BDDK'dan flaş kredi kararı! Artık zorunlu olacak!


Gündem 2.03.2020 12:33:00 0
BDDK

'nın lara gönderdiği karara göre, 500 milyon TL ve üstü ciroya sahip şirketlerin bankalardan kredi kullanabilmek için 30 Haziran 2021 tarihine kadar yetkili bir derecelendirme kuruluşundan derecelendirme notu alması gerekiyor.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikle, kapsamı belirlenen krediler için, 17 Nisan 2012 tarihli yönetmelikteki şartları sağlayarak yetkilendirilmiş bir kuruluşun verdiği kredi derecelendirme notunun alınması zorunlu tutulmuştu.

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre,   AŞ, yaptığı başvuru ile 2013 yılından bu yana belirli varlık kategorilerinde yetkilendirilen tek derecelendirme kuruluşu olarak dikkati çekiyor. JCR Avrasya Derecelendirme AŞ'nin derecelendirme notları, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullanılmak üzere risk ağırlıkları, ilgili kredi kalitesi kademesine denk gelecek şekilde eşleştirilmiş bulunuyor.

İlgili yönetmelikle Kurul, yetkili derecelendirme kuruluşları tarafından verilen derecelendirme notlarının sermaye yeterliliği hesaplamaları kapsamında hangi kredi kalitesi kademesine tekabül ettiğini de belirliyor.

Böylece BDDK, şirketlerin kredi değerliliğinin daha sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi ve finansal kaynakların daha verimli kullanılmasının önünü açmayı hedefliyor.

RİSKLERİN DOĞRU BELİRLENMESİ VE ŞEFFAFLIK AMAÇLANIYOR
Analistler, uygulamanın, derecelendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak riskin daha doğru ölçülmesinin yanı sıra finansal sektördeki derinliğin ve şeffaflığın artırılmasına katkıda bulunacağını belirterek, böylece kredi maliyetlerinin de azalabileceğini ifade etti.

Kaynaklar, JCR Avrasya dışında başka bir kuruluşun da ilgili yönetmelikteki şartları sağlayarak başvurması durumunda yetkilendirilmesinin mümkün olduğunu kaydederek, bu kuruluşun metodolojilerinin ilgili maddedeki şartları taşıması halinde, kuruluş tarafından verilen notlar da sermaye yeterliliği oranının hesaplanmasında benzer şekilde eşleştirilebileceğini söyledi.

25 Nisan 2013 tarihli BDDK kararı ile 21 Haziran 2012 tarihli başvuruya istinaden yetkilendirilen JCR Avrasya'nın ortaklık yapısı, 17 Ocak 2020'deki Genel Kurul'da onaylanarak değişmiş ve şirketin hisselerinin çoğunluğu Türk finans sektörünün öncü kurumları tarafından devralınmıştı.

Devir sonrası, JCR Avrasya'nın en büyük hissedarı yüzde 18,5 ile  AŞ olmuştu.  Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik , Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği ile 17 Türk bankası, JCR Avrasya'nın toplam yüzde 66,5'lik payına sahip olurken, hisselerin yaklaşık yüzde 15'lik kısmı ise halen Japan Credit Rating Agency Ltd'de bulunuyor.

Burdur’da içkili yer bölgesi kararı iptal edildi Burdur Belediye Meclisi tarafından geçtiğimiz dönemde alınan ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran "içkili yer bölgesi" kararıyla ilgili yargı süreci nihayete erdi. AK Parti Burdur İl Başkanlığı’nın yargıya taşıdığı düzenleme hakkın
Isparta Valisi Abdullah Erin’den gönüllere dokunan ziyaretler Isparta Valisi Abdullah Erin, bürokratlarla birlikte hasta, bakıma muhtaç, şehit aileleri ve yaşlıları evlerinde ziyaret ederek devletin şefkatli yüzünü sahaya yansıtıyor.
'Emekli maaşı'nı almak için dilekçe yazan Muhittin Böcek'e ret Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ünvanı elinden alınan tutuklu Muhittin Böcek'in dairelerine, araçlarına, nakit parasına, başkanlık maaşına, huzur hakkı ödemelerine ve emekli maaşına soruşturma kapsamında el konuldu.
Isparta Emniyeti’nden Bir Haftalık Bilanço Isparta İl Emniyet Müdürlüğü, 25-31 Ocak 2026 tarihleri arasında il genelinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Bir haftalık sıkı takip sonucunda 46 aranan şahıs adalete teslim edildi.
Antalya’daki otobüs faciasında can kaybı 10’a çıktı Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde sis ve kaygan yolun neden olduğu otobüs kazasında yaşamını yitirenlerin sayısı 10 oldu. Hayatını kaybedenler arasında 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Sudem Çakmak da bulunuyor.