Antalya’nın simgesi kubbesine kavuşuyor


Yaşam 29.09.2020 01:24:00 0
Antalya’nın simgesi kubbesine kavuşuyor

Antalya’nın simge yapısı Saat Kulesi, 1940’larda yıkılan kubbesine yeniden kavuşuyor. Saat Kulesi, restorasyon sonrası ziyarete de açılacak. Balkonunda özçekim noktası oluşturulacak

Antalya'nın en önemli sembollerinden olan, Bizans dönemine ait burçlar üzerine 1900'lü yılların başında inşa edilen Saat Kulesi, restore edilecek. Çalışmalar sırasında, kulenin tepe kısmında 1940'lı yıllarda yıkıldığı düşünülen bir kubbe olduğu da belirlendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, üzerine sonradan yapılan burçlardaki çıkıntı kaldırarak, Saat Kulesi'ne kubbe yapacak. Saat Kulesi, restorasyon tamamlandığında ziyarete de açılacak.

1940'LARDA YIKILMIŞ
Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, yüksekliği 20.3 metre olan Saat Kulesi'nin, Antalya'nın silüetini oluşturan Yivli Minare ile çok yakın mesafede yer alan önemli bir eser olduğuna dikkat çekti. Saat Kulesi'nin mülkiyetinin iki yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçtiğini, sonrasında bir proje çalışmasına başlandığını açıklayan Coşar, "Burası tabii ki Saat Kulesi iken en üst kısmı kubbeli bir yapıymış. Hemen yanında bulunan Tekeli Mehmet Paşa Camii'nin kubbeleriyle de uyumlu, estetik görünüşe sahip bir esermiş. Fakat 1940'lı yıllarda artık ne olduğunu tam bilemiyoruz, bazı kaynaklar rüzgardan diyor, kubbemsi yapı yıkılarak yerine imitasyon taştan dendanlar yapılmış. Tabi yapının özgününde bunlar yok. Zaten yakından bakılınca da özgün taş olmadığı belli" diye konuştu.

KORUMA KURULU ONAYLI
Saat Kulesi'nin özgününe uygun şekilde kubbe formu yapılarak projesinin hazırlandığını belirten Hüseyin Coşar, "Koruma Kurulu'ndan da geçti. İnşallah önümüzdeki yıl özgününe uygun şekilde burayı restorasyona alacağız. Zaten uyumlu değil dendanlar, dışarıdan baktığınızda bile Roma, Osmanlı dönemi yapılarıyla hiç uyumlu değil. Taş olsa bir nebze ama betonarme bir yapı gibi imitasyon taşla yapının özgün formuna da uygun değil, dendan şeklinde mazgal formlu bir yapı eklenmiş" ifadelerini kullandı.

ZİYARETE AÇILACAK
Kulenin 6-8 metreye kadar betonla kapatılan ve toprak altında kalan kısmı ve etrafının kazı çalışmaları yapılarak ortaya çıkarılacağını anlatan Coşar, "İçinde merdiven var mı, yok mu ona bakacağız. Ziyarete de açmayı istiyoruz ama yapıyı koruyacak şekilde nasıl açarız onu düşünüyoruz. Restorasyon aşamasında ve kazılar yapıldıktan sonra ortaya çıkacak" diye konuştu. Kulenin üst katlarında çok güzel manzara olduğunu aktaran Coşar, "Pencerelerinden Yivli Minare, Tekeli Mehmet Paşa Camii, Yat Limanı, Kaleiçi ve deniz manzarası çok güzel. Fotoğraf çektirmek ve Antalya'yı izlemek için de gayet yüksek konumda. Bu anlamda çok cazip bir yer olacağını düşünüyorum. Kesinlikle selfie noktası da olabilir" şeklinde konuştu.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi
Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı
'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası 'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası
Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu