Itso Pandemi Sonrası Atağa Geçiyor


Ekonomi 18.05.2020 11:18:00 0
Itso Pandemi Sonrası Atağa Geçiyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, HTBloomberg Televizyonu’na canlı telefon bağlantısı yaparak koronavirüs sürecinde ekonomiyi değerlendirdi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, HTBloomberg Televizyonu’na canlı telefon bağlantısı yaparak koronavirüs sürecinde ekonomiyi değerlendirdi.

Isparta’nın koronavirüs sürecinde yaşadığı etkiler, işverenlerin durumu gibi konularda değerlendirmelerde bulunan Tutar, normalleşme sürecinde yapılacak çalışmalardan da bahsetti. Isparta’nın koronavirüsten sonra ekonomik anlamda atılımlar yapması için bazı projeler hazırlandığını anlatan Tutar, sürecin normale dönmesinden sonra adımlar atılacağını sözlerine ekledi.

 

ITSO ENERJİ KOOPERATİFİ

Tutar Bloomberg HT'ye özel açıklamalarda bulundu.

Bu süreci Isparta olarak fazla hasar görmeden atlattık diyebiliriz. Mart ayında oldukça düşen ekonomi hacmimiz Nisan ayında tekrar toparlanma göstermiştir. Bu evde kaldığımız süreçte proje yeni ekonomik düzenle alakalı olarak proje çalışmaları yaptık ve 3 adet Isparta’nın geleceğine hitap eden proje açıklamasında bulunduk.

Bunlardan birincisi bu süreçte daha çok öne çıkan tarım ve hayvancılıktan alt yapımızı ve uygun çoğrafi koşullarımızı kullanarak küçük baş besi ve süt yetiştiriciliği yapmayı planlıyoruz. İkinci olarak bu tür pandemi sürecinden etkilenmeyen. Üçüncü olarak yine son zamanlarda değeri kaybolmuş ve yeniden önemi ortaya çıkan meslek liselerinin özel iş garantili meslek lisesi açmayı planlıyoruz.


 
Kısa çalışma ödeneği çalışanı memnun etti belki bazı sektörlerde bu sürenin uzatılması yararlı olacaktır. Denizbank kredisi yararlı oldu ilimizde tahsis olunan limitin % 85 i çok kısa bir sürede kullanıldı. İş hayatı eskisi gibi olması mümkün olmayacak sektör bazlı çok değişiklikler olacak fiyat kazanç oranları oldukça düşecek. Uzaktan iş elektronik ortamdan izlemeler alış veriş bu süreç sonucunda e ticaret katlanarak büyümeye devam edecek.

Ekonomik aktivitenin yavaşlamasıyla istihdam piyasasında nasıl bir etki görünüyor.

İlimizde çok aşırı derecede işte çıkartmalar olmadı.Kısa çalışma ödeneği kullanan iş yerleri çok oldu. Sadece part time ve saatlik çalışmalar artık durdu diyebiliriz. Özellikle hizmet sektöründe minimum devamlı eleman çalışma süreci başlayacağını düşünüyorum.

Bundan sonraki dönemde ne bekliyorsunuz ne yapmak lazım? Yeniden çarkların dönmesi ne zaman başlar tahmin varmı?

Isparta olarak mart 15 den sonra yaklaşık 15-20 gün gibi bir süre durma oldu ama ondan sonra iş yerleri gerekli şartları sağlayarak çalışmalarına devam etti. Özellikle durma noktasına gelen mermer sektöründe çarklar tekrar dönmeye başladı.

Isparta olarak geçen senenin aynı ayına oranlar ihracatımız %11.23 arttı. Mermer olan ilk sektörümüz bu süreçte yerini makine ve aksamına bıraktı (%510 artış) çimento %870 arttı) ve ilk sırada olan çin ikinci sıraya düşerek birinci sırayı Özbekistan aldı. Özbekistan’a balık ve balık ürünleri ile meyve fidanları gönderiyoruz. Ülkemizde meyve fidanı üretiminde ilk sıraya geldik diyebiliriz.”

TARIM VE HAYVANCILIK GİRİŞİM ORTAKLIĞI

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, Meclis Başkanı Osman Şahlan ile Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk, Tarım İl Müdürü Eyüp Adıgüzel’ü ziyaret etti. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Isparta’nın tarım ve hayvancılık konusunda yatırım fırsatları taşıyan bir şehir olduğunu belirterek bu konuda Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Isparta için özellikle havancılık alanında bir proje gerçekleştirmeyi arzuladıklarını anlatan Tutar, “kamuoyuna da açıkladığımız gibi şehrimizde bir hayvancılık projesine liderlik yapmak istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamızın liderliğinde üyelerimizin katılımıyla hayvancılık alanında örnek bir tesis kurup, Türk ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Isparta’nın hayvancılık potansiyeline inanıyoruz. Bu alandaki yatırım fırsatlarını üyelerimizle paylaşmak istiyoruz” dedi.

ITSO Başkanı Mustafa Tutar, koronavirüs sonrası normalleşme sürecinde Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde Tarım ve Hayvanılık Çalıştayı düzenlemek istediklerini de belirterek bu konuda destek istedi.


 
Tarım İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, Ticaret ve Sanayi Odası heyetine teşekkür ederek “Ispartamız için yapılan bu girişimi alkışlıyor ve destekliyoruz. Tarım Teşkilatı olarak hem taşra hem de bakanlık nezdinde her türlü yardım ve destek için hazırız. Ekibimizle birlikte hem yapacağınız proje hem de çalıştay konusunda çalışmaya hazırız. Isparta, gerçekten de hayvancılık konusunda önemli bir potansiyele sahip. Yatırım konusunda fırsatlar sunuyor. Ama bunu anlatmamız gerekiyor. İnşallah yapacağımız çalıştay programında hayvancılığı yatırımcılarımıza anlatalım ve Isparta’yı bu alanda büyütelim” diye konuştu.

İŞ DÜNYASINDAN DESTEK AÇIKLAMALARI GELİYOR

TARIM VE HAYVANCILIK ISPARTA İÇİN ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL TAŞIYOR

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın hayvancılık alanında geliştirdiği ve kamuoyuna açıkladığı projeye iş dünyasından da destek geliyor. Antalya'da yem sanayi üzerine faaliyet gösteren Ispartalı işadamı Nuri Büyükselçuk, destek açıklaması yaptı. Büyükselçuk'un açıklaması şöyle:

"Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, tarım ve hayvancılık alanında çok büyük potansiyel taşıyan ilimizde kurulması düşünülen örnek hayvancılık tesisi yatırımı haberinden büyük bir heyecan duyduk.

Isparta sanayi Odasının eski bir Yönetim Kurulu üyesi ve bir Isparta aşığı olarak ben Nuri Büyükselçuk ve un ve yem sektöründe 20 yıllık üretim deneyimi olan aile firmamız Selçuklu Un ve Yem A.Ş. olarak tüm bilgi birikimiz ve heyecanımızla bu projeye maddi manevi her türlü destekte bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Isparta Ticaret Odası Başkanı Mustafa Tutar şahsında tüm proje paydaşlarına tebrik eder.çıktıkları bu hayırlı yolda başarılar temenni ederim.İnşaallah bu yatırımla Isparta tarım ve hayvancılıkta hakettiği yerlere gelecektir."


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
SP'li Bursa adayından taahhütlü AK Parti lehine çekilme açıklaması SP'li Bursa adayından taahhütlü AK Parti lehine çekilme açıklaması
Bursa halkı, Ramazan pidesi fiyatlarından memnun mu? Bursa halkı, Ramazan pidesi fiyatlarından memnun mu?
Enerji alanındaki stratejik yatırımlara devam Enerji alanındaki stratejik yatırımlara devam
Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı