Bakan Ziya Selçuk "yarını bekleyin" diyerek duyurmuştu! Yeni programın detaylarını tek tek anlattı


Eğitim 10.02.2020 12:41:00 0
Bakan Ziya Selçuk

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Yenilenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Akademik Destek' Tanıtım Programı'nda açıklamalarda bulundu. Yeni bilişim ağı ile ilgili konuşan Selçuk, "Her bir öğrencimize, bütün operatörlerden aylık 3 GB ücretsiz erişim imkanı var. Her bir öğrencimiz, Türkiye’nin her yerinden; telefon çeksin yeter. Bu anlamda bir erişme ve ulaşma imkanı var. Bunu pilot çalışmalarda denedik." dedi.

İşte Bakan Selçuk'un 'Yenilenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Akademik Destek' Tanıtım Programı'ndaki konuşmalarından satır başları:

SOSYAL VE AKADEMİK BİRİKİM
Biliyorsunuz portfolyo da yeni geldi. Niye e-rehberliği önemsiyoruz? Ben kendimi bildim bileli şuralarda hep şu söylenir. Denilir ki "keşke bütün öğrencilerin bireysel olarak rehberlik alabilecekleri, projeler, sertifikalar bir yerde toplansa da çocuğun rehberliği yapılırken buna dikkat edilerek yapılsa" diye dilek ve temenni kısmı olurdu. İşte burada tam da bunu yapmış olduk. Bütün öğrencilerimiz hangi ilimize giderse gitsin her bir çocuğumuzun porfolyosunda onun bütün geçmiş hikayesi yer alacak ve buna göre rehberlik olacak. Bu da yeni bir kazanım ve çok çok değerli. Ve bu konuda çocuklarımızın bir takım armalarla vesaire, ödevlerinin, öğretmen görüşlerinin, katıldığı oylamaların-alıştırmaların hepsinin burada yer alıyor olması önemli.

BİR BAŞKA ŞEY; OYUNLAŞTIRMA
Bu oyunlaştırma çerçevesinde öğrencilerimizin belli puan ve arma sistemleriyle motivasyonlarının artırılmasını da hedefliyoruz. Yani çocuklar, öğrenciler hangi konuyu ne şekilde yaparsa, nereye ulaşırsa bunun tescillenmesi anlamında bir takım armalar, bir takım kullanıcılara ilişkin özellikleri de rahatlıkla ortaya koyabiliriz. Her bir öğrencimiz için bu şahsi olarak yer alıyor.

BİR BAŞKA ŞEY; BASILI KİTAPTAN KARE KODLARLA KOLAY ERİŞİM…
Artık zaman ve mekan meselesi her yerde ve her zaman şeklinde genişlemesi gereken bir konu. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sadece sınıfın içinde bir şeyler yapmasına gerek yok. Kitaplarında herhangi bir şey ararken hatta bir konu üzerinde "Ben karbon döngüsüyle ilgili kısmı kitaptan kare kodla cep telefonunda görmek istiyorum, incelemek istiyorum. videoyu izlemek istiyorum" dediğinde kitabın her bir sayfasında neyle ilgiliyse kare kodla erişim sağlanması söz konusu oldu.

SÜREKLİ SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİMİ HER İLÇE DÜZEYİNDE KURACAĞIZ
İkinci kısmı, öğretmenlerimle ilgili. Bu sürekli ve sürdürülebilir gelişim öğretmen açısından çok çok önemli. Ve bütün bu kurslar, programlar, içerikler, canlı eğitimler bir video kütüphanesinden eğitime erişme, soru sorma, cevabını alma bütün bunların hepsi artık mümkün. Depremle, hava durumuyla ilgili konularda öğrencilerimizin her şeye erişimi için de bu önemli bir fırsat.

Sürekli sürdürülebilir eğitimi her ilçe düzeyinde kuracağımız, ki başladık. Öğretmen destek noktalarıyla fiziksel ortam açısından da ortaya koyacağız. Bütün ilçeler, Ankara'daki bir merkezde akademik bir portalda buluşacaklar. Benim diyelim ki matematik eğitimiyle ilgili çok önemli çalışmam var ve bunu paylaşmak istiyorum; bunu da yapma imkanımız olacak.

Bizim öğrencimizin ve öğretmenin hayatının bütününe eğitimi taşıma ve bütünsel olarak eğitimsel bir dönüşüm için bir fiziksel ve dijital atmosfer projemiz. Bunu nasıl yapıyoruz? Yeniliklere anlatmaya çalışıyoruz.

Öğrencinin eksikliklerini akıllı sistem belirliyor ve diyor ki "senin şu konularda eksiğin var, sana önerilerim var"

Burada en kritik şeylerden birisi şu. Biliyorsunuz ben liseleri çok geziyorum, öğrencilerle çok oturuyorum. Diyorum ki "Sizin ihtiyacınız ne? Bakandan, öğretmeninizden, anne babalardan ne bekliyorsunuz?" İhtiyaçları analiz ediyoruz, politikamızda değerlendirmek üzere analiz ediyoruz.


'NAZLI BURADA MISIN? YAPTIK, GERÇEKTEN YAPTIK…'
11 ve 12'inci sınıflardaki öğrencilerimize sorduk. Nazlı burada mısın? Yaptık gerçekten yaptık, burada ne istediyseniz hepsini yaptık...

Her bir öğrencimizin hedefleri var, hedefleri belirliyor. Hedef belirleme ve tercih oluşturma için de bir akıllı sistem var. Her bir çocuk için, şahsa özel, hangi üniversite, hangi bölüm her neyse filtreleme yapılıyor ve belirli programlar diye bir liste oluşuyor. Ve çok daha önemli bir şey; bu sabit değil. Çocuğun ilerleme hızına göre sürekli değişen bir şey.

Çocuğa da uyarı veren, senin konu anlatımlarını takip etmek, senin soruları çözmen vesaire bunları izliyorum, hedeflerini takip ediyorum diyen bir akıllı sistemden söz ediyoruz.

Güncel durum belirleme, ders hedeflerinin oluşması. Yani bugünkü durumun ne, hangi derse neredesin ne aşamadasın? Biraz önce öğrencilerimizin istediği "eksiklerimizi söyleyen biri olsa, otomatik olarak önümüze getirse" burada bunu işlevsel şekilde yapma imkanımız var.

Haftalık, aylık, yıllık çalışma takvimi belirleme. Bu da çok önemli. Biz her bir öğrenciye takvim önerebiliyoruz. Ve çocuğun bu takvime uyup uymadığını da akıllı sistem kontrol ediyor ve buna göre ona öneriler geliştiriyor.

BÜTÜN DERSLERİN VİDEO KÜTÜPHANESİNİ OLUŞTURDULAR
Bütün derslerin video kütüphanesini oluşturdular. Türkiye'nin her yerinden çok iyi ders anlatma yeteneği olan arkadaşlarımızdan, bu dersleri defalarca izleme-dinleme imkanı var. Buradan örnek sorular, çözümler, hepsini ayrıntılı olarak inceleyebilir.

Önerilen konu testi vardır ama sonuçlar bu çözmekle ilgili sorun varsa, eksiği varsa akıllı sistem diyor ki "Senin şöyle bir eksiğin var, onu da bu şekilde giderebilirsin. Senin için şu konu anlatımını yeniden izlemeni, dinlemeni istiyoruz" Kendi sınıfında, kendi okulunda nerede çocuğun onu görebilme imkanı da oluyor. Bu da ayrı bir özellik getiriyor.

Akademik Destek Zekası; bu dünyada da çok nadiren yapılan çalışmalardan. Ve Türkye'de şöyle bir sistem yok. Çocuğumuzun hangi konuda, hangi soruda nasıl bir eksiği olduğunu yapay zeka… Cevaplamalar yapıldıktan sonra alt kazanım analizi yapılıyor. Bunlar da haritalandırmayla yapılıyor, ondan sonra çocuğa özgü eksikleri nelerdir, tamamladıkları nelerdir? Sana otomatik olarak eksik olduğun konuda test veriyoruz.

Basılı deneme sınavları var, bunlar çok ayrıntılı. Çevrimiçi çözülmüş sorular çok önemli, girmediği sınavlar, bütün bunlarla ilgili raporların hepsini burada görebilir.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Yığılca'da Ahmet Alkan farkı Yığılca'da Ahmet Alkan farkı
YASAV Başkanı Eren’den gençlere altın öğütler YASAV Başkanı Eren’den gençlere altın öğütler
Başkan Eren’den gençlere altın öğütler Başkan Eren’den gençlere altın öğütler
3 ilde 2 suç örgütü daha çökertildi 3 ilde 2 suç örgütü daha çökertildi