Bakan Gül: “Hak aranacak yegâne yer yargıdır”


Gündem 3.06.2021 05:00:00 0
Bakan Gül: “Hak aranacak yegâne yer yargıdır”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hukukun itibar suikastı, dedikodu ve söylentinin değil, gerçeğin peşinde olduğunu" söyledi.

ANKARA (İGFA) - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül 16. Türk Ceza Hukuku Günleri kapsamında yaptığı konuşmasında, ceza kanunlarının ülkelerin demokrasi çıtasını belirlediğini, hukuk devleti ilkesine ayna tuttuğunu söyledi. Gül, "Hak aranacak yegane yer yargıdır. Bu noktada kimsenin kendisini hakim-savcı yerine koyma, mahkeme yerine geçme yetkisi yoktur" dedi. Pandemi dolayısıyla çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte konuşan Adalet Bakanı, "Hukukun verdiği güvence; iftira, yalan ve karalamalara karşı da tam koruma sağlamalıdır" ifadelerini kullandı.

"HUKUK, SÖYLENTİNİN PEŞİNDE DEĞİLDİR"

Bu çerçevede farklı düzenlemeler yapıldığını belirten Adalet Bakanı Gül, "Vatandaşımızın iftira ve asılsız ihbarlarla şeref ve onurunun zedelenmesi asla kabul edilemez. Tabii bu noktada çamur at izi kalsın kabilinden yapılan iftira ile haklı sebebe dayanan iddiayı birbirinden ayırmak gerekir. Hukuk, karakter suikastinin sığınağı değildir. Hukuk, itibar suikastı, dedikodu ve söylentinin değil; gerçeğin, yalnızca gerçeğin peşindedir. İnsan onurunu karalamaya yönelik yalan ve iftiraların yerine gerçeği koyacak olan da yine hukuktur" dedi.

Savcılık makamlarınca yürütülen etkin soruşturmanın önemini vurgulayan Bakan Gül, "Suç iddiasını ve işin aslını araştıracak olan savcılarımızdır. Kanunlar çerçevesinde, deliller ışığında adil kararı verecek olan da hakimlerdir, mahkemelerdir. Hak aranacak yegane yer yargıdır. Bu noktada; kimsenin kendisini hakim-savcı yerine koyma, mahkeme yerine geçme yetkisi yoktur" dedi.

Bakan Gül, hükümet ve Adalet Bakanlığı olarak, çok sayıda reformun hayata geçirildiğini vuguladı ve hukukun üstünlüğünü savunan ve güçlendiren her görüşün yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

YENİ YARGI PAKETLERİ TBMMYE SUNULACAK

TBMM’den son iki yılda üç yargı paketinin geçtiğini hatırlatan Bakan Gül, "Hak ve özgürlükler alanında, koruma tedbirlerinde, makul sürede yargılanma hakkında önemli adımlar attık. Temenniden öteye artık somut mevzuat çalışmaları ve uygulamalara taalluk eden konuları hep birlikte gördük. Bunlar yeterli değil, devamının gelmesi ve sürekli olması ortak arzumuzdur." dedi. Bakan Gül, ilerleyen haftalarda İnsan Hakları Eylem Planında yer alan unsurları da barındıran 4. ve 5. Yargı Reform Paketlerinin de TBMMye sunulacağını kaydetti.

HSK seçimlerine değinen Gül, siyasi partilerin bu konuda uzlaşı sağlanmasının sevindirici bir durum olduğunu belirtti.


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı