Bakan Pakdemirli: Barajlarda yeteri kadar su var


Gündem 7.04.2020 11:48:00 0
Bakan Pakdemirli: Barajlarda yeteri kadar su var

Corona virüs salgınıyla mücadelede su kullanımı büyük önem taşıyor. Peki başta İstanbul olmak üzere barajlardaki su miktarı bu mücadele için yeterli mi? Bakan Pakdemirli'nin açıklamasına göre, hiç yağış almasa bile, İstanbul'un 7 ay yetecek kadar suyu var.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de barajlarda yeteri kadar su bulunduğunu ve içme suyunda herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini açıkladı.

Bakan Pakdemirli, 1 Ekim 2019 – 06 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 1,7 oranında azalma olduğunu ancak barajlarda yeterli su bulunduğunu söyledi.

İşletmede olan 98’i içme suyu, 125’i enerji ve diğerleri sulama maksatlı toplam 360 adet depolama tesisinde doluluk oranının yüzde 53,8 olduğunu dile getiren Pakdemirli, bu barajlardaki mevcut su miktarının 140,3 milyar metreküp olduğunu bildirdi.

İSTANBUL'DA HİÇ YAĞIŞ OLMAZSA...

4 büyükşehrin içme suyu barajlarında geçen yıla göre yüzde 14 oranında su azalışı olmasına rağmen bunun sıkıntı yaratmayacağını ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu:

İstanbul’a içme ve kullanma suyu temin eden barajlarda bugün itibariyle 575 milyon metreküp su bulunuyor. Bu miktar hiç yağış olmaması durumunda bile şehrin 7 aylık suyunun bulunduğu anlamına geliyor. Darlık Barajı’nda yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldığı ve savak açılarak kontrollü su bırakılmaya başlandı. Ömerli Barajı’nda ise doluluk yüzde 99 seviyesindedir. Bulunduğumuz mevsim itibariyle halen bahar yağışları ve yüzey akışları devam ediyor.

Ankara’da ise 346 milyon metreküp su bulunuyor. Bu, hiç yağış olmaması durumunda bile şehrin 10 aylık suyunu karşılayabilecek miktardır. İzmir’de 164 milyon metreküp, Bursa’da ise 29 milyon metreküp su bulunuyor.”

"İSRAF EDİLMEMELİ"

2020 yılında ülke genelinde içme suyu sıkıntısı yaşanmayacağını öngördüklerini vurgulayan Pakdemirli, yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle hijyen ve kişisel temizliğe gerekli önemin verilmesi gerektiğinin altını çizerek “Hijyen konusunda tasarruf ikinci planda, ancak bu durum suyu gereksiz yere israf etmemiz anlamına gelmemeli. Türkiye su zengini bir ülke değil. Suyumuz kısıtlı ve bu bilinçle hem hijyen gereklerini yerine getirmemiz hem de kısıtlı olan bu kaynağı gerektiği gibi israf etmeden ihtiyaçlarımız kadar tüketmeliyiz” diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülke genelinde geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmaması için gerekli yatırımları planlanarak peyderpey hayata geçirdiklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını da sözlerine ekledi.


İSTANBUL'DAKİ YAĞIŞLAR BARAJLARIN DOLULUK ORANINI ARTIRDI

 
 
 
Play Video
 
Gölcük Tabiat Parkı’nda alt yapı çalışmaları devam ediyor Gölcük Tabiat Parkı’nda alt yapı çalışmaları devam ediyor
Bayramda ulaşımda yoğunluk: 12 milyonu aşkın araç geçiş yaptı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı döneminde otoyol ve köprülerden toplam 12 milyon 338 bin 48 aracın geçiş yaptığını açıkladı.
Konya’da yolcu otobüsü devrildi: 14 kişi yaralandı Konya’nın Seydişehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 3’ü ağır 14 kişi yaralandı.
Başkentliler mesire alanlarında bayramın tadını çıkardı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı ile Hacıkadın Kent Ormanı, Ramazan Bayramı boyunca vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya'ya telefonla bağlandı AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nın bayramlaşma programında Ali Çetin ev sahipliğinde partililer buluştu; Recep Tayyip Erdoğan’ın Mehmet Nuri Ersoy aracılığıyla telefonla katıldığı programda birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı