BAŞDEĞİRMEN; “KÖTÜ KOKU SORUNUNU TARİHE GÖMÜYORUZ”


Gündem 25.08.2020 22:02:00 0
BAŞDEĞİRMEN; “KÖTÜ KOKU SORUNUNU TARİHE GÖMÜYORUZ”

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, göreve gelmeden önce Isparta’nın en büyük dört sorunundan birisi olarak belirledikleri ‘Kötü Koku’ sorununa bugünden itibaren ‘Son Verdiklerini’ açıkladı.
 Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın yıllardır kanayan yarası haline gelen ve özellikle Antalya’dan Isparta’ya gelirken veya Isparta’dan Antalya istikametine giderken sürücülerin karşı karşıya kaldıkları lağum konusu sorunun artık tarihe karıştığını bildirdi.
SIVI ATIK TESİSLERİNDE TÖREN
Belediye Başkanı Başdeğirmen, yıllardır dışardan akan ve Sav ovasının tam ortasından geçen lağum deresindeki suyun yeraltına yapılan kapalı devre kanala verilmesi ile ilgili olarak bugün Yazısöğüt Köyünün altında bulunan Sıvı Atık Tesislerinde bir tören düzenledi.
Söz konusu törene; Başkan Başdeğirmen’in yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Daire Müdürleri ve Muhtarlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “Şu anda Isparta’mızın en önemli sorunlarından bir tanesi olan kötü koku sorunu ile alakalı mutlu sona ulaştığımız için hep beraberiz.
“BU SORUN ŞEHRİMİZİN İMAJINI BOZUYORDU”
Tabi ki biliyorsunuz Isparta’mızı yıllardır rahatsız eden, Antalya’dan Isparta’ya girişte tüm Isparta’ya gelen misafirlerin ‘ne bu koku’ dediği ve buradaki birçok mahallemizin ve bölgemizin Sav Kasabası dahil rahatsız olduğu bir kötü durumdan kurtulmuş olduğumuz bir andayız. Tabi ki bizleri ve Isparta halkımızı rahatsız eden ve Isparta’nın imajını bozun bir sorundu bu. Isparta’ya gelen herkes gül kokusu ile karşılanmayı bekliyorlardı. Herkes diyordu ki ‘gül şehrine geliyoruz’. Ama maalesef ki bu kötü koku bizim imajımızı bozmaktaydı.
“BİZLER GÖREVE GELİRKEN ŞEHRİN 4 ANA SORUNUNU BELİRLEDİK”
Bizler de göreve gelir gelmez bunun hemen giderilmesi gerektiği bilinci ile hareket ettik. Sizler de biliyorsunuz ki seçimlerden önceki çalışmalarımızda Isparta’nın 4 tane ana sorunu ile karşılaşmıştık. Gittiğimiz her yerde konuştuğumuz tüm vatandaşlarımızın tamamının 4 konuda birleştiğini gördük. Bunlar neydi? Bir tanesi ITKM inşaatı idi. Bir tanesi, şehir merkezindeki trafiğin kötü olması idi. Üçüncüsü, son 10 yıl içerisinde TOKİ ile alakalı hiçbir yatırım yapılmadığı ile alakalıydı. Dördüncüsü de bu kötü koku sorunu idi.
“ITKM, TOKİ, TRAFİK VE KÖTÜ KOKU”
Biliyorsunuz ITKM ile alakalı çalışmalarımız başladı. İnşaatımız devam ediyor. Şehir merkezindeki trafikteki sorunun kalktığı inancındayız. Çünkü geri dönüşler tamamen bu yönde. TOKİ ile alakalı da hepimizin bildiği gibi 1000 dairenin çekilişini yaptık. Onun inşaatı önümüzdeki günlerde ihalesi yapılarak devam edecek. Proje çalışmalarımız bitmek üzere. Daha sonra ihalesi yapılıp inşaatlara başlanılacak. İkinci dönem yani önümüzdeki nisandan sonra devam edecek olan 1500 tane konutla alakalı çalışmalar da devam ediyor. Sanırım Ekim – Kasım gibi onların da şartları ve günleri belli olacak. Bu Üçü de bugüne kadarki hallolmuş sorunlarımız.
“BU KOKU ŞEHRİMİZE BÜYÜK RAHATSIZLIK VERİYORDU”
Dördüncü sorunumuz olan kötü koku sorunu da bu güne kadar gece- gündüz çalışarak tüm ekiplerimizin vermiş olduğu mücadele sonucunda kapalı sisteme alındı. Bu görmüş olduğumuz tesisin içerisinde, burası tabi ki yaklaşık 25 yıl önce yapılan ancak Isparta’mıza şu anda hizmet edemeyen bir tesis. Buraya gelen Isparta’daki yaşayan vatandaşlarımızın atıklarının tamamını alamadığı için büyük bir kısmını şu anda görmüş olduğunuz bu kanaldan açıktan daha ilerilere giderek Antalya yolunda bertaraf oluyordu kendiliğinden doğal olarak. Tabiki bu da giderken anormal derecede bir koku yayıyordu. O koku hem bizim birçok mahallemizi, Sav’ı ve şehir içerisindeki hat üzerindeki girişteki büyük rahatsızlıktı.
“7,5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA YER ALTINA KANAL DÖŞEDİK”
Şimdi bizler bu sorunu çözmek için yola çıktığımızı söylemiştik. Bu problemi bizler çözeceğimizi söylemiştik ve çok şükür ki yüce Rabbim bizlere nasip etti ve şu anda ön aşamasını bitirmiş olduk. Nedir bu ön aşaması? Buradan açıktan giden tüm atıkları kapalı sisteme almaktı. 5 bin 200 metre buradan Antalya yoluna kadar bir hat çekerek buradaki açıktan giden bu arıtılamayan sıvı atığı kapalı sistemle Antalya yoluna götürdük. Tabi ki bir ön çalışma. Bu tam bir çözüm değil. Tam çözüm nedir? Bu tesisin şu andaki 130 bin kişilikten 500 bin kişiliğe çıkabilmektir. Peki onları ne yaptık? Geldiğimiz günden beri bunun proje çalışmalarını yaptık ve projemiz hazırlandı. Şu anda İller Bankası ile beraber çalıştığımız, ayrıca Devlet Su İşleri ile beraber çalıştığımız iki ayrı aşamalı proje aşamalarımız tamamlandı. İlimizde şu anda hem DSİ’nin hem de İller Bankasının Isparta için hazırlamış olduğu projeler mevcut. Biz bu projeleri en iyi şekilde nasıl çalıştırabiliriz, ne kadar erken zamanda bitirebiliriz bunun çalışması içerisindeyiz. Tabi ki bu tesis bizim için şu anda yapmış olduğumuz kapalı sistem tesisi çok önemli. Bu büyütme, yenileme ve revize işlerimizin dışında o zamana kadar yapılacak tüm çalışmaların durumunu şu anda yapmış olduğumuz bir çalışma halletmiş oluyor.
“DERENİN İÇİNDE OLUŞAN YOĞUNLUK TEMİZLENECEK”
Daha sonrasında da burası, buradan aktarılan temiz suyun kullanılması için de kullanılacaktır bu kapalı tesis. Yani burası bize çok uzun yıllar hizmet edecek çok önemli bir tesisti. Tam 1 yıldır burayı bu hale getirmek için uğraştık. 7,5 metre derinlikten açmıştık. Çünkü buraya bir cazibe vermemiz gerekiyordu. Aslında belki bugünden itibaren bütün atıklarımız arıtılsa da arıtılmasa da bu kanaldan kapalı sistemden giderek herhangi bir koku yaymayacak. Ancak şu anda görmüş olduğunuz çalışma, burası yıllardır şu atığı taşıyan dere. Şu tesisin çıktığı yerden Antalya yoluna kadar giden dere. Yıllardır bu dere tabi bu pis atığı taşırken altta büyük bir tortu bırakmış. O kokuyu muhafaza eden alan şu anda DSİ’nin de bize vermiş olduğu destekle gördüğünüz gibi bu kanalı temizliyoruz. Tabi ki bu kanalı temizlerken bunu kaldırdığımız zaman yaklaşık 1 ay buradaki bu kanalın temizliği sürecektir. Bu kanal temizlenirken burada 1 ay belki bu kokuyu az da olsa çekmek zorundayız. Ama ondan sonra biz bu kokuyu ıslah edeceğiz tertemiz yapacağız ve altta önceden gelen yılların birikimi olan pisliği kaldırmış olacağız ve bir daha koku olmayacak inşallah. Şu anda biz bundan dolayı çok mutluyuz.
“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Önemli bir yatırım yaptık. Önemli bir çalışma yaptık. Burada Fen İşlerimize, Su ve kanalizasyon işlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu tesisin tamamını su kanalizasyon ekibimiz kendisi yaptı. Dışarıya herhangi bir iş vermeden, kendi imkanlarımızla su ve kanalizasyon müdürlüğümüz bu işi tamamladı. Bizim yapmış olduğumuz bu çalışmanın içerisinde bir tane daha artımız var. Deri Organize Sanayii’nin de atıkları var biliyorsunuz. Onun da 1 km’lik kısmı açıktan geliyordu. O 1 km’lik kısmı da orada kapalı sisteme alarak kendi hattımıza bağladık. Orada da herhangi bir sorun kalmadı artık. Daha önceden Organize Sanayinin de kendi arıtmalarının içerisindeki havuz kapaklarının kapanması bir kısım oradaki kokuyu engellemişti. Ama açıktan gelen bir hat vardı oradan gelen kanalizasyon atıkları ile alakalı. O 1 km’lik kanalı da biz kapalı sisteme aldıktan sonra bu bölgede herhangi bir şekilde koku olma imkanı kalmadı artı. Ve önümüzdeki günlerde bunu hep beraber hissedeceğiz. Ve bu şekilde rahat ve huzurlu sağlıklı bir yaşam burada devam edecektir inşallah. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. En büyük çalışmamızın gereği, bu tesisimizin 500 bin kişiliğe endeksli, bizim 2045 yılına kadar kullanabileceğimiz bir hale getirmektir. Projemiz hazır ve bununla alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. En kısa zamanda onun yatırım çalışmalarına başlayacağız inşallah.
Ben özellikle buraya yakın mahalleler ve Sav halkından Isparta Belediyesi olarak özür dilemek istiyorum. Çünkü uzun yıllar bunun daha önce yapılarak, daha güzel bir şekle getirilme imkanı varken maalesef ki bu günlere kaldı. Bu yıllardır da bu insanların feryatları çoğaldı ve artık isyan haline geldi. Şu anda çevre mahallelerdeki komşularımız da var. Onların sıkıntılarını ben biliyorum. Birkaç kez geldim kendileriyle görüştüm. Gerçekten buradaki o kokuyu çekmek kolay bir şey değildi. Çok zordu. Yıllarca pencerelerini açamadılar, çocuklarını oyun sahalarına gönderemediler. Ama bundan sonra artık o vatandaşlarımız balkonlarında çaylarını kahvelerini içebilecekler. Çocuklarını rahatlıkla bahçelerinde oynatabilecekler. Bu koku sorunu bittiği için bu mutluluğunu ben de görüyorum ve çok mutlu oluyorum. Aldığımız vazifeleri yerine getirmek ve vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek bizleri mutlu ediyor. Allah devletimize zeval vermesin her türlü desteği devletimizden alabiliyoruz. Bizim istediğimiz her türlü yatırımda bizlerin yanında oluyor Cumhurbaşkanımız, milletvekillerimiz, büyüklerimiz. Hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.
“12 MİLYON LİRA HARCADIK”
Tabi ki bu tür hizmetlerde maliyetler ikinci planda. Kaça mâl olursa olsun insanların sağlığı ve huzuru için yapılması gereken, tüm vatandaşlarımızın istifade edebileceği her yatırımda maliyette hiçbir zaman tereddüdümüz olmaz. Önemli olan yapmış olduğumuz harcamadan vatandaşlarımızın büyük bir bölümünün istifade edebilmesi. Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu manifestoda bu yazıyor. Biz de bu anlamda yaptığımız yatırımın değerinden daha çok insanlarımızın istifadesinin ne kadar çok olacağıdır. Biz buraya 1 yıl içerisinde 12 milyon lira para harcadık. Bu önemli bir miktar, önemli bir yatırım. Belediyemiz imkanları ile yaptık. Hiçbir yerden kredi kullanmadık ve hiçbir yere borçlanmadık. Alım ihalelerimizi yaptık ve kendi elemanlarımız bu işi buraya kadar getirdiler ve sonuçlandırdılar” açıklamasında bulundu.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü