Atabey'de 14 bin hektarda modern sulama


Gündem 8.10.2019 14:40:00 0
Atabey

MODERN SULAMA Atabey ovasındaki 14 bin hektar alanda modern kapalı sulama sistemine geçiliyor. 90 milyon liralık projeyi dünya bankası karşılıyor. Proje ihaleye çıkmadan önce dünya bankası yetkilileri Atabey'e gelerek, vatandaşların görüş ve önerilerini dinledi.

İHALEYE ÇIKILIYOR Atabey sulama havzası içerisinde bulunan 14 bin hektar arazinin kapalı sulama sistemine geçilmesi için gerekli olan 90 milyon lira ödenek Dünya Bankası kaynaklarından sağlandı. AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel'in girişimleri ile Atabey'e kazandırılan proje önümüzdeki ay ihale edilecek. İhale öncesi de bugün Dünya Bankası yetkilileri Atabey'e gelerek ilçe sakinlerinin görüş ve önerilerini dinledi.

‘Dünya Bankası Türkiye Sulama Modernizasyonu Projesi’ kapsamında yapılan toplantıya Dünya Bankası Yöneticileri, Atabey Belediye Başkanı Tevk Atasoy, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Göktuğ İlker, DSİ görevlileri, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ve çok sayıda çiftçi katıldı. DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Göktuğ İlker, kredi anlaşmasının yapıldığını ve ihale sürecinin yapılması sonrasında Atabey ilçesinde 14 bin hektarlık alanın modern kapalı sulama sistemine geçeceğini söyledi. İlker, “ Bu proje kapsamında önümüzdeki aylarda ihale süreci yapılacak ve önümüzdeki yıl hızlı bir şekilde inşaata gireceğiz. Neden böyle bir kredi anlaşması oldu bu işin aslında bir nakit garantisi altında projenin inşallah eğer hayat geçerse ödenek aksaklığı olmadan hayata geçirilecek projemiz 2012 yılında tamamlandı o günden beri bekliyoruz bu modernizasyon kapsamında 14 bin hektar alanda modern kapalı sulama sistemine geçilecek.” dedi.

ÇOK AZ KALDI Atabey Belediye Başkanı Tevk Atasoy ise bakanlıklar tarafından sulama projelerine büyük destek verileceğinin açıklandığını belirtti, “Dünya Bankası’yla yapılan protokolle proje bugünkü uygulama aşamasına geldi” dedi. Atasoy, “Bu imkanı bu ödeneği bu güzel tesisin yapılmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza, milletvekillerimize de, genel müdürümüze de tüm üreticiler adanı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hazine ve maliye bakanımız Berat Albayrak’ın açıkladığı gibi önümüzdeki dönemde bakanlıklarımız üretimi artıracak sulama projelerine çok büyük destek ve yatırım yapılacağı hususu tekrar edildi. Çok önceden bu işler yapılıyordu biz projeyi 2004 yılından beri DSİ ile birlikte bir proje kapsamında yapılmaya çalışıldı ancak onun dönem içerisindeki bütçe imkanları ve maliyetinin yüksek çıkmasıyla birlikte bu günlere kadar gelindi daha sonra bakanlığımızın dünya bankasındaki bölge müdür yardımcımızın da bahsettiği projelere dahil edilerek 14 bin hektarlık alanda kapalı devre sulama yapılmasıyla ilgili dünya bankamızca bir protokol dahilinde kredi alınarak bugünkü uygulama aşamasına gelindi” şeklinde konuştu.

EĞİRDİR GÖLÜ DEVRE DIŞI BIRAKILACAK Proje ihalesinin Kasım ayında yapılmasının planlandığını belirten Başkan Atasoy, 2020’nin başında da projenin yapımına başlanmasının hedeendiğini söyledi. Başkan Atasoy, “ Bu uygulama yapıldıktan sonra zannediyorum genel müdürlüğümüz daha net biliyordur Kasım ayında ihaleye çıkılıp Aralık ayında yer teslimatı ve 2020 yılı itibariyle de uygulamaya başlayacaklarının planlandığını söylemişlerdi inşallah bu gerçekleşir Atabey ovasında da toplulaştırma işlemi bitti hep beraber bu sonuçlandıktan sonra hem Eğirdir gölünü kurtarmış oluruz tasarruf sağlanmış olur şuanda zannediyorum 65 milyon metreküp yıllık su basılıyor Eğirdir’den bunun yüzde 65’lik kısmı kullanılmıyor ve boşa gidiyor hem enerji olarak su basıyoruz hem de o suyu kullanamıyoruz yüzde 35’lik kısmı kullanabiliyorduk 6-7 bin hektar alanımız vardı bu 14 bin hektar alan sulanacak hem de Eğirdir gölünü kurtarmış olacağız hem üretim artacak meyveler daha da çeşitlenecek daha fazla üretim olacak onsunda insanlarımızın yüzü gülecek ülkemizin de refah payı artırılmış olacak” dedi. Konuşmaların ardından Dünya Bankası Yetkililer, çiftçilerin konu ile ilgili görüşlerini dinleme imkanı buldu.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı
Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı
Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı
Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor? Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor?