Isparta Deregümü Köyünde Domates Hasadı Başladı


Yaşam 18.07.2020 02:29:00 0
Isparta Deregümü Köyünde Domates Hasadı Başladı

Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinden birisi olan Isparta’ya bağlı Deregümü Köyünde domates hasadına başlandı.
Yayla şartlarında domates üretimiyle markalaşan  Deregümü Köyünde domates hasadının100 gün sürmesi bekleniyor. Yaklaşık 700 dönümlük örtü altı domates üretiminden 13 bin ton civarında ürün beklenmekte.
Deregümü Köyünde domates üreticisini ziyaret eden Isparta Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Başkanı Müslehattin Can Selçuk, bol bereketli ve hayırlı kazanç temennisinde bulundu.
DEREGÜMÜ DOMATESİ DÜNYADA MARKA OLDU

Deregümü Köyünün domates ve karanfil üretiminde marka haline geldiğini ifade eden Başkan Selçuk; “Hasat heyecanına bizde ortak olmak için üreticilerimizi değerli muhtarımızla birlikte ziyaret ettik. Kalitede Dünya markası oldular. Gurur duymamak elde değil. Isparta’nın tarım arazisi az olan dağ köylerinden buraya gelerek çalışan birçok aile var. Bu kapsamda üretime meyilli çalışkan Deregümü halkı hem istihdama katkı sağlıyor hem de milli ekonomiye. Allah önce sağlık sonra kolaylıklar versin. Deregümü üretiyor, insanlık afiyetle yesin diyoruz. Tekrar bol bereketli bir sezon diliyorum” dedi. 

 

DOMATESTE İHRACAT REKORU BEKLENİYOR
Başkan Müslehattin Can Selçuk’un nazik ziyareti dolayısıyla teşekkür eden Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı ise, verim ve kalite açısından çok güzel bir sezon yaşadıklarını ve buna bağlı olarak da domateste ihracat rekoru beklediklerini söyledi.
Avrupa’da domates üretiminde düşüş olduğuna dikkat çeken Muhtar Toprakçı; “Bu sene Avrupa’da pandemi süreci nedeniyle domates üretiminde düşüş var. Özellikle İspanya ve Arnavutluk’ta çok düşüş olduğu söyleniyor. Bu kapsamda Avrupa’ya ihracatın hızlı olacağını söyleyebiliriz. Rusya ve Türki Cumhuriyetlere her sene yapılan ihracatında aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz. Tabi bununla birlikte iç piyasada bizim için çok önemli. Malum Antalya’da iklim şartlarına bağlı olarak domates hasadı sona erdi. Şimdi biz Deregümü Köyü olarak devreye girmiş olduk. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her köşesine domates gönderiyoruz” dedi.
İKLİMSEL GECİKME KALİTEYİ ARTTIRDI
Bu sene iklimsel olarak hasat döneminde 10 günlük gecikme olduğunu belirten Muhtar Toprakçı; “Bu gecikme domatesin kalitesine yansıdı. Havalar 20 gündür sıcak gidiyor. Daha önce yağmurlarla birlikte serinleyen havalar domatesin yavaş yavaş büyümesini sağladı. Bu durum hem kaliteyi yükseltti hem de rekolteyi. Yağışlar seralarda kaliteyi arttırırken açık alanda tarla domatesinde ise kaliteyi düşürdü. O nedenle bu sene örtü altı üretici daha umutlu. Bu doğrultuda fiyatların geçen seneye nazaran daha iyi olacağını söyleyebiliriz” dedi.

/İbrahim Demirayak


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
SP'li Bursa adayından taahhütlü AK Parti lehine çekilme açıklaması SP'li Bursa adayından taahhütlü AK Parti lehine çekilme açıklaması
Bursa halkı, Ramazan pidesi fiyatlarından memnun mu? Bursa halkı, Ramazan pidesi fiyatlarından memnun mu?
Enerji alanındaki stratejik yatırımlara devam Enerji alanındaki stratejik yatırımlara devam
Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı