ISPARTALI SANATÇININ ESERİ TÜRKMENİSTAN MİLLİ MÜZESİNDE


Gündem 2.12.2019 20:32:00 0
ISPARTALI SANATÇININ ESERİ TÜRKMENİSTAN MİLLİ MÜZESİNDE

Bitki ressamlığı ve illüstrasyon konusunda önemli çalışmalara imza atan Korkmaz, o çalışmalarını Demokrat’a anlattı. Korkmaz, Isparta’nın endemik bitkileri için de illüstratif çalışma hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları bölümünde 1 yıl okuduktan sonra, 2002 yılında aynı fakültenin Grafik bölümünü kazanıp, üniversiteden 3 yılda mezun olan ve SDÜ, MAKÜ gibi çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak görev yapan Özlem Korkmaz’ın Aspir isimli eseri Türkmenistan Halısı Milli Müzesi’nde kalıcı olarak sergilenmeye kabul edildi. Dünya konjektöründe önemli bir müze olan Türkmenistan Halısı Milli Müzesi’nde Ispartalı sanatçının eserinin sergilenmesi sanat camiasında önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Bitki ressamlığı ve illüstrasyon konusunda önemli çalışmalara imza atan Korkmaz, çalışmalarını Ajan32'ye anlattı.

KONFERANSLAR… SEMİNERLER…
Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı’nda “Bitki İllüstrasyonu Tarihi, Bilimsel Çalışmalardaki Önemi ve Yapım Teknikleri” konulu konferans ve Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, “Kariyer Günleri Etkinlikleri” kapsamında “Bilimsel İllüstrasyon Çizim Teknikleri” konulu konferanslara konuşmacı olarak katıldım. Bunların yanı sıra yine bir çok seminer ve konferansa konuşmacı olarak katıldım.
2008 yılında kurucusu olduğum Ajans Özüm’de grafik çalışmalarına, çeşitli Bilimsel dergi ve kitaplarda yayınlanmak üzere 2014’te başlamış olduğum, Bilimsel bitki çizimi ve hayvan çizimlerine devam etmekteyim”

BİTKİ RESSAMLIĞI BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA
Bitki Ressamlığı hakkında da çeşitli bilgiler veren Korkmaz, “Bitki ressamlığı, bitkinin, bilimsel kriterlerine uygun olarak karakteristik özelliğini bozmadan, abartma yöntemlerine başvurarak resmetme sanatıdır.

İllüstrasyon sanatı; resimlemenin, ifade ve iletişim aracı olarak, yazıdan çok daha önce ortaya çıktığı bilinmektedir. Resim, eski çağlardan günümüze dek önemini korumuş ve bir iletişim dili olarak gelişmiştir. Mağara döneminde başlayan, doğadaki nesnelerin, sanatçının yorumuyla farklı oranlara büründüğü bir resim sanatıdır. Mağara duvarlarında ve kayaların üzerinde bulunan boyalı resimler ve çizimler, insanoğlunun on binlerce yıldır duygularını, düşüncelerini ve yaşam koşullarını ne şekilde ifade ettiklerini bize göstererek, insanoğlunun ilk sanatsal yapıtları olarak nitelendirilmiş olup, günümüze ışık tutan belgeler haline gelmiştir” dedi.

TÜRKMENİSTAN TEKSTİL BAKANLIĞINA TEŞEKKÜR
Aspir bitkisinin bilimsel çalışmasını yapan ve çeşitli tekniklerle Aspir’i resmeden Korkmaz’ın o eseri Türkmenistan Halısı Milli Müzesi tarafından kalıcı olarak sergilenmek üzere kabul edildi.

Dünya’nın önemli müzeleri arasında gösterilen Türkmenistan Halısı Milli Müzesi’ne Türkmenistan Milli Halı Bayramı dolayısıyla Aspir isimli eserini gönderdiğini anlatan Korkmaz, “Türkmenistan Uluslararası Halı Bayramı dolayısıyla göndermiş olduğum "Aspir / Haspir Carthamus (Garamandalak) adlı Bilimsel illüstrasyon çalışmam, Türkmenistan Halısı Milli Müzesi'nde kalıcı olarak sergilenmek üzere alınmıştır. Türkmenistan Tekstil Bakanlığı 'na ve Türkmenistan Halısı Milli Müzesi'ne göndermiş olduğu hediyelerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

50900.jpg

KEŞKE ÜNİVERSİTELERİMİZDE….
Bitki ressamlığı konusuna merak salan gençlerin işi ise ne yazık ki çokta kolay değil. Korkmaz, “Ne yazık ki ülkemizde akademik anlamda lisans veya lisansüstü böyle bir eğitimin verildiğini hiç duymadım. Ancak bu alanda eğitim alarak bilimsel destekle birlikte kendini yetiştirmiş bazı arkadaşlar ve ben farklı yerlerde kurslar düzenlemekteyiz. Bu tür eğitim veren kurslara katılıp, bitki çizimi konusunda kendilerini geliştirip, bu alanda çalışmalar yapabilirler.

Eğitim sürecini tamamlayıp, bu alanda yeterli seviyeye geldikten sonra, ulusal ve uluslararası projelerde çalışma imkânı bulabilirler.

Özellikle biyoloji, botanik, zooloji, ziraat, tıp gibi temel bilimlerde yurtdışı bilimsel yayın yapan akademisyenlerin, çalıştıkları alanlardaki çizimlerini yaptırmakta çok zorlandığını, hatta zaman zaman yurtdışından çizim desteği almaya çalıştıklarını biliyorum. Akademisyenlerimizin, kendi alanlarına hakim olduklarından dolayı, bu tür kurslardan faydalanarak çizimlerini, kısa bir eğitim sürecinden sonra yapabileceklerinden eminim.

Keşke üniversitelerimizde, tıpkı bilimde gelişmiş ülkelerde olduğu gibi akademik anlamda üniversitelerde bu tür bir eğitim verilmiş olsaydı” ifadelerini kullandı.

50899.jpg

ISPARTA’NIN ENDEMİK BİTKİLERİNE İLLÜSTRATİF ÇALIŞMA
Önümüzdeki süreçte yürüteceği projelerle ilgili de bilgiler veren Özlem Korkmaz, “Malezya da çıkarılacak olan “Halal Et ve Gıda” kitabı için illüstrasyon çalışmalarına 2020 Nisan ayında başlanacak” dedi.
2013 yılında Isparta’nın 446 adet endemik bitkiye evsahipliği yaptığının tespit edildiğini anlatan Korkmaz, bu bitkilerle ilgili hiçbir illüstratif çalışma yapılmadığını ifade etti. Korkmaz, “Sabah Gazetesinin 2013 yılında çıkan, “Endemik Bitki Zenginliği” başlıklı yazıda belirtilen, sadece Isparta’ya özgü 446 adet bitki olduğu belirtilmiştir. Ancak bu bitkilerin kayıt altına alınmak üzere hiçbir illüstratif çalışması yoktur. Bu bitkilerin çizimlerini yapmak için bir proje hazırlığı içerisindeyim” diye konuştu.

50901.jpg


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
” Foça turizmden hak ettiğini alacak” ” Foça turizmden hak ettiğini alacak”
Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar
Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma