Gündem

Gündem Haberleri

Antalya'da ihracatın melekleri


Gündem 30.08.2020 18:48:00 0
Antalya

Antalya’da Aslı Aksoy ve Müge Gültekin’in tarım sektöründeki girişimcilikleri örnek oldu. Biri kuşkonmaz üretti, diğeri yerli tohum paketleyip sattı. İkisi de ihracatçı oldu

 

Antalya'da iki kadın girişimci Aslı Aksoy ile Müge Gültekin'in tarıma el atması örnek oluşturdu. Aksoy kuşkonmaz üretimi yapıyor, Gültekin ise yerli tohum paketleme tesisi ile ihracat gerçekleştiriyor.

KUŞKONMAZ ÜRETİYOR
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu Aslı Aksoy, 14 yıl boyunca tekstil ve gıda sektöründe pazarlama müdürlüğü yaptığı işini bırakarak tarıma yöneldi. Türkiye'de çok bilinmeyen kuşkonmaz üretimine yönelen Aksoy, Muğla Ortaca'da 2.5 dönümde başladığı üretimine Antalya'da devam etti.

55 KİŞİYE İSTİHDAM
Köydeki kadınları da üretime dahil 55 kişiye istihdam sağlayan örnek kadın girişimci bölgede arazi bulamayınca Aksu ilçesindeki Boztepe TİGEM İşletmesi içerisinden 212 dönümlük araziyi kiraladı. Aksoy, dönüm başına 1 ton üretim gerçekleştirip kilosu perakende 40, toptan ise 30 liraya satışa başladı. İlk ihracatını ise Singapur'a gerçekleştiren Aslı Aksoy, "Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerden yoğun talep var" dedi.


CESARETLİ OLUN ÇAĞRISI
İşi bırakıp tarıma başlama düşüncesinin temelinde kadınların üretime katılması ve ülke topraklarında üretim yapma isteğinin bulunduğunu belirten Aksoy, "Küçük küçük adımlarla güzel işler yapmak mümkün. Bunun için cesaret lazım. Biz kadınlar belirlediğimiz hedeflere tüm kararlılığımızla ulaşabiliriz. Ben bu işe başlarken küçük desteklerle başladım sizde yapabilirsiniz" diye konuştu.

IHRACATA BAŞLADI
İstanbul'un kalabalığından kaçarak Antalya'nın Kaş ilçesi Ahatlı köyünde çiftlik hayatına başlayan Müge Gültekin isimli kadın girişimci ise kurduğu yerli tohum paketleme tesisinden ilk ihracatını İngiltere'ye yaptı. Yaptığı araştırmalar sonunda yerli tohum üretimine yönelen Gültekin, çok sevdiği köyde önce evini sonra tohum paketleme tesisini kurdu. Türkiye'nin farklı illerinde organik gübreyle tohum üreten çiftçilerle anlaşan Gültekin, üretilen yerli tohumları köyde kurduğu tesiste paketledikten sonra marka hakkını aldığı işletmesinin adıyla piyasaya satmaya başladı.

450 BİN PAKET SATILDI
Gültekin'in tohumlarına talep artınca büyük marketlerin raflarında da yer aldı. Ürün çeşidini 35'e çıkaran Gültekin, İngiltere'ye ilk yıl 100 bin adet satış yaptıklarını, ikinci yıl bu sayıyı 200 bine çıkardıklarını aktardı. Müge Gültekin, "Bu yıl ilk 6 ayda 450 bin paket sattık. Son 10 yıldır evlerde sebze üretimine karşı yükselen bir trend var. Kent bahçeciliği dünyada yükselen bir sektör" ifadelerini kullandı. Kadın girişimcinin hedefi, başta Almanya olmak üzere, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu'daki birçok ülkeye yerli tohumları ulaştırmak. Kışın 25 kişiye istihdam sağladıklarına işaret eden Gültekin, çalışanların büyük bölümünü ise köy halkının oluşturduğuna dikkati çekti.

Koca Yusuf Köy Geleneğine Sahip Çıktı Kılıç Köyü’nde düzenlenen bilardo turnuvası, sporun birleştirici gücünü ortaya koyarken Başkan Parlak da etkinliği yerinde takip etti.
Belediye-İş Sendikası’nda Soner Sav dönemi Belediye-İş Sendikası’nda kongre yapıldı. Başkanlığa Soner Sav seçildi.
Bozkırın gözü cerenler 770’e ulaştı Türkiye’nin en kıymetli endemik türlerinden biri olan Anadolu yaban koyunları, Konya’daki doğal yaşam alanlarında koruma altında çoğalmaya devam ediyor. Bir dönem yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan türün sayısı 770’e yüksel
Antalya'da istihbaratçı yalanıyla 3,5 milyonluk vurgun! Antalya’da kendilerini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılara polis darbesi vuruldu. Bir vatandaşı yaklaşık 3 milyon 500 bin lira nakit para ve ziynet eşyasıyla dolandıran 3 şüpheli, düzenlenen o
TÜİK Verileri Dikkat Çekti: Isparta, Antalya ve Burdur Yaşam Maliyetinde Zirveye Yaklaştı TÜİK’in açıkladığı son fiyat düzeyi verileri, Akdeniz’in iç ve sahil hattında yer alan Isparta, Antalya ve Burdur’u Türkiye’nin en pahalı şehirleri arasına taşıdı.