ISPARTA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇOK GERİDE


Gündem 3.05.2021 23:09:00 0
ISPARTA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇOK GERİDE

Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, İlimizdeki inşaat sektörünün pandemi dönemine rağmen çok hareketli olduğunu ancak kentsel dönüşüm çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini ifade etti. Korkmaz, “Deprem afetinden korunmak için, Can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm hayati önem taşıyor” dedi. 
Depreme dayanıksız konut ve binaların yıkılarak yerine daha sağlam yapıların yapılmasını sağlamak amacıyla yıllar önce uygulamaya geçirilen Kentsel Dönüşüm çalışmaları Isparta’da oldukça yavaş ilerliyor. 
Geçtiğimiz gün Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Baş’ı ziyaretinde inşaat sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, şuanda Isparta’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılaşmanın yüzde 10’unu geçmeyecek kadar az olduğuna dikkat çekti. Yıllar önce Gülistan mahallesinden başlatılan Kentsel dönüşüm çalışmalarının genelde bireysel başvurularla devam ettiğine dikkat çeken Korkmaz, Belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarına daha ağırlık vermesi gerektiğini ve kentsel dönüşümün bireysel şekilde dar alanlarda değil daha geniş sahalarda yapılmasının daha sağlıklı olacağını ifade etti.Kentsel dönüşe önem verilmesi gerektiğini özellikle dile getiren Korkmaz, “Yeni inşaat sahaları belirlemek yerine kentsel dönüşüme önem verilmelidir. Belediye öncülük ettiği zaman kentsel dönüşümün daha geniş sahalarda yapılabilir” dedi.
DEPREMDEN KORUNMAK ASLINDA KENDİ ELİMİZDE 
Korkmaz, “Türkiye’nin bir deprem ülkesini olduğunu biliyoruz. Kuşkusuz afetlerin en yıkıcı olanı depremlerdir. Geçtiğimiz yıllarda Elazığ ve Malatya’da daha sonra ise İzmir’de aynı acıyı yaşadık. Aslında yaşanan bu felakete doğal afet olarak değil de doğal olmayan bir afet şeklinde değerlendirmek gerekir. 
Depremden korunmak kendi elimizde. Fay hatları üzerindeki ülkeler, depremleri yağmur kadar doğal karşılamalıdır. Biz şehirlerimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Bir kentsel dönüşüm meselemiz var. Ama kentsel dönüşümde ada bazlı dönüşüm yapmadığımız için başarılı olamadık. 2012 yılında çıkarılan “Afet Riski Altındaki Alanların Yeniden Yapılması” yasasına göre hayata geçen kentsel dönüşümün, 2019’da yürürlüğe giren “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” ile yeniden hayat buluyor.
Toplumu güvenli yapılara kavuşturacak kentsel dönüşüm kapsamında, alan dönüşümü esaslı bir planın uygulamaya alınması gerekmektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden farklı olarak deprem kuşağında yer alan ülkemizde kentsel dönüşüm kanunu ile başlayan süreç büyük önem taşıyor. Ancak Türkiye’ de güçlendirme/yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa’ya göre geride kaldığımızı görüyoruz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm sürecinde, tek uygun çözüm olarak vurgulanan yıkım ve yeniden yapımın, global olarak güçlendirme/yenilemenin ekonomik veya mümkün olmadığı yerlerde tercih edildiği biliniyor. Hatta doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve yıkım sonucu ortaya çıkan molozun doğada neden olduğu tahribat gerekçeleri ve sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda, Avrupa’da son yıllarda, ekonomik olmasa da teknik olarak mümkünse yıkım-yeniden yapım yerine güçlendirme/yenileme yaklaşımı benimseniyor. Burada en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Kent dönüşümü rant kapısı yada siyasi oy kaygısı gütmeden, sadece ama sadece halkın can ve mal güvenliğini ön planda tutan bir anlayış ile hizmet konusu yapmamız gerekiyor” dedi. 
ŞİMDİKİ KONUTLAR SAĞLAM  YAPILIYOR
Isparta’da son yıllarda yapılan konutların daha sağlam olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Artık günümüz de yapılar daha sağlam yapılmaktadır. Binaların sağlamlığında zemin etüdü, binanın statik özelliği ve inşaat denetimi büyük önem arzetmektedir” dedi. Isparta’daki konutun inşaat  maliyetinin bir m2 için en az 2 bin liradan başladığını ama bu rakamın arsa ve diğer maliyetlerle birlikte bazı yerlerde 5 bin liraya kadar çıkabildiğine dikkati çeken Korkmaz, bu durumdan dolayı Isparta’daki modern konutların satış fiyatının yüksek olduğunu ifade etti. 
Isparta’daki tüm yapıların genel durumuna ilişkin mutlaka bir yapı envanteri çıkarılması gerektiğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, “Belediye tarafından yapılması gereken bu çalışma ile tüm yapıların ne zaman yapıldığı  ve depreme dayanıklılık durumu gibi çeşitli etkileri de ortaya çıkarılmış olacak. Bu envanter Kentsel dönüşüm için de önemli bir çalışma olmuş olacak. 
“ISPARTA’DAKİ İNŞAAT SEKTÖRÜ İYİ DURUMDA”
İlimizdeki inşaat sektörünün pandemi koşullarına rağmen çok hızlı olduğuna vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, “Geçtiğimiz yıl Odamızdan onay alan inşaat ruhsatı sayısı  225 iken bu yıl sadece Mart ayında bu rakam 65 olarak gerçekleşti. Bu durum 2021 yılı boyunca geçen yılki sayının çok üzerine çıkacağımızı gösteriyor. Yani Isparta’daki inşaat sektörü iyi durumda. Diğer illere göre çok iyiyiz. Bu durum son derece sevindirici” dedi.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve İmar Müdürlüğü ile ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, “Sayın Başkanımızla sürekli istişare halindeyiz. Kendileri bizim görüş ve önerilerimize önem vermektedir. Karşılıklı görüşmeler yaparak üyelerimize ve Isparta’mıza en iyi hizmeti verme gayreti içerisindeyiz. Belediye İmar ve inşaat birimleriyle de ilişkilerimiz çok iyi düzeyde” dedi.
 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız” Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız”
İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu
Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu
Anavatan Partisi'nden Adana'da tarihi destek Anavatan Partisi'nden Adana'da tarihi destek