Başkan Erdoğan normalleşme takvimini açıkladı


Gündem 4.05.2020 22:15:00 0
Başkan Erdoğan normalleşme takvimini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normal hayata dönüşün kademe kademe başlatılacağını belirterek, bir normalleşme planının hazırlandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız' diyerek hazırlanan normalleşme takvimini açıkladı. 

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de etkileyen Kovid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz.

Solunum cihazı ve yoğun bakım hastası sürekli azalırken, iyileşen hasta sayımız artıyor.

Salgının ilk gününden itibaren tüm adımları zamanında attık. Her türlü tedbiri aldık. 

83 milyon vatandaşımızın her birine gösterdikleri sabır için şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu gayretlerimizin çabasının karşılığını alacağız.

 

'Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacak'

Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hiçbirşey tam manasıyla eskisi gibi olamayacaktır. Evet normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır.

Bir normalleşme planı hazırladık. Bu takvim bir anda mart ayının ilk günlerinde hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor. 

Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz.

Fiziki mesafenin korunması, maske kullanımına devam edilmesinin, temizlik kurallarına sıkı şekilde riayetin bu sürecin vazgeçilmezi olduğunu tekrar çiziyorum.

65 yaş üstü ve 20 yaş altına kısmı sokağa çıkma izni

65 yaş üstü gruba sınırlı dışarı çıkma getiriyoruz. İlk uygulama 10 Mayıs pazar günü 11.00-15.00 saatleri arasında olacak.

20 yaş altında iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15.00 arasında tahditli olarak dışarı çıkabilecek. 15-20 yaş grubu, 15 Mayıs Cuma günü, yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkabilecek.

7 ilde seyahat yasağı kaldırıldı

Şehirler arası giriş-çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Bu illerimiz, Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır. İstanbul dahil 24 ilde giriş-çıkış kısıtlaması 15 gün daha uzatıldı.

Berber ve kuaförler 11 Mayıs'ta açılıyor

Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek.

Kurallara uyulması şartıyla AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

YKS ve LGS tarihi

Üniversite sınavı 27-28 Haziran tarihlerinde, LGS 20 Haziran'da yapılacak.

Ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması 5 Mayıs'ta bitiyor

İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz.

Terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak

Milli Savunma Bakanlığının atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran'da yeniden başlayacaktır. Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak.

'Daha sert tedbirlere başvurabiliriz'

Sağlık Bakanlığının hazırladığı rehberlerdeki kurallara en üst düzeyde tutarsak bu süreç daha uzun olacaktır. Kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurabiliriz.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı
Bursa’da yerel seçimler kritik! Hangi ilçede kim önde? Bursa’da yerel seçimler kritik! Hangi ilçede kim önde?
Göz torbalarını artık taşımayın Göz torbalarını artık taşımayın
Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı 1 milyon TL'ye güncellendi Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı 1 milyon TL'ye güncellendi