Gündem

Gündem Haberleri

Bakan Koca yeni döneme isim verdi


Gündem 6.05.2020 22:01:00 0
Bakan Koca yeni döneme isim verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'miz Corona Virüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Yeni döneme isim vermeyi uygun görüyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim 'Kontrollü Sosyal Hayat" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'miz Corona Virüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Yeni döneme isim vermeyi uygun görüyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim 'Kontrollü Sosyal Hayat'tır." dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske satışı, nerede satılacağı ve fiyatının ne olacağı ile ilgili soruya yanıt verdi. Ücretsiz mesajla verilen maskeler dışında eczane ve marketlerde de maske satışı yapılacağını söyleyen Bakan Koca, bununla ilgili açıklamayı da en geç cuma gününe kadar Ticaret Bakanlığı'nın yapacağını belirtti.


TFF'nin ligleri başlatma kararıyla ilgili de konuşan Bakan Koca, "Federasyon, özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur. diye konuştu. Koca, "Restoranlar, lokantalar, kafeler açılmayacak, böyle bir karar yok. Bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.


Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıda, Kovid-19 ile mücadelede son durum ile normalleşme sürecinde atılacak adımlar görüşüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklamalarda şöyle dedi:
"Koronavirüsle mücadelenin ilk dönemini tamamladık. Dünyada salgının hızı kesilmiş değil. Türkiye'de ise vaka 4 haftada zirveye ulaştı ve düşüşe geçti. Altını çizerek ilave etmek istiyorum. Şuanda Corona Virüsle mücadelenin 2. döneminin ilk günlerindeyiz. Başarı bazı koşullara bağlıdır. Tedbir almak ve uymak başarının garantisidir. Tedbirlere uyulmasaydı bulunduğumuz noktaya gelmemiz söz konusu olamazdı.Yaşama alanımız genişliyor ama aynı tedbirleri geniş alanda uygulamaya geçiyoruz."


"Sosyal hayat için kontrolü elimize alıyoruz" diyen Koca, açıklamasına şöyle devam etti:
"Her mücadelenin mutlaka bir ödülü vardır. Tüm dünyanın model almaya çalıştığı başarının sahipleri olarak, 83 milyon bu başarının ödülünü almayı hak ediyor. Başlayan yeni dönem tipik bir normalleşme dönemi değildir. Kısıtların biraz esnediği dönemdir. Kısmen özgürleşmedir. Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir. Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı 2. dalganın davetçisi olacaktır. Bunu birçok ülkede gördük. Salgın yeni ölümlerle ilk başarıları adeta sıfırladı.


2. DÖNEMİN İSMİ: "KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT"
"Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı 2. dalganın davetçisi olacaktır. Bunu birçok ülkede gördük. Salgın yeni ölümlerle ilk başarıları adeta sıfırladı" diyen Bakan Koca şöyle devam etti:
"2. dönemdeki hedefimiz hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmak ve hayatı yeniden düzenlemektir.
Yeni döneme isim vermeyi uygun görüyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim 'Kontrollü Sosyal Hayat'tır.
Bu dönemde uygulanacak 2 kural var. Birincisi dışarı çıkacaksak maske kullanacağız, ikincisi sosyal mesafeyi ayarlayacağız.
Sosyal mesafeyi ayarlayamazsak maske işe yaramayacaktır"

TOPLU MEKANLARDA DÜZENLİ TARAMALAR YAPILACAK
Test kapasitesinin artırılacağını açıklayan Bakan Koca, "Filyasyonu her vakada titizlikle uygulayacağız. Toplu mekanlarda düzenli taramalar yapacağız. Eskisinden daha fazla dikkatli olacağız. Hedefimiz yeni hasta sayısının, yeni vefat sayısının sıfır olduğu bir tablo. Hedefimiz; başarıda istikrar, riske karşı tam kontrol, net sonuç" dedi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
İnegöl protokolü şehit aileleri ve gazilerle iftarda buluştu İnegöl protokolü şehit aileleri ve gazilerle iftarda buluştu
Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı
Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı
Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı