ISUBÜ'lü Gıda Mühendisinden Deniz Marul'undan Önemli Buluşlar

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Su ürünleri mühendisi Fahriye Ümüt, uzun süredir deniz marulu üzerinde yaptığı deney ve çalışmaların neticesinde önemli neticeler elde etmeyi başardı. Gıda ve Kozmetik ürünü olarak kullanılması yönündeki buluşları


Eğitim 30.10.2021 14:24:00 0
ISUBÜ

ISUBÜ'lü Gıda Mühendisinden Deniz Marul'undan Önemli Buluşlar

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Su ürünleri mühendisi Fahriye Ümüt, uzun süredir deniz marulu üzerinde yaptığı deney ve çalışmaların neticesinde önemli neticeler elde etmeyi başardı. Gıda ve Kozmetik ürünü olarak kullanılması yönündeki buluşları ile dikkat çekti.

Açıklama yok.

 

Protein Zengini Mineral Deposu Deniz Marulu

Denizin derinliklerinde neler olup bitiyor merak eder dururuz. Binlerce canlının sular altında nasıl bir yaşam sürdüğünü belgesellerden veya su altı fotoğraflarından anlamaya çalışırız. Rengarenk balıkların, yeşil bitkilerle geçip giden hayatına uzaktan şahit oluyoruz. Balıklar güzel bir av sonrasında yeniliyor da bu yeşil bitkilere ne oluyor diye hiç düşündünüz mü? Ülkemizin deniz kültürüne biraz yabancı olan bir konu ile karşınızdayız.

Asırlardır sahil kesimlerinde yaşayan insanların cilt güzelliği ve sağlıklı yaşamı dikkat çekmiştir. Bu güzel yaşamın sebebi deniz ürünlerinden faydalanmaları olabilir mi? Su bitkilerinin insan sağlığına olan mucizelerin geçmişi pek de yeni değildir. Deniz yosunları ve çeşitli deniz ürünleri mineral bakımından oldukça zengindir. Genellikle su teresi, deniz yosunları ve deniz börülcesi kalori bakımından düşük besinler olmasıyla uzun yıllar boyunca ilgi görmektedir.

Deniz ürünlerinin sağlığa olan faydaları, günden güne daha da dikkat çekmektedir. “Denizden babam çıksa yerim!” diyenlere deniz besinlerinden birini daha tanıtmak istiyoruz. Görünüşü ile oldukça tanıdık olan deniz marulunu bu yazımızla beraber, daha yakından tanıyacaksınız. Suyun altındaki bu mucizenin kozmetik ürünlerinde kullanıldığını duyunca ise oldukça şaşıracaksınız. Hem beslenmenize hem de cilt sağlınıza katkıda bulunması için yazımızı okuduktan sonra her yerde deniz marulu arayabilirsiniz.

deniz marulu

Deniz Marulu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Deniz marulu genellikle okyanus diplerinde yetişen bir deniz bitkisidir. Deniz yosunları ailesinde yer alır. İnce ve yeşil yapraklardan meydana gelir. Çeşitli tonlarda neredeyse 100’e yakın türü vardır. Deniz marulu bir diğer adı ile “ulva” ortalama 40 cm büyüklüğüne ulaşabilir. İngilizler deniz marulunu ifade etmek için “sea lettuce” kelimelerini kullanırlar.

Deniz marulunu ülkemizde tanıtan isim İbrahim Saraçoğlu olmuştur. Yüksek oranda kafein tüketiminin neden olduğu selülit problemleri için, deniz marulunu önermektedir. Diyet beslenmeleri ve cilt bakımı için kullanılan bu bitkiye son zamanlarda yoğun ilgi gösterilmiştir. Deniz marullarının dünya genelinde %50’si gıda alanında, %40’ı ilaç ve kozmetik sanayisinde kalan %10’u ise de diğer alanlarda kullanılmaktadır.

deniz marulu nerede bulunur

Deniz Marulu Nerede Bulunur?

Adıyla da kendisini tanıttığı gibi bu marul türü, denizin derinliklerinde yetişmektedir. Sığ sularda ve kayalık yakınlarında sıkça deniz marulu göze çarpabilir. Mercan Adaları ve Ümit Burnu yakınlarında oldukça dikkat çeker ve oralarda ticareti de yaygındır. İskandinavya, İngiltere, Çin, Japonya ve İrlanda sınırlarında deniz marulu sıkça tüketilen bir besin haline gelmiştir. Besin değerinden faydalanmak adına sandviçlerde ve suşi malzemelerinde kullanılmaktadır.

Ülkemizde ise Karadeniz kıyılarında, azot ve fosforun zengin olduğu sularda deniz maruluna rastlanabilir. Bahar döneminde büyümeye başlayan deniz marullarını, sonbahar bitimine kadar toplayabilirsiniz. Kimi ülkeler deniz marulunu özellikle yetiştirmeye başlamıştır. Verimli bir şekilde yetişmesi için, tuzlu ve acı suların olması gerekmektedir.

deniz marulu

Deney ve gözlemler sonucunda deniz marullarının yazın daha verimli ve canlı oldukları da ifade edilir. Ülkemiz deniz marulu konusunda, biraz yabancı kalsa da sosyal medya ve restoran reklamlarının da etkisiyle, bu deniz bitkisi ile tanışmaya başlamıştır. Balık menülerinde sunum ve sebze tüketimi amacıyla, tabaklarda deniz marulu kullanılmaktadır.

Tuzlu ve acı sularda can bulduğu için, toplandıktan sonra 24 saat boyunca bir kap içinde tatlı suda bekletilmelidir. Böylece acı ve tuzlu tadı gidecektir. Deniz marulunu sebze olarak ülkemizde bulmak biraz zor olacaktır. Fakat deniz marulu özüyle elde edilen kozmetik ürünleri, çeşitli kozmetik mağazalarında satılmaktadır.

deniz marulu faydaları

Deniz Marulu Besin Değerleri

Deniz marulunun yüksek besin değeri, özellikle Çin ve İngiltere’nin dikkatini çekmiştir. Bizler nasıl ki her yemeğin yanında çeşitli yeşil sebzeleri ekliyorsak, onlar da deniz marulu için aynı durumdalardır. Protein, nişasta, demir oranı açısından oldukça zengin bir yeşil sebzedir. Polisakkarit içermesinden dolayı cilt bakım konusunda da akla gelen ilk besinler arasında yer almaktadır.

Kepekli pirinçle neredeyse aynı miktarda lif içerir. A, B1, C vitaminleri ile vücudun gereksinim duyduğu vitaminleri barındırır. %9 oranında protein, %50’den fazla şeker ve %1 yağ bulunmaktadır. Yağ oranı düşük ve protein miktarının yüksek olmasından dolayı, sporcu beslenmelerinde önemli bir yere sahiptir.

Vejetaryen beslenmesinde de ilgi gören deniz marulunun, B12 vitamini açısından zengin olduğunu da belirtmek gerekir. B12 vitamini, beyin ve sinir sistemi gelişimi açısından ihmal edilmeyecek bir vitamindir.

deniz marulu mucizesi

Deniz Marulunun Faydaları Nelerdir?

  • Deniz marulunda yüksek oranda lif bulunduğu için, diyet listelerinde rahatlıkla eklenebilir. Tokluk hissi vereceği için, daha az acıkmanızı sağlar ve vücudun ihtiyaç duyduğu lif kaynağı olabilir.
  • Deniz marulu üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, güçlü bir yağ yakıcı besin olduğu ifade edilmiştir. Yağ yakma özelliğinin yanında selülit giderici olması da ayrı bir dikkat çeker. Kozmetik firmaları tarafından üretilen selülit giderici deniz marulu kremi kullananların, selülitli bölgelerinin zamanla iyileştiği ve daha sağlıklı bir görünüm kazandığı belirtilmiştir.
  • Deniz marulu faydaları sadece insan sağlığı için değil, aynı zamanda bitkilerin verimi için de etkilidir. Toprağa sıvı şekilde eklenen deniz marulu, bitkisel gübre olarak kullanılır. Karıştığı topraklara vitamin ve mineral sağladığı için sebze yetiştiriciliği konusunda da ilgi gören bir besindir. Bitkileri böceklerden korur ve çürümelerini önler.
  • Deniz marulunun gübre olarak kullanıldığı topraklarda, çimlenmenin daha hızlı gerçekleştiği bilimsel deneyler sonucunda da kanıtlanmıştır.
  • Uzmanlar deniz marulunu anti-obezite besini olarak tanımlamaktadır. Vücut içinde yağlanmayı önleyeceği için imkan oldukça tüketilmesini tavsiye ederler. Tuzlu sudan çıktığı için tüketim koşullarını da ihmal etmemelerini vurgularlar.
  • Vücudunuzda sizi rahatsız eden bölgelerinizde oluşan yağlanmalar için aklınıza gelecek ilk deniz ürünü, deniz marulu olmalıdır.
  • Cildi sıkılaştıran ve canlılık kazandıran deniz marulu losyonu da kozmetik ve cilt bakımı konusunda ilgi gören bir ürün olmaktadır. İçeriğinde deniz marulu özünü bulunduran her ürünün sahip olduğu vitaminler sayesinde, cildi canlandırdığı bilinmektedir. Deniz marulu mucizesi antioksidan özelliği ile, cildinizin daha da güzelleşmesi için, sizleri kozmetik reyonlarında bekliyor olacak.

deniz marulu ne işe yarar

Deniz Marulu Ne İşe Yarar?

Deniz marulu içerdiği lif sayesinde sizi tok tutar ve daha az acıktırır. Bu durum da sizin kilo vermenizi gerçekleştirir. Antioksidan maddeler içerdiği için de vücudunuzdaki zararlı maddeleri yok eder. Özellikle selülit sorunlarını yok eden bir deniz bitkisi olarak kendini tanıtır. A, B, C vitaminlerini içermesi sebebiyle de cilt hücrelerinizin yenilenmesine destek olur. Cildinize önem vermek istediğiniz satın alacağınız deniz marulu losyonu fiyatı 60 TL’den başlamaktadır. Çeşitli kozmetik firmaları deniz marulundan faydalanarak nemlendirici kremler, losyonlar ve selülit giderici ürünleri sizler için piyasaya sunmuştur.

Deniz marulunu besin olarak tüketmek istediğinizde dolapta 2 günden fazla beklememenizi tavsiye ederiz. Tazeliğini kaybetmeden tüketirseniz daha sağlıklı olacaktır. Çürümeye başlayan deniz marulunda hidrojen sülfit açığa çıkacaktır. Bu durum ise, tehlikeli olup zehirlenmeye de neden olabilir.

Deniz marulunu özellikle salatalarda kullanmak daha sağlıklı bir seçim olabilir. Taze halde tüketmeniz tavsiye edilir. Çorbalara da eklenerek yemekleri lezzetlendirebilir. Çin’de balık yemeklerinde tercih edilen deniz marulu, neredeyse tüm Uzak Doğu mutfağında yer alır.


Çocuklarınızın arkadaş ilişkilerine dikkat! Çocuklarınızın arkadaş ilişkilerine dikkat!
Düzce Jandarması'ndan uyuşturucu operasyonu Düzce Jandarması'ndan uyuşturucu operasyonu
Gözler Merkez'in faiz kararında Gözler Merkez'in faiz kararında
Yurtta bugün hava nasıl olacak? Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi