Adı bir zamanlar uyuşturucu ile anılan Mahalle şimdi Antalya'nın yüz akı oldu


Yaşam 6.09.2020 23:59:00 0
Adı bir zamanlar uyuşturucu ile anılan Mahalle şimdi Antalya

Avrupalıların Noel döneminde kapılarına astıkları çelenkler ile mezar ziyaretinde kullandığı buketler Antalya'nın Yeşildere ve Doğuyaka mahallelerindeki yüzlerce ailenin kaderini değiştirdi. Zeytinköy olarak bilinen ve adı uyuşturucu ile anılan bölgede üretilen el yapımı çelenk şeklindeki kapı süsleri, tanesi 7-10 eurodan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

5 AY SÜRÜYOR
Önceki yıllarda sadece bir ay süren üretim, talebin artması ile 5 aya çıktı. Ağustos ayı başında üretime başlayan aileler, aralık ayı sonuna kadar çelenk üretmeye devam ediyor. İhracatın ilk başladığı yıl 6 aileyi geçindiren el yapımı çelenk üretimi bugün 200'ün üzerinde aileye ekmek kapısı oldu. Bölgeden Avrupa ülkesine 3 günde bir TIR doldurularak ihraç ediliyor. Ailelerin geliri Avrupa'daki standart bir ailenin gelirine ulaşıyor.

2011 YILINDA BAŞLADI
Bu hareketi başlatan isim ise Yeşildere Mahallesi'ne 2011 yılında muhtar olan Kemal Genbeş. Mahallede özellikle kadınlar ve gençlere gelir kapısı arayan Kemal Genbeş, Avrupa'ya sınırlı sayıda ihraç edilen Noel çelengindeki potansiyeli keşfetti. Bölge halkıyla konuşarak üretim atağı başlatan Kemal Genbeş'in yaptığı girişim kısa sürede meyve verdi. Kısıtlı rakamlarla başlayan ve ek iş olarak görülen çelenk kısa sürede tam zamanlı bir iş haline geldi.

GÜNLÜK 500 LİRA
Eski muhtar Genbeş, bölgede bugün günde 5 bin çelenk üretildiğini anlattı. İhracat yapan firmalara bu çelenklerin tanesi 2.5 liradan verildiğini belirten Kemal Genbeş, "Bir aile kalabalık durumuna göre günde 100 ile 200 çelenk arasında üretim yapabiliyor. Yani geliri 500 liraya kadar ulaşıyor. 5 ay sürede kazanılan para tüm yıl yetebiliyor" dedi.
Avrupalıların Noel döneminde kapılarına astıkları çelenkler ile mezar ziyaretinde kullandığı buketler Antalya'nın Yeşildere ve Doğuyaka mahallelerindeki yüzlerce ailenin kaderini değiştirdi. Zeytinköy olarak bilinen ve adı uyuşturucu ile anılan bölgede üretilen el yapımı çelenk şeklindeki kapı süsleri, tanesi 7-10 eurodan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

AVRUPA BASINI İLGİ GÖSTERDİ
ZEYTINKÖY'DE üretilen Noel çelenklerinin yapım hikayesi Alman televizyonları ARD ve BR 1'de belgesel olarak da yayınlandı. Almanya'dan gelen televizyon ekibi Noel çelenginin yapımında kullanılan ürünlerin dağlardan toplanmasından, üretim atölyelerine getirilmesi ve kadınlar tarafından çelenk haline dönüştürülmesi aşamaları belgesel haline getirildi. Belgesel Antalya'nın tanıtımına da katkı sağladı. Belgesel 40 milyon kişiye ulaştı.

TOROSLARA ÇIKIYORLAR

ÇELENKLERDE Toroslardan toplanan mersin bitkisi, kızılcık, çam kozalığı, andız giliği, dağ çileği ve süs patlıcan kullanıldığını anlatan Kemal Genbeş, "Avrupa'da mersin bitkisinin bereket getirdiğine inanılıyor. Dağlarda değerlendirilmeyen bu ürünleri ekonomiye kazandırıyoruz. Zeytinköy'deki atölyelerde üretilen çelenkler Avrupa'nın ünlü marketlerinde pazarlanıyor. Ülkemize döviz getiriyoruz" ifadelerini kullandı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü