BAŞKAN SELÇUK’DAN HASAT ÖNCESİ ÖNEMLİ UYARI: AMAN DİKKAT!


Gündem 21.09.2019 12:10:00 0
BAŞKAN SELÇUK’DAN HASAT ÖNCESİ ÖNEMLİ UYARI: AMAN DİKKAT!

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, elma hasadının başladığı şu günlerde tarım işçilerinin bahçelere ulaşımı konusunda gerek işçileri gerek sürücüleri uyardı.

 

Isparta Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustahattin Can Selçuk, 19 Kasım 1999 ve 31 Ekim 2014 facialarını hatırlattı; elma toplamak için tarım işçilerinin transferinin kurallara tam riayet edilerek yapılması gerektiğini söyledi.

SELÇUK; “GEÇMİŞTE ÇOK ACILAR YAŞADIK, BİR DAHA YAŞAMAYALIM”

Bu konuda tarım işçilerini taşıyan sürücüler kadar, tarım işçilerine de büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Oda Başkanı Selçuk; “Kamyonun kasasına 20 – 30 kişi yığıp taşınma istenirse çoğunluğu kadın işçiler bu duruma itiraz etsin. İlgili mercilere şikâyette bulunsun. İşçiler, otobüs ya da minibüs ile taşınsın. Araç kapasitesi ne ise o kadar yolcu olsun. Bilindiği gibi geçmişte kapasitesinin oldukça üzerinde tarım işçisi alan araçların karıştığı kazalar nedeniyle çok canlar kaybettik. 19 Kasım 1999 tarihinde bir kamyon kasasına çoğunluğu kadın 60 işçi bindirildi. Migros Kavşağı’nda kaza oldu: 32 kişi hayatını kaybetti. 2014 yılında Yalvaç ilçesinde 22 kişi kapasiteli minibüse 45 işçi bindirildi. Kaza oldu. 1’i çocuk, 16’sı kadın 18 kişi hayatını kaybetti.

“ELMA HASADI BAŞLADI, İŞÇİLERİN TRANSFERİ HIZ KAZANDI”

İlimiz Isparta, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra Dünya’nın en büyük elma üreticisi konumunda. Dolayısıyla, bugünlerde başlayan elma hasadı için işçi transferleri de hız kazandı. Bu nedenle işçi transferinin kurallara tam riayet edilerek yapılması gerekmektedir. Ben, tarım işçilerimizin araç kapasitesinin çok üzerinde olacak şekilde bir transfer düzenlemesi yapıldığı an itiraz etmesini istiyorum. Böyle bir durumda araca binesinler ve ilgili mercilere ihbar etsinler.

“HASAT 10 GÜN FAZLA SÜRSÜN AMA ACI YAŞANMASIN”

Hatırladığımız üzere, tarihimiz bu acılarla doludur. Kamyon kasasına insanlar doldurularak elma bahçesine transfer uygulaması yapılmasın. İnsanların hayatı riske atılmasın. Otobüs ya da minibüsün kapasitesi kaç kişi ise o kadar işçi alınsın. Kanun dışı yöntemler uygulanmasın. Hasat 40 gün değil de 50 gün sürsün ama insan onuruna ve hayatına yakışır bir yöntem olsun.

İŞTE ISPARTA’YI YASA BOĞAN O KAZALAR…

Tarih: 19 Kasım 1999 Perşembe

Yer: Köy Hizmetleri Kavşağı (Şimdiki Migros Kavşağı)

Kaza: Bir kamyonun kasasına çoğunluğu kadın 60 kişi bindirildi ve trafik kazası oldu. Çoğunluğu kadın 32 kişi öldü. 28 kişi de yaralandı.

Tarih: 31 Ekim 2014 Cuma

Yer: Yalvaç

Kaza: Kapasitesi 22 kişi oldu minibüse çoğunluğu kadın 45 kişi bindirildi ve meydana gelen kazada 1’i çocuk, 16’sı kadın 18 kişi hayatını kaybetti.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
” Foça turizmden hak ettiğini alacak” ” Foça turizmden hak ettiğini alacak”
Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar
Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma