Avrupa Birliği ülkelerinde aşı sertifikası dönemi!


Gündem 22.05.2021 08:30:00 0
Avrupa Birliği ülkelerinde aşı sertifikası dönemi!

2019 yılının sonunda Çinde ortaya çıkan ve ardından da tüm dünyaya yayılıp bir pandemiye dönüşen koronavirüs salgınında beş aydır süren aşılama çalışmaları sonucunda bazı ülkelerde kısmi normalleşme dönemi başladı. 1 Temmuzdan itibaren üye ülkelerde COVID Sertifikası dönemi başlıyor. Buna göre her ülke kendi belirleyeceği listelerdeki aşılardan yaptıran yolcuları topraklarına kabul edecek.

Bu süreçte aşılama çalışmalarına hız veren Avrupa Birliği ülkeleri de yaz döneminin ortalarına gelindiğinde aşılamada büyük bir aşama kaydetmeyi hedefliyor. Devam eden aşılama çalışmalarının yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri yeni dönemde ülkeler arası seyahatlerin nasıl gerçekleştirileceği konusunda da bir mutabakata vardı.

BBC Türkçede yer alan habere göre 1 Temmuzdan itibaren üye ülkelerde Kovid Sertifikası dönemi başlıyor. Buna göre her ülke kendi belirleyeceği listelerdeki aşılardan yaptıran yolcuları topraklarına kabul edecek.

Dünyayı bir buçuk yıldır derinden etkileyen ve her ülkede ana gündem maddesi haline gelen koronavirüs salgınında yavaş yavaş yeni döneme geçiş hazırlığı yapılıyor. Kuzey Amerika ve Avrupadakiler başta olmak üzere çok sayıda ülke aşılama çalışmalarına hız vermiş durumda.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütünün paylaştığı verilere göre bugüne kadar dünya genelinde başlangıcından bu yana 166 milyon koronavirüs vakası tespit edilmiş durumda. 3 milyon 430 binden fazla insan bu dönemde koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti. Milyonlarca insanın iyileşme süreci ise devam ediyor.

2020 yaz sezonunu ortalama %95lere varan düşüşlerle kapatan turizm ve taşımacılık sektörü 2021 sezonu için aşılama çalışmalarının artış göstermesiyle geleceğe daha fazla umutla bakmaya başlamış durumda. Bir süredir konuşulan yeni normalde seyahatlerin akıbetinin ne olacağına dair somut bilgiler de gelmeye başladı.

2020 nin Mart ayından itibaren dünya genelinde pek çok ülke ya tam manasıyla sınırlarını kapatmış durumda ya da sınırlı sayıda ziyaretçiyi belli koşulları karşılamaları karşılığında kabul etmekte. Bir süredir bazı ülkeler her iki doz aşısını yaptırdığını gösteren belgeyi ibraz eden yolcuları karantina olmaksızın ülkelerine kabul etmekte.

Bu süreçte pek çok ülke uluslararası yolculuklarda ortalama on günlük bir karantina sürecini şart koşmakta. Üstelik bu seçenek halihazırda pek çok ülke için makul bir uygulama olarak kabul görmekte. Zira pek çok ülke karantina şartı dahi olmaksızın seyahatleri askıya almış durumda.

Avrupa Birliği özellikle yolcu hareketliliğin en yoğun olduğu dönem olarak bilinen yaz aylarında hem kısıtlamaları kaldırmak hem de belli bir seviyeye düşürülen yeni koronavirüs vakalarının yeniden artış trendine girmemesi adına birliğe üye tüm ülkelerin onayladığı ve içerisinde yer alacağı bir düzenlemeyi ilân etti.

Avrupa Birliğinin yürütme organı olan Avrupa Komisyonunun önerdiği düzenleme için bir süredir yoğun bir müzakere süreci yürütülüyordu. 27 üye ülkesi bulunan Avrupa Birliği kimi üye devletlerin bir süredir halihazırda uyguladığı bazı kuralları geliştirip birliğin standart kuralları haline getirdi.

BBC Türkçede yer alan bir habere göre Avrupa Birliğine üye ülkelerde yaşayanlar 1 Temmuzdan itibaren koronavirüse karşı aşılandıklarını gösteren bir sertifikayla AB içinde sorunsuz bir biçimde tıpkı eskiden olduğu gibi seyahat edebilecek. Bu da bir nevi Schengen rejimine dönüş olarak da kabul edilmekte.

Aşı sertifikasına sahip yolcular dışında testlerinin negatif çıktığını ya da son altı ay içerisinde Kovid-19 geçirdikleri için kanlarında antikor oluştuğunu gösteren bir sertifikayı ibraz eden yolcular da Avrupa Birliği içinde sorunsuz bir biçimde seyahat edebilecek. Diledikleri AB ülkelerine gidebilecek.

Avrupa Birliğine üye tüm devletlerin temsilcileri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından yürütülen görüşmeler dün akşam itibarıyla tam bir mutabakatla sonuçlandı ve karar tüm kamuoyu ile paylaşıldı. Üye devletlerin aldığı karar 1 Temmuzdan itibaren geçerlilik kazanacak.

Bu doğrultada Avrupa Birliği ülkeleri sınırları içinde yaşayan kişilerin kısıtlamalardan etkilenmeden rahat ve sağlık açısından güvenli bir biçimde seyahat edebilmesini sağlayacak olan "Kovid-19 Seyahat Sertifikası" 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Karar üye ülkeler açısından bağlılık taşıyıcı bir durumda.

Akıllı telefonlardaki QR kodu ya da kağıt bir belgeden oluşan Kovid-19 Seyahat Sertifikasında, yolcunun aşılama durumu, o ana kadar kaç doz aşının uygulandığı, son 6 ayda enfeksiyon geçirilmesi sonucu kanda bağışıklık oluştuğu ya da son 72 saatte yapılan koronavirüs testinin negatif çıktığına ilişkin bilgiler yer alacak.

Tüm yolcuların ibraz etmeleri gereken Kovid-19 Seyahat Sertifikasının geçerlilik süresi ise 12 ay olarak belirlendi. Bu da aksi bir açıklama yapılana kadar seyahat etmeyi düşünen yolcuların her yıl mutlaka aşı sertifikalarını yenilemeleri zorunluluğunu da beraberinde getiriyor.

Avrupa Birliğine üye olan ülkeler Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından daha önce onaylanan Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarını ortak karar çerçevesinde geçerli kabul edeceklerini açıklamış durumdalar. Bu noktada ise akıllara diğer aşıların akıbetinin ne olacağı geliyor.

Avrupa Birliği resmi mercilerinden yapılan açıklamalara göre Avrupa İlaç Ajansının (EMA) onay verdiği dışındaki aşılar için insiyatif üye ülkeleri kendi alacakları karara bırakıldı. Bu da Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson dışında bir aşı yaptıran yolcuların da seyahat edebileceği anlamına geliyor. Tabii bu noktada ülkelerin yapacağı açıklamalar da önemli.

Örneğin Sputnik V aşısının yaygın bir biçimde uygulandığı Macaristanın vatandaşları bir diğer Avrupa Birliği ülkesi olan Hollanda tarafından kabul edilmeyecek. Öte yandan tek doz aşı yaptırmış yolcular da bu süreçte seyahat edebilecek.

Bu süreçte Avrupa Birliği ülkeleri salgını önlemek amacıyla gelen yolcuları beş günlük bir karantinaya tabi tutabilme hakkına da sahip olacak.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı