Isparta'da Oduna şekil veren adam


Yaşam 10.02.2020 00:46:00 0
Isparta

O aslında çok yönlü bir meslek erbabı. Çilingirlik, soba imalatçılığı yaptı. Yıllarca banyo sobaları, teneke sobalar yaptı ve insanları ısıttı. Ancak çocukluğundan beri ağaçlar ile uğraşmayı onlara şekil vermeyi hep hayal etti. Bu hayalini bir gün gerçekleştirmek için hep bekledi.

Eski  mesleğini bir süre devam ettirdikten sonra kararını verdi ve ilk adımını 35 yıl önce attı. Evinin bodrum katını daire yapıp kiraya vermek yerine ağaç doğrama atölyesine çevirdi. Şeritli hizar, planya, ağaç tornası ve bir kaç makina alarak ağaç tomruklarını şekilden şekile çevirmeye başladı.

Mehmet Tatar, Isparta’nın Muzaffer Türkeş mahallesinde bulunan evinin altında minyatür halı tezgahı, çocuk beşiği, salıncaklı sandalye gibi ağaçtan imal edilebeilecek ne varsa hepsini yapabilecek beceriye sahip bir usta.

Bu mesleğe ilk başladığı yıllarda kendisine  5 çocuk veren hayat arkadaşı Seher hanım da hep yanında bir yardımcı olarak çalıştı. Bu işi hobi olarak gören Mehmet Tatar; “Çok işlerde çalıştım ama çocukluğumdan beri ağaç işleri benim hayalimdi. Ta o zamanlar uçurtmalar yapar, tahtadan oyuncaklar yaparak oyalanırdım. Sonra bir gün dedim ki, ben bu işi yapayım ve kolları sıvadım. Bugün 35 yıldır bu işi yapan biriyim” dedi.

SAĞLIKLI BİRİYİM KAHVEDE OTURACAĞIMA BU İŞLE MEŞGULÜM

76 yaşında olmasına rağmen hiç bir sağlık problemi olmadığına değinen Mehmet Tatar, ‘Çok şükür sağlığım yerinde. Bir kahve köşesinde oturacağıma işte buraya iniyorum vakit geçiriyorrum. Kendi işim olunca evde üst katta olunca rahatım yerinde’ sözlerine yer veren ağaç ustası ömrü yettiğince bu işi devam ettirmeye kararlı.

İŞ YOK DİYENLERE GÜLÜP GEÇİYORUM

İlerleyen yaşına rağmen zevkli olduğu kadar tehlikeli olan bu işi yürüten Mehmet Tatar, işsizlikten şikayet eden gençlere gülüp geçtiğini belirterek, ‘Çalışana iş de var aş da var. Ben bu yaşta çalışıp ekmeğimi kazanıyorsam onlarda bir kahve köşesinde tabla üstünde simit satsa ekmeğini çıkarır’ diye konuştu.

MİNYATÜR HALI İŞİ BİTTİ

Eski yıllarda Isparta’da minyatür halı tezgahlarının iyi satıldığını ancak son yıllarda artık talep olmadığını söyleyen Mehmet Tatar, ‘işler artık eskisi kadar iyi değil. Mal çeken yok. Tezgahlar elimde kaldı ama ben bir gün lazım olur diye yapmaya devam ediyorum. Bazen başka işlerde yapıyorum bunları isteyenlere satarak ekmek paramı çıkarıyorum’ dedi.

Beyazlamış sakalları, başında örme şapkası ile sevimli bir dede olan Mehmet Tatar, ağaç parçaları ve talaşlar arasında çalışmaya devam ediyor.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Bahara karnınızı gererek girin! Bahara karnınızı gererek girin!
Sembolik mekânlar kırmızı-beyaza büründü Sembolik mekânlar kırmızı-beyaza büründü
Bursa'da girişimcilere startup farkındalığı Bursa'da girişimcilere startup farkındalığı
Atama kararları Resmi Gazete'de Atama kararları Resmi Gazete'de