğer bu düzenleme hükümet tarafından kabul edilirse taşeron içşi maaşları yeniden belirlenecek ve kadroya dahil edilmeden asgari ücretten ne kadar fazla ise o oranda yeniden belirlenecek. Bunun dışında görüşmelerin ikinci aşamasından beklenen maaş zammı. Uzun süredir yüzde 4 zam alan taşeron işçiler bundan sonraki süreç için kabul edilebilir bir oranda maaş zammı talep ediyorlar. 4/D'li taşeron işçilerin gündeminde yer alan bir diğer konu ise tayin hakkı. Son dönemlerde daha yüksek sesle dile getirilen bu hak ile taşeron işçiler yer değişikliği talebinde bulunmak istiyorlar. Bu konuda ise çok fazla talep bulunuyor.

 

 

ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü