Af yasasında son durum: 42 bin kişi tahliye olacak! 18 Ocak af ve ceza indirimi ne zaman çıkacak?


Gündem 18.01.2020 12:32:00 0
Af yasasında son durum: 42 bin kişi tahliye olacak! 18 Ocak af ve ceza indirimi ne zaman çıkacak?

Af yasasında son gelişmeler yakından takip ediliyor. Mahkum ve ailelerinin merakla beklediği af yasası ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan yeni infaz düzenlemesinin ardından gözler yasanın çıkacağına tarihe çevrildi. Af ve ceza indirimi olarak bilinen infaz yasasına ilişkin tüm detayları takvim.com.tr olarak yazımızda derledik. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? İnfaz düzenlemesinin detayları nasıl olacak?

Af yasası ne zaman çıkacak? MHP'nin gündeme getirdiği af yasası ile ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 10 suçtan 6'sına asla indirim yapılmaması talimatını vermişti. Mahkum ve ailelerinin merakla beklediği yeni infaz düzenlemesinin Başkan Erdoğan'a sunulmasının ardından detaylar ortaya çıktı. İnfaz düzenlemesinde 'cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar'a indirim yapılmayacak. İlk etapta 42 bin kişi tahliye olacak. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? İnfaz düzenlemesinin detayları nasıl olacak? İşte cevaplar...

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2. Yargı Paketi'nin birkaç hafta içinde Meclis'in gündemine getirileceğini açıkladı. Af ve ceza indirimi olarak adlandırılan infaz yasasının içinde yer alacağı ikinci yargı paketinin detayları ortaya çıktı. Yasanın hangi tarihe çıkacağı resmi olarak belli olduğunda haberimizin içeriğinde yer alacak.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İKİNCİ YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI

"Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 yılı Mayıs ayında milletimiz ile paylaşmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiğimiz yıl Meclis'te kabul edilerek kanunlaştı.

Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine "seri muhakeme usulü" ve "basit yargılama" adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz."

İNFAZ YASASI NASIL OLACAK?

İşte yeni düzenlemenin detayları...

-Yeni düzenlemeye göre verilen cezanın yarısı cezaevinde geçirilecek.

-1 yıl hapis cezası alan, cezayı hafta sonu veya gece çekebilecek.

-Düzenleme; cinsel suç, uyuşturucu, örgütlü suç, terör, mükerrer suçlar gibi suçları kapsam dışında tutacak.

-Kişi 1 ay dahi hapis cezası alsa; belirli süre cezaevinde yatmak zorunda olacak.

-Kadın ve yaşlılara evde infaz uygulanacakken, hamile kadınların cezası 1,5 ay ertelenecek.

-Cezanın infazının beşte biri denetimli serbestlikle geçecek.

42 BİN TAHLİYE BEKLENİYOR

Milliyet'in haberine göre, Cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar hariç olmak üzere, diğer suçlarda infaz indirimine gidilecek. Halen ceza süresinin üçte ikisinin infaz edildiği suçlarda infaz süresi ceza süresinin yarısına çekilecek.

Denetimli serbestlik sistemi değişecek. Halen 1 Temmuz 2016'dan önce işlenen suçlar için 2 yıl, diğer suçlar için de 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi, yeni sistemde alınan cezaya göre 5/1 oranında uygulanacak. Yani bugünkü gibi şartlı tahliyesine 1 yıl kala, "iyi halli olma" şartıyla otomatikman gündeme gelen denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin 5/4'ünü tamamlayanlar için geçerli olacak. Böylece ceza süresi ne olursa olsun her suçlunun mutlaka belli bir süre cezaevinde kalması sağlanacak. Parti kurmayları, infaz paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta yaklaşık 42 bin kişinin tahliye olmasının beklendiğini belirtti.

DOĞUMDAN 1 YIL SONRA

Konutta infaz usulünün de kapsamı genişleyecek. Bu çerçevede de kadınların veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 2 yıl, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 3 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilecek. Bu düzenlemeden mükerrer olanlar, örgüt suçlarından ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar yararlanamayacak.

Halen doğum yapan kadınlar doğumun üzerinden altı ay geçmeden cezalarını çekmek üzerine cezaevine alınamıyor. Yeni pakete göre bir kadın doğum yaptıktan, ancak 1 yıl sonra cezaevine alınabilecek.

ÖZEL İNFAZ GENİŞLETİLECEK

İnfaz paketiyle, "hafta sonu infaz, gece infazı" gibi özel infaz uygulamasının kapsamı genişletilecek. Kasten işlenen suçlarda halen 6 ay olan ceza sınırı 1.5 yıla çıkarılacak. Taksirli suçlarda da 3 yıla kadar hapis cezaları için özel infaz usulleri uygulanabilecek. Özel infaz imkanından yararlanma konusunda hükümlülere talepte bulunma hakkı verilecek. Buna göre, infaz hâkimi, hükümlünün talebi üzerine kasten işlenen suçlarda toplam 1 yıl 6 ay, taksirle işlenen suçlarda toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasının; her hafta cuma günleri 19.00'da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları ya da hafta sonları hariç her gün 19.00'da girmek ve ertesi gün 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri, ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilecek.

 

 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü