ISUBÜ SU ÜRÜNLERİNİN DUAYEN İSİMLERİ ÇALIŞTAY’DA BULUŞTU


Gündem 26.11.2019 22:48:00 0
ISUBÜ SU ÜRÜNLERİNİN DUAYEN İSİMLERİ ÇALIŞTAY’DA BULUŞTU

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi tarafından Su Ürünleri Mühendisliği Eğitimi “Geçmiş ve Geleceği” Çalıştayı düzenlendi. ISUBÜ Ziraat Fakültesi Amfisinde 26 Kasım 2019 Salı günü gerçekleştirilen Çalıştaya, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Rektör Yardımcıları, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Özerdem Maltaş, Dekanlar, Akademisyenler, Özel Sektör temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. Çalıştay onur konukları olarak, Su Ürünleri Fakültelerinin kurucu Dekanları ve kurucu bölüm başkanları ile duayen isimler katıldı.

6(11).jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının arından Su Ürünleri’ne emeği geçen ve ebediyete intikal etmiş isimler anıldı. ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay Çlaıştay açılış konuşmasını yaptı. Eğirdir Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, “Üniversitemizin öğretim elemanlarının, kamu kurum ve özel sektör temsilcilerimizin katılımıyla gerçekleşen Çalıştaydan beklentimiz, su ürünleri mühendisliği eğitiminin geçmişi, gelişimi ve geleceği konularında bilimsel bir ortam oluşturarak su ürünleri eğitimi stratejilerine odaklanmaktır. Su ürünleri mühendisliği eğitimi ile su kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanabilen doğa ve çevre bilinci yüksek sürdürülebilir su ürünleri politikasıyla entegre, evrensel ve güncel bilgilerle donatılmış bir dünyayı takip eden yenilikçi su ürünleri mühendisleri yetiştirmek amaçlanmaktadır” dedi. Dekan Prof. Dr. Kubilay, Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün geçmişi ve gelişimi hakkında bilgiler aktardıktan sonra fakültenin kurulduğu günden bugüne gelişiminden de bahsetti. Alabalık, çupra ve deniz levreği yetiştiriciliğinde Avrupa’da 1.si, dünyada da lider ülkeler konumunda olduğumuzu ifade eden Prof. Dr. Kubilay, suyun kadim dostları olan su ürünleri mühendislerinin sorunlarından bahsederek, mesleki haklarının belirlenmesi gerektiğine değindi.

4(26).jpg

Duayen isimlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler yaptığı konuşmada, “Bugünün önemi benim için hakikaten çok anlamlı. 40 yıllık su Ürünleri Mühendisi olarak ve duayen hocalarımızın eseri olarak buradayız. Eğer bugün 13 bin mezun 1 milyar dolar döviz girdisi, 650 bin ton üretim yapan sektör bu konumdaysa, bunun sebebi şuanda aramızda bulunan su ürünleri kurucu dekanlarımızın sayesindedir. Prof. Dr. Doğan Atay, Prof. Dr. Atilla Alpaz, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin 80’li yıllardan bugüne gelmesinde mihenk taşı olan kurucu dekanımız Prof. Dr. Metin Timur ve kıymetli hanımefendileri Prof. Dr. Gülşen Timur hocamız, Trabzon’da Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin ilk dekanlığını yapan Prof. Dr. Mehmet Salih Çelikkale hocamıza kalbi dileklerimizle hoş geldiniz diyorum, iyi ki varsınız şeref verdiniz. Karşımızda bulunan duayen hocalarımızın attığı temeller sayesinde, su ürünleri mühendisi sıfatıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürümüz, Yetiştiricilik Daire Başkanımız, Tarım İl Müdürlerimiz, Su Ürünleri Fakültesi Dekanlarımız, şahsım olarak Rektör olarak biz, sizin eserleriniziz ve bizimle ne kadar gurur duysanız azdır, sizden aldığımız su ürünleri bayrağını en ileriye taşımak için hepimiz sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapıp daha ileri noktaları bu sektörü hep birlikte taşımamız lazım. Alabalık, Çupra ve Levrek yetiştiriciliğinde Avrupa 1.siyiz. Dünyada lider ülkeler arasındayız. 25 bin kişinin istihdam sağladığı 100 bin kişiye dokunan sektörü, bundan sonra da yapılacak alternatif ürünlerle geliştireceğiz. İnsan sağlığı için en önemli gıda ürünü olan balık ve su ürünleri gibi çok önemli şerefli, kutsal ve bir o kadar da zevkli mesleğin mensupları olduğumuz için hakikaten gurur duyuyorum ve sevinçliyim. Çok anlamlı günde önemli isimlerle birlikte olduğumuz için hocalarımıza teşekkür ediyorum. Önemli gelişmeleri de sizlerle paylaşmak isterim. 1380 sayılı su ürünleri kanunun TBMM’de onaylandı, resmi gazete yayınlanıp yürürlüğe girdi. İlk iş, Su Ürünleri Mühendisliği Yetki Kanunun çıkarılması için el birliği ile çalışacağız. Güzel günler su ürünleri mühendislerini beklemektedir” dedi.

8(6).jpg

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay yaptığı konuşmada, “Beni Altuğ yapan, genel müdür yapan hocalarımın karşısında konuşmak beni zorluyor. Her yerde her ortamda söylüyorum ve söylemeye devam edeceğim, Ben safkan bir Su Ürünleri Mühendisiyim ve Eğirdir mezunuyum. Eğer ben su ürünleri mühendisi olarak genel müdürlük yapabiliyorsam, bu okulun bana vermiş olduğu değerler ve siz hocalarımın vermiş olduğu bilgiler sayesinde Türkiye balıkçılığının ve Türkiye su ürünlerinin planlamasını yapıyoruz. Dünyada su ürünleri sektörü büyük bir hızla gelişmiş ancak ülkemizde çeşitli sebeplerde çok ilerlememiş. 1971 yılında su ürünleri kanunu çıkmış,  Genel Müdürlük kurulmuş önemli işler yapılırken, 1984’de kapatılmış. 2011yılında genel müdürlük tekrar kurulup, kanunlar güncellendi, nihayetinde 40 maddelik kanunun 19 maddesi güncellendi. En yüksek dağın zirvesinde bulunan balığın hakkını korumaktan bütün su canlılarını koruyacak mevzuat çalışmalarını yapıyoruz. Bunlar sizin desteğinizle bugüne gelmiş, hepsi bu okullardan eğitimini almış konunun uzmanı olmuş su ürünleri mühendislerince yapılıyor. Tabi diğer disiplinlerde önemli” dedi. Su Ürünleri Mühendislerinin çalışma şartlarının zorluğundan da bahseden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, “Çalışma şartlarımız zor. Sektörde hep birlikte ve beraberiz. Balığı tanıyan, denizleri bileni, kaptanlık belgesi olan, dalgıçlığı bilen, en az iki dili olan mühendislerin istihdamında hiçbir sorun yok ve eğer bunları başarabilirsek, benden en az iki kat fazla maaş alır. Kamuda çalışmak yerine bu tür kabiliyet ve yetenekle çok rahat özel sektörde istihdam edilebiliriz. Dünyada ve ülkemizde neler olduğuna dair güncel bilgiler konusunda Çalıştay’a katkıda bulunmaktan büyük zevk duyacağım. Çalıştayımızın başarılı olmasını diliyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının arından, Emekli öğretim Üyeleri ve Su Ürünleri Fakülteleri kurucu Dekanlarından Prof. Dr. Metin Timur’a, Prof. Dr. Mehmet Salih Çelikkale’ye, Prof. Dr. Doğan Atay’a, Prof. Dr. Atilla Alpaz’a, Prof. Dr. Gülşen Timur’a, ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Diler’e ve Kılıç Holding Didim Adaptayon Tesisi İşletme Müdürü Cengiz Önder’e katılımlarından dolayı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler tarafından plaketleri takdim edildi.

Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Alpaz, misafir kurucu dekanlar adına bir konuşma yaparak, gururlu ve mutlu olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Atilla Alpaz, “Bize bugünü yaşattığınız için yürekten teşekkür ediyorum. Çok mutluyum bir plaket aldım, su ürünleri mühendisinin elinden aldım. Rektör görüyorum, fakültemiz mezunu su ürünleri mühendisi, genel müdür görüyorum su ürünleri mühendisi. Su Ürünleri Mühendisleri, görevlerini yürekten yaptılar, Türkiye gerçekten kendi konusunda çok ileriye geldi. Daha yapılacak çok iş var. Bunu yapabileceğimize de inanıyorum. Çok güzel işler yapılıyor ve yapılacak. Bu başarı Su Ürünleri Mühendislerinin ve kurulmuş Su Ürünleri Fakültelerinin eseridir. Gururluyum, mutluyum.” dedi.

ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Öznur Diler başkanlığında 1. Oturum gerçekleşirken, Prof. Dr. Osman Çetinkaya başkanlığında ikinci oturum yapıldı ve çalıştay değerlendirme ile son buldu. Çalıştay’da emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Atay tarafından hazırlanan su ürünleri sektörüne yönelik yağlı boya resim sergisi de Çalıştay katılımcıları tarafından gezildi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Karacabey’in çehresi değişiyor Karacabey’in çehresi değişiyor
Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza! Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza!
CHP'li Dalgıç'tan Mudanyalı üretici kadınlara destek sözü CHP'li Dalgıç'tan Mudanyalı üretici kadınlara destek sözü
Başiskele Ortadil Sokakta sürüş güvenliği Başiskele Ortadil Sokakta sürüş güvenliği