ISPARTA'DA ROMANOV KOYUN SATIŞLARI BAŞLADI


Gündem 20.10.2019 23:41:00 0
ISPARTA

ISPARTA İslamköy’de besihane oluşturup geçtiğimiz yıllarda Ukrayna’dan 300 adet Romonov koyunu ithal eden Esen Ailesi, 1 yılda koyun sayısını 900’a çıkardı. Esen ailesinin hedefi, yılda 2 kez, ikiz ya da üçüz doğuran Romonov koyununda Isparta’yı damızlık merkezi yapmak.

Yatırım yapmak isteyenlerin Ukrayna’ya kadar gitmesine gerek yok.

Damızlık koyunların satışları devam ediyor.  Romonov Koyunu ile ilgili bilgilendirme yapan Esen Ailesi şu görüşlere yer verdi.

Bildiğiniz gibi koyun etinin kokması sebebiyle pek tercih edilesi olmaması ve kırmızı et tüketiminin yüzde 92’sinin büyükbaş hayvanlardan karşılanması, ülkemizdeki et sorununun en başta gelen sebeplerinden. Kuzu makinesi olarak da bilinen ve ülkemizde son yıllarda yetiştiricilerin dikkatini çekmeye başlayan Romanov koyunu etinin kokmaması, Türkiye’deki et tüketiminde bu kalıplaşmış düşünceyi değiştirebilir mi? Değiştirilebileceği kanaatindeyim

ROMANOV KOYUNUYETİŞTİRİCİLİĞİ
Romanov koyunun en önemli özelliği olan yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılıyor. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 4- 5 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkat çekiyor. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi, üçüz dördüz yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkıyor. En önemli özelliklerinden birisi de eti eşsiz lezzette ve koyun eti kokusundan hoşlanmayanlar için idealdir, koyun eti kokusu yoktur.

KUZU MAKİNESİ
‘Kuzu makinesi’ olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğer prolifik (doğurgan) koyun ırklarından (Fin, Doğu Friz, Dorset Horn ve Booroola Merinosu) ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzlarında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin iyi olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12–13km) yürüme kabiliyetlerinin iyi olması, uzun süre(12 yıl) damızlıkta tutulabilmeleri ,yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve karlı bir koyunculuk için avantajlı kılıyor. Isparta’ya uyum sağadı. 24 aydır bizde olan hayvanlardan 3. doğumu alıyoruz.

 

ROMANOV SAF IRK
Romanov koyunu herhangi bir başka ırkın kanını taşımayan saf bir ırktır. Bu özelliği nedeniyle melezlemede arzulanan melez azmanlığı ile artan kuzu sayısı ve yüksek yaşama gücü ile dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılıyor.

Çift kaslılık genini taşıyan Romanov ırkı, melezlemelerde özellikle ilk jenerasyondaki kuzularda yemden yaralanmayı iki kat iyileştirdiği, yüksek kalitede karkas üretip karkasta değerli parçalarda belirgin artış sağladığı tespit edilmiştir.

ANAVATANI RUSYA
Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir. Çift katlı (Double coated) yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar, mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu bu eşsiz deri ve yapağı özelliği ile, Fransa ve İngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır .

ROMANOV KOYUNU FİZİKİ ÖZELLİKLERİ
Romanov Koyunu 24 ayda 3 kez doğum yapıyor. Her doğumda ikiz veya üçüz dördüz doğuruyor. O nedenle de halk arasındaki adı Kuzu Makinası olarak anılıyor.

Romanov Koyunu besicilik yapmak isteyenler için ideal karlılık sağladığı için tercih ediliyor.

Romanov Koyunu‘nun anavatanı Rusya’dır. Genel olarak Volga bölgesindedir. Romanov kenti adını Romoanov koyunlarından almıştır. Romanov Koyunu ilk olarak 18. yüzyılda Rusya’da farkedildi. Daha sonra Almanya ve Fransa Romonov Koyunları’nı ithal etti.1980 yılında Kanada Hükümeti 14 koyun ve 4 koç ithal ederek, 5 yıl süreyle karantinaya aldı.

 

Yapılan testlerden sonra ABD’ye getirildi. Daha sonra birçok ülke RomanovKoyunlarına ilgi gösterdi. Romanov Koyun Çiftliği Türkiye’de henüz yaygın değil. Halbuki Romanov cinsi koyunların çoğalması akıllara durgunluk verecek kadar hızlıdır.

ROMANOV KOYUNU YILDA KAÇ DOĞUM YAPIYOR ?
2 Yılda 3 kez doğuran Romanov Koyunları bir seferde, 2–3–4–5 adede kadar kuzu vermektedir. Beslenme durumuna göre kuzu sayısı artmaktadır.

ROMANOV KOYUNU ETİ KOKUYOR MU ?
Romanov Koyunlarının eti çok lezzetli ve kokusuzdur. Genel olarak eti için yetiştirilmektedir.

Romanov Koyunları’nın Türkiye’de yaygınlaşması et fiyatlarının makul seviyeye gelmesi anlamına da gelecektir.

ROMANOV KOYUNU DIŞ GÖRÜNÜŞÜ NASIL ?
Romanov Koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkanlarına uygundur. Romanov kısa kuyruklu bir koyun ırkıdır. Doğduklarında renkleri saf siyahtır, daha sonra rengi hızla giriye dönüşmektedir.Erkek Romanov Koyunu‘nun ortalama ağırlı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40–50 kilogram arasındadır.

ROMANOV KOYUNU ÜREMESİ NASIL ?
Romanov Koyunları 4-5 aylık iken gebe kalabilmektedir. Ancak 6 aylık iken gebe kalması önerilmektedir. Romanov Koyunlar yılın her hangi bir döneminde gebe kalabilmektedir.

Bir doğumda 2-  3 -4 -5 kuzu verebilmektedir.

Esen Romonov Damızlık Çiftliği olarak bölgemize ve ülkemizin her şehrine hizmet vermekteyiz. Safkan Romonov satışlarımız sürekli devam etmektedir. Yatırım yapmak isteyen herkes için çok cazip ve kısa vadede geri dönüşü olacak 6 hayvan ırkının denemesi gerektiği kanaatindeyim. Geçmişle ilgili bütün tabuları yıktık. Adaptasyon sürecini tamamlamış hayvanlarımızı satın almak isteyen herkesi çiftliğimize bekleriz

İletişim: 0533 345 55 38

AHMET ESEN


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl? Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl?
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor