Antalya'da Ahilik Haftası törenle kutlandı

ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (AESOB) tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları, Tarihi Sobacılar Çarşısı içinde bulunan Ahi Evran Meydanı'nda gerçekleştirildi.


Gündem 12.09.2022 23:27:00 0
Antalya

Sobacılar Çarşısı içerisindeki Ahi Evran Meydanı'nda düzenlenen törene Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ak Parti Milletvekili Mustafa Köse, CHP Milletvekili Cavit Arı, İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 35'inci Ahilik Haftası etkinliklerinin ev sahipliğini ise AESOB Başkanı Adlıhan Dere yaptı.

 

 

Antalya'da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar adına konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ahiliğin nereden geldiğini, nasıl bir kültür olduğunu anlattı. Dere, "Selçuklular'dan, günümüze kadar gelen Ahilik teşkilatı, güçlü devlet yapılanmasının içinde yer almıştır. Ahiler, toplumu birleştiren, kaynaştıran değerlerin uygulanması, toplumsal denetim mekanizmasının işletilmesinde önemli görevler almıştır. Ahilik milletimizin Anadolu'ya vurulan mührüdür" dedi.

 

Vali Ersin Yazıcı, “Ahilik denilince aklımıza öncelikle güzel ahlak geliyor. Dürüstlük geliyor. İyi insani değerlere sahip, iyi insan geliyor. Anadolu tabiriyle adam gibi adam aklımıza geliyor. Biz esnafımıza güveniyoruz. Esnafın dürüst hareketiyle topluma, müşterilerine hizmet sunduğu insanlara örnek teşkil ettiğini biliyoruz" diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, esnafa müjde vererek, tarihi Sobacılar Çarşısı'nı cazibe merkezi haline getirecek yenileme projesini ihale ettiklerini açıkladı. Böcek, "Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısı kentimizde geçmişten ve günümüzden geleneklerin yaşatıldığı bir miras özelliği taşımaktadır. Sobacılar Çarşısı yenilenen haliyle 2009 yılından beri kullanılmaktaydı. Ancak bugüne kadar gereken ilgiyi göremedi. Burayı cazibe merkezi haline getirecek projemizi geçen hafta ihale ettik. 3 milyon 200 bin TL'ye tamamlanacak bu projeyle tüm dükkanlarımız ve ortak alanlarımız yenileniyor. Ayrıca sergi alanı, yapılacak tadilatla işlevsel hale getirilecek. Başta antika pazarı olmak üzere birçok etkinlikleri bu alanda gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

 

 

Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan ise ahiliğin kardeşlik, cömertlik anlamına geldiğini, birlik ve beraberliğin karşılıklı sevgi ve saygıya dayandığı bir yapılanma olduğunu söyledi.

 

YILIN AHİSİNE KAFTAN

 

Konuşmaların ardından 'Yılın ahisi' seçilen 77 yıllık mesleki tücrübesi bulunan terzi Burhan Biçinci'ye (86) kaftan giydirildi. Ardından 'Yılın kalfası' seçilen aşçı Ersin Koç ile tamirci çırağı Bedir İsa Şarlı'ya plaket verildi. Törende yapılan canlandırma katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Program, kalfalıkta 3 yıl çalışan kişilerin ustalığa yükseldiği ahilikte önemli bir yeri olan şet kuşanma töreniyle son buldu. Başkan Böcek, Vali Ersin Yazıcı ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile birlikte esnafa yemek ikramında bulundu.


Düzce Belediye Meclisi'nde yeni dönem ilk toplantı Düzce Belediye Meclisi'nde yeni dönem ilk toplantı
Promosyon ve reklam sektörünün 'Promogift' beklentisi Promosyon ve reklam sektörünün 'Promogift' beklentisi
Muhtarlardan Başkan Arı’ya ‘Hayırlı Olsun’ ziyareti Muhtarlardan Başkan Arı’ya ‘Hayırlı Olsun’ ziyareti
İzmit Kafasının yeni sayısı İzmitlilerle buluştu İzmit Kafasının yeni sayısı İzmitlilerle buluştu
Bir suç örgütü daha çökertildi! Mahzen-31'de 8 gözaltı Bir suç örgütü daha çökertildi! Mahzen-31'de 8 gözaltı