Ad soyadı değişikliğinde sonradan vatandaşlık kapsam dışı! En çok Top soyadı düzeltildi


Gündem 23.08.2022 21:00:00 0
Ad soyadı değişikliğinde sonradan vatandaşlık kapsam dışı! En çok Top soyadı düzeltildi

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü, bazı milletvekillerinin açıklamaları üzerine ad ve soyadı değişikliği kararına ilişkin kamuoyu açıklaması yaptı. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin kapsam dışı olduğunun altı çizilen açıklamada, en çok düzeltilen ad ve soyadlarına da yer verildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü, Nüfus Hizmetleri Kanununda 2017de ve 2019da yapılan düzenlemelerle, ad veya soyadında imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişilerin ilçe nüfus müdürlüğüne, dış temsilciliklere ya da e-Devlete başvurmaları halinde bir kereye mahsus, mahkeme kararı aranmaksızın ad ve soyadlarını değiştirmesine olanak sağlandığını daha önce duyurmuştu.

SONRADAN TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANANLAR KAPSAM DIŞI

Mahkeme kararı olmaksızın, ad ve soyadı değişikliklerinin belirtilen koşullarda yapıldığı aktarılan açıklamada, bazı milletvekillerinin konuyla ilgili son günlerde kamuoyunu yanlış yönlendirdiğinin altı çizildi.

Düzenlemeye yönelik uygulamayla ilgili FETÖ mensuplarını kurtarmak ve yabancılara vatandaşlık verilmesi gibi akla mantığa sığmayacak ilişkilendirmeler bile yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Söz konusu düzenlemeden sadece doğumla Türk vatandaşı olan kişiler yararlanabilmektedir. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler kapsam dışındadır" denildi.

Yaklaşık 5 yıldır yürürlükte olan, mahkemelerin iş yükünü azaltıp vatandaşlarımıza kolaylık sağlayan uygulama ile bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını değşitirdiği vurgulaırken, 134 bin 818 kişi ise ismini düzelttiği bilgisi verildi.

EN ÇOK TOP SOYADI DÜZELTİLDİ

Ülke genelinde ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan başvurular kapsamında; 946 Yunis Yunus olurken, 588 Ümüt Ümit, 770 Memet Mehmet, 340 Abubekir Ebubekir,  298 Ferat Ferhat,  218 Çoşkun Coşkun oldu.

Bu arada en çok düzeltilen soyadları ise 6 bin 550 Top, 3 bin 531 Koyun, 2 bin 432 Satılmış, 2 bin 115 Çoşkun, 2 bin 17 Çakal, 1 bin 830 Deli, 1729 Uğuz, 1707 İşik, 1695 Çıplak, 1442 Kör oldu.

 

https://twitter.com/TCNufus/status/1562062585956110336


Burdur'da su kaynakları arttırılacak! Çalışmalar incelendi! DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, Tefenni Beyköy'de sondaj çalışmaları hakkında incelemelerde bulundu. DSİ'nin Burdur'daki su kaynaklarını geliştirmek için çalışmaları devam ediyor.
ISUBÜ ile Pakistan Kinnaird Üniversitesi arasında işbirliği Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Pakistan Kinnaird Üniversitesi arasında akademik işbirliği protokolü imzalandı.
Isparta turizm ve gastronomi derneği resmen kuruldu Isparta'da turizm ve gastronomi alanında faaliyet gösterecek olan "Isparta Turizm ve Gastronomi Derneği"nin resmi açılışı gerçekleştirildi.
Danayiyen şampiyonu makamında ağırladı Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Danayiyen, Türkiye Şampiyonu Bade Su Doğan’ı makamında ağırladı.
Perşembe günü (yarın) Toz Taşınımı Dikkat! Perşembe günü (yarın) Toz Taşınımı Dikkat!