ANTALYA VALİSİ YAZICI, KORKUTELİ KARYAĞDI ARMUDU İLK HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 30 Eylül 2021 perşembe günü Korkuteli ilçesinde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret alan, tadı ve kokusuyla ön plana çıkan karyağdı armudunun hasadını gerçekleştirdi.


Gündem 1.10.2021 19:04:00 0
ANTALYA VALİSİ YAZICI, KORKUTELİ KARYAĞDI ARMUDU İLK HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 30 Eylül 2021 perşembe günü Korkuteli ilçesinde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret alan, tadı ve kokusuyla ön plana çıkan karyağdı armudunun hasadını gerçekleştirdi.
 
Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Vali Yazıcı ürünün tadı ve kokusuyla ön plana çıktığını belirterek; “Karyağdı armudunun coğrafi işaret tescilinin alınması hem ilçenin tanıtımı hem de ürünün ticari değeri açısından çok önemli.” dedi. Korkuteli Kaymakamı Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Ömer Niyazi İşlek, Antalya Ticaret Borsası başkanı Ali Çandır, Tarım ve Orman İl Müdürü Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen Karyağdı Armudu İlk Hasadına yoğun katılım gerçekleşti.
 
Vali Yazıcı hasadını gerçekleştirdiği Karyağdı Armudu’yla ilgili bahçe sahibi ve bölge çiftçilerinden bilgi aldı.
 
Yıllık 60,410 ton ile Antalya’da armut üretiminin %91’ini karşılayan Korkuteli, Türkiye’de toplam armut üretiminin de %11’ini karşılamaktadır. Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü olan Karyağdı Armudu’ndan ise yıllık 25 bin tonluk üretim yapılıyor. Kendine özgü tadı ve kokusu ile ön plana çıkan ve 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillenen Karyağdı Armudu, çekirdek etrafındaki kumsu yapısının olmaması ve şeker oranının yüksekliğiyle de ön plana çıkıyor. Bölge çiftçisi Ali Kartop’un Korkuteli Bayat Mahallesindeki 1991 yılı tesisli 15 dekarlık bahçesinde gerçekleştirilen ilk hasatta konuşan Vali Yazıcı; “Bölge çiftçisi açısından büyük öneme sahip Karyağdı Armudu Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili alınması ilçemiz ve ilimiz için çok önemli. Karyağdı Armudu bölgemiz için bölge çiftçimiz için büyük öneme sahip bir tarım ürünü. Coğrafi işaretinin alınması hem ilçenin tanıtımı hem de ürünün ticari değeri açısından önem arz ediyor. Çiftçilerimizden aldığımız bilgilere göre özellikle tadı ve kokusuyla ön plana çıkan Karyağdı Armudu’nun inşallah bilinirliğini daha da arttırıp bu konuda markalaşacağız. Özelliklede kadim bir tarım şehri olan Antalya’mızda coğrafi işaret tescili almış tarım ürünlerin olması önemli. İnşallah bu tür ürünlerimizin sayısını arttırarak tarımdan, sanayiye birçok alanda ön plana çıkacağız. Bugün ilk hasadımızı bölge çiftçimiz Ali Kartop’un bahçesinde gerçekleştirdik. Birliğimiz daim, hasadımız bereketli olsun.” dedi. Hasat sonrası bahçe sahibi Ali Kartop ve bölge çiftçileriyle sohbet eden Vali Yazıcı, çalışmalarında başarı ve bol bereketli hasatlar diledi. Vali Ersin Yazıcı, bahçede gözleme yapan bayanları ziyaret ederek saç üzerinde börek çevirdi.
 
Vali Ersin Yazıcı, Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (KORKOOP) Kadın Üreticiler Merkezi’ni ziyaret etti. Başarılı çalışmalarından dolayı Kooperatif Başkanı Dudu Kocabaş’ı tebrik eden Vali Yazıcı; “Kadınlarımızı iş gücüne ve üretime teşvik edecek projeler yapmaya ve destek olmaya devam edeceğiz.” dedi. Kooperatif ziyaretinde Vali Yazıcı’ya Korkuteli Kaymakamı Ömer Çimşit, Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek ve beraberindeki heyet eşlik etti. 2019 yılında Dudu Kocabaş tarafından kurulan ve 28’i kadın 56 üyesi bulunan KORKOOP, Korkuteli’nin ilk üretici kooperatifi olma özelliği taşıyor. Kooperatif Başkanı Dudu Kocabaş’tan kooperatifin çalışmaları, ürettiği ürünler ve projeleri hakkında bilgi alan Vali Yazıcı; “Kadınlarımızı iş hayatında görmekten, onları üretimde görmekten ve böylesine önemli başarılara imza attıklarına tanık olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Onların önemli başarılara imza atmasını sağlayacak her türlü projenin tüm kurumlarımızla birlikte destekçisi olmaya da devam edeceğiz. Girişimci ruhlarını ortaya koyan tüm kadınlarımızı bir kez daha kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum." dedi.
 
Kooperatifin hem ülke ekonomisine hem de yöresel ürünlerin ekonomik değere dönüşmesi açısından önemli çalışmalar yürüttüğüne değinen Vali Yazıcı, kooperatifteki kadınların girişimci ruhlarıyla özellikle yöreye büyük katkı sunduklarını belirtti. Yöresel ürünleri pazarlanması ve bilinirliğinin artması noktasında kooperatiflerin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Vali Yazıcı; “ Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöresel ürünlerimizin pazarlanması ve bilinirliği açısından çok önemli. Kooperatifler yörenin kalkınması ve ürünlerini pazarlama açısından önemli çalışmalar yürütüyor. Kooperatif başkan ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Yerelden kalkınma hedefimizin kahramanları kadın üreticilerimize kolaylıklar diliyorum. Kadınlarımızı iş gücüne ve üretime teşvik edecek projeler yapmaya ve destek olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. KORKOOP Kadın Üreticiler Merkezi’ni gezerek yöresel ürünler olan ve üretimi yapılan tarhana, bulgur, reçel ve erişte ürünleri hakkında bilgi alan Vali Yazıcı, ziyaret sonunda kooperatif üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Ersin Yazıcı, UBS Gurup bünyesinde bulunan UBS Hayvancılık işletmesini ziyaret etti. UBS Hayvancılık genel müdürü Can Çayrak tarafından karşılanan Vali Yazıcı, burada işletmeyi gezerek işletme hakkında bilgi aldı.
 
Vali Yazıcı, esnaf ziyaretinde bulunarak esnafları tek tek ziyaret etti. Vali Yazıcı esnaf ziyareti sırasında Necmettin Sarıcalar’a ait galeri dükkanını ziyaret etti ve nostalji 124 model Murat taksiye bindi. Vali Yazıcı ve beraberinde Necmettin Sarıcalar (Erbakan) ile birlikte 124 Model Murat taksi ile ilçe turu yaptı. Ziyaretin ardından Şehit Yasin Naci Ağaroğlu İmam Hatip Lisesinde Mahalle muhtarları ile bir araya gelerek kaymakam Ömer Çimşit’ten Korkuteli ilçesi ile ilgili brifing aldı ve Mahalle muhtarlarının talep ve sorunlarını dinledi.
 
Vali Ersin Yazıcı ve beraberindeki heyet daha sonra Seyir Parkta öğle yemeğinin ardından Korkuteli Belediyesi tarafından ilçeye ilk defa kazandırılan Örnek Sokak’ta incelemelerde bulundu. Örnek Sokak ile ilgili Korkuteli Belediye Başkanı Ömer Niyazi İşlek’ten bilgi alan Vali Yazıcı, Çomaklı mahallesinde bulunan ORAGRO tarım işletme tesisini ve ardından Küçükköy mahallesinde bulunan Şehit Adem Yörük’ün ailesini ziyaret etti. Şahit aile ziyaretinde Şehit ailesi Meryem ve İlyas Yörük ile sohbet eden Vali Ersin Yazıcı, ardından ilçeden ayrıldı. 
İlçe ziyaretinde Vali Yazıcı'nın sürekli piyasayı gözetlemesi ve ürünlerin fiyatını sorması, çalışanlarla işleriyle ilgili bilgi alması, Vali kimseye beli etmeden piyasalarımı kontrol ediyor dedirtti.
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı