ISUBÜ 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı Başladı


Gündem 5.11.2019 12:33:00 0
ISUBÜ 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı Başladı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Atabey MYO, Ziraat Fakültesi ve Orman Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı (Mamuşa Çiftçi Eğitim Programı) , Orman Fakültesi Amfisinde düzenlenen açılış programla başladı.

Çalıştay açılışına Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahretttin Gözgün,  Kosova Prizren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prizren Üniversitesi mütevelli heyetinden Rıfat Morina ve Yılı Kortaçı,  Mamuşa Belediye Başkan Vekili Emrah Morina, Tarım İl Müdürü Enver Murat Dolunay, ISUBÜ Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreteri, akademisyenler, Mamuşalı ve Deregümülü çiftiler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının arından ilimizin tanıtım filimi gösterime sunuldu. Kosova ve Türkiye yöresel türkülerden oluşan müzik dinletisinin ardından 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı (Mamuşa Çiftçi Eğitim Programı)  açılış konuşmasını Doç Dr. Gökhan Aydın yaptı. Doç. Dr. Gökhan Aydın, “2018-2019 yıllarında üniversitemiz bünyesinde düzenlenen Doğa Bilimleri ve Teknoloji si Konferansı sırasında Mamuşu Belediye Başkanı tarafından Üniversitemizden Mamuşa’daki bitkisel üretimle ve sorunlarıyla ilgili bir talepte bulunuldu. Üniversite olarak bölgedeki ziyaretlerimiz esnasında bitkisel üretimde birçok sorun olduğu gözlemledik. Bitki besleme, gübreleme, organik t arım, pazarlama ve ihracat, kooperatifleşme, bitki koruma ana başlıkları altında bu sorunlar listelendi. Bu sorunlara çözüm önerileri getirme adına 1. Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı organize edildi. Mamuşa‘da bulunan tarım derneklerinden 20 üretici ve Kosova Prizren Üniversitesinden akademisyenler davet edildi. Çalıştay’da çiftçilerin sorunları belirlenecek, bilim kurulu tarafından çözüm önerileri getirilecek. Bilim kurulundaki 50 bilim insanı, Kosova’dan gelen akademisyenler ve çiftçilerimiz bir araya gelecek. Çalıştayımıza katkı ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanlarından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan Yıldırım yaptığı konuşmada, “Kosova 11 bin km2’lik küçük bir ülkedir. Balkanlarda önemli bir konumdadır. Hunlar, Avarlar, Peçenekler ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok devlet bu topraklarda hüküm sürmüştür.  Osmanlının bize emaneti olan bu topraklara hizmet götürmek, tarımsal faaliyetlerde katkı sağlamak bizim önceliğimiz olmalıdır. Halen Kosova’da halkın geçimi tarım ve hayvancılıktır. Kosova’nın öncelikle kendine yeten ve sonrasında ihracat yapabilen ülke haline getirmek hepimizin katkıları ile gerçekleştirilecektir.  Kosova’dan gelen çiftçilerimize her türlü bilgiler verilecek, eğitime tabi tutulup teknik gezilerde bulunulacaktır. Çalıştayımız her iki ülke adına hayırlı olmasını diliyorum.”

Kosova Prizren Üniversitesi ile ikili işbirliği protokolü imzalanmasının ardından kısa bir süre geçmesine rağmen güzel bir çalışmaya başlandığından dolayı memnuniyetini belirten ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Kosova temaslarımız esnasında yüzde yüz Türk vatandaşlarımızdan oluşan Mamuşa Belediyesine ziyarette bulunduk. Mamuşa Belediye Başkanı, Ziraat ve Orman Fakültelerimizin güçlü olduğu ve Mamuşa’daki üreticilerine eğitim verilmesini istedi. Bizde olur dedik ve çalışmalarımıza başladık. Prizren Üniversitesiyle iş birliği protokolü imzaladık ve bu kapsamda Mamuşa’yı gezdiğinizde tamamen Türk isimden oluşan ve Türkçe konuşan bir yerleşim olduğunu gördük. Bu kardeşlerimize yardım etmeyeceğiz de kime yardım edeceğiz diye düşündük. O diyarlar Evladı Fatihan olarak Osmanlının bize emanetisiniz. Her alanda Üniversite olarak bizler, size yardım etmeye daima hazırız. 5 gün boyunca kendi beldenize hizmet etmeniz adına çok güzel bilgi birikimleriyle donanmış olarak ülkenize döneceksiniz. Yapılan Çalıştay kapsamda ilerleyen yıllarda mikro klima ürünlerle dünya tarım piyasasına gireceksiniz.  Bizim başarımız sizin başarınız, sizin başarınız bizim başarımızdır. Kosovalı kardeşlerimizle et ve kemik gibiyiz. Ayrılmaz birer parçayız. Ülkemize hoş geldiniz. Çalıştay’ı düzenleyen komite üyelerine emeği geçen hocalarımıza ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Kosova Prizren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Yıldırım, “Sizin aranızda burada olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Rektörümüzün babası vefat etti ve kendileri katılamadı, selamlarını gönderdi. Bunun gibi faaliyetlerin daha da gelişerek devam etmesini temenni ediyorum. Ağustos’ta işbirliği toplantısı gerçekleştirdik ve o işbirliği toplantısının bugün meyvelerine ulaşıyoruz. Bu çalışmayı yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki etkinliklerde görüşmek üzere” dedi.

Kosova Prizren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Yıldırım, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’e Çalıştay anısına Prizren’i simgeleyen tabla hediye etti.

ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Kosova Prizren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Yıldırım’a teşekkür plaketi verdi. Çalıştay hatırası olarak hep birlikte fotoğraf çekilen heyet, Rektörlük binasındaki eğitim toplantılarına geçti.  Kosova Prizren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prizren Üniversitesi mütevelli heyetinden Rıfat Morina  ve Yılı Kortaçı,  Mamuşa Belediye Başkan Vekili Emrah Morina, çiftçi  Sedat Taci, Mamuşa’daki sorunlarını anlattılar, beklentilerini dile getirdiler.

Çalıştay kapsamında eğitim ve teknik geziler 8 Kasım 2019 Cuma akşamına kadar devam edecek.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü