Antalya, Isparta, Burdur'da sıcaklık rekoru


Yaşam 17.05.2020 16:42:00 0
Antalya, Isparta, Burdur

Türkiye'de perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımları etkili oluyor. Buna bağlı olarak hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde seyrediyor.

SICAKLIK REKORU KIRILAN ANTALYA'DA DERECE 42,7'YE YÜKSELDİ

Meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı 1929'dan bu yana ilk defa mayıs ayında hava sıcaklığının 38,8 derece ölçüldüğü Antalya'da, sıcaklık, etkisini artırarak 42,7 dereceye yükseldi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Uyarı Merkezi Şube Müdürü Murat Güler, sıcak havanın kentte etkisini sürdürdüğünü belirtti.

Hava tahminlerinin 91 yıl önce kayıt altına alınmaya başlandığını ve mayıs ayındaki en yüksek hava sıcaklık değerinin 26 Mayıs 1945'te yaşandığını ifade eden Güler, "O tarihte 38,7 derece ölçülmüş. Rekoru bugün saat 11.19 itibarıyla 38,8 derece ile kırmıştık. O dakikadan itibaren sıcaklık düzenli bir şekilde arttı. Hava sıcaklığı en yüksek 42,7 dereceye ulaştı" dedi.

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle az sayıda kişinin dışarı çıktığı kentte, yüksek sıcaklığın da etkisiyle cadde ve sokaklar tamamen boşaldı.

Sokağa çıkma kısıtlamalarına 6 saatlik ara verilen 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar, aşırı sıcak nedeniyle gölgelik alanları ve parkları tercih etti.

Süs havuzları önünde oturarak serinlemeye çalışanlar dikkati çekti.

SICAKTAN KURTULMAYA ÇALIŞTILAR

Dün ve bugün sıcaktan bunalan kent halkı ise serinlemek için farklı yöntemler seçti. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde kimi üzerinde elbiseleriyle hortumla duş alırken, kimi pet şişelere doldurduğu suyu başından aşağı döktü.

 

Bir vatandaş ise bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve her kış kayak severlerin akın ettiği Saklıkent Kayak Merkezi çevresinde kalan az miktarda kar kütlesi üzerinde kayarak serinledi. Vatandaşların bulduğu önlemler bunaltıcı sıcağın etkisini gözler önüne serdi.

MARMARİS'TE MAYISIN HAVA SICAKLIĞI REKORU KIRILDI

Muğla'nın gözde turizm merkezi Marmaris'te de, meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı tarihten bu yana mayısta 40,1 dereceyle en yüksek sıcaklık ölçüldü.

Akdeniz ve Ege'de mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığı, Muğla'nın ünlü turizm merkezleri Marmaris, Bodrum ve Fethiye'de yaşamı olumsuz etkiledi.

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle az sayıda kişinin dışarı çıktığı bölgede, yüksek sıcaklığın da etkisiyle cadde ve sokaklar tamamen boşaldı.

Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgi göre, ilçede meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı 1980'li yıllardan bu yana, ilk kez mayısta hava sıcaklığı 40,1 derece kaydedildi.

Deniz suyu sıcaklığının 23 derece ölçüldüğü ilçede, denize girme yasağı devam ettiğinden vatandaşlar evleri ve iş yerlerinde serinlemeye çalıştı.

İlçede gün boyu güneş altında kalan termometrelerin 47 dereceyi göstermesi dikkati çekti.

Öte yandan, Fethiye-Antalya kara yolunda asfaltın sıcak havadan erimesi nedeniyle, sürücüler kontrollü seyretti. Fethiye ilçesinde denize girme yasağının sürdüğü ünlü Ölüdeniz Plajı da alışılmışın dışında sıcak havada sessizliğe büründü.

Seydikemer ilçesinde ise hava sıcaklığı 42,7 derece kaydedildi.

Hava sıcaklığının 39, deniz suyu sıcaklığının 22 derece ölçüldüğü Bodrum'da, vatandaşların evde kalmayı tercih etmesiyle cadde ve sokaklar boş kaldı.

BURSA'DA 75 YILIN SICAK REKORU

Bursa'da da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru 38 derece ile kırıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre mayıs ayı en yüksek sıcaklığı 26 Mayıs 1945 tarihinde 37 derece ölçülmüştü.

Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü verilerine göre kentte cumartesi günü en yüksek sıcaklık 35 derece ölçülürken, bugün ise öğle saatlerinde en yüksek sıcaklık 38 derece olarak ölçüldü.

İLK KAYIT 91 YIL ÖNCE TUTULDU

Meteoroloji'nin kayıt tutmaya başladığı 1929 yılından itibaren kentte mayıs ayı sıcaklık rekoru 26 Mayıs 1945 tarihinde 37 derece ile kırılmıştı. Bugün ise termometreler saat 13.30'da 38 dereceyi gösterdi. Kentte nem oranının ise yüzde 51 olduğu kaydedildi.

ADANA'DA 91 YILIN SICAKLIK REKORU KIRILDI

Adana'da meteoroloji verilerine göre 1929-2020 arasında mayıs ayında ölçülen en yüksek sıcaklık bugüne kadar 41.3 derece olarak ölçüldü. Bugün hava sıcaklığının gölgede 42 derece ölçülmesi ile 91 yılın sıcaklık rekoru kırıldı. Güneşe direkt maruz kalan termometreler ise 46 dereceyi gösterdi.

 

Evlerinde sıcaktan bunalan vatandaşlar, serinlemek için havuzlar kapalı olunca sulama kanallarına akın etti. Sulama kanallarına giden vatandaşlar havanın aşırı sıcak olduğunu ve evlerde bunaldıklarını söylerken, bir vatandaş aşırı sıcak nedeniyle güneşe ateş ettiğini söyledi. Bir vatandaş da çocuğuyla birlikte sulama kanalında serinledi. Vatandaşın koruyucu yelek giydirdiği küçük çocuk, havanın çok sıcak olduğunu söyledi. Temizlik görevlileri başta olmak üzere bazı vatandaşlar ise sıcakta çalışmak zorunda kaldı.

Sıcaktan insanlar kadar hayvanlar da etkilendi. Bazı hayvanlar parklarda gölgede yatarken, güvercinler ise parktaki süs havuzlarında serinledi. Adana'da sıcakların Perşembe gününe kadar devam etmesinin beklendiği ve o günden sonra 8 derece birden düşeceği öğrenildi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl? Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl?
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor