Gündem

Gündem Haberleri

Beyaz cüce yıldızı keşfedildi


Gündem 6.07.2021 11:30:00 0
Beyaz cüce yıldızı keşfedildi

Gökbilimciler, şimdiye kadar bilinen en küçük ve en ağır beyaz cüce yıldızı keşfetti.

Hakemli bilim dergisi Natureda 30 Haziranda yayımlanan çalışma, Ay büyüklüğündeki yıldızın kütlesinin Dünyanın kütlesinin 450 bin katından fazla olduğunu gösterdi.

Independent Türkçede yer alan habere göre ortalama büyüklükteki yıldızların yakıtını tüketip dış katmanlarını kaybetmesiyle geride kalan soluk ve genellikle Dünya boyutundaki ölü yıldız çekirdeklerine "beyaz cüce" ismi veriliyor.

Uzmanlar, Güneşin de yıldızların yüzde 97si gibi bir gün beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor.

Çalışma, California Teknoloji Enstitüsünde astrofizikçi olan Kevin Burdgeün ABDdeki Palomar Gözlemevine ait Zwicky Geçiş Halindeki Gökcismi Tesisinde büyük kütlesi ve hızlı dönüşü sebebiyle sözkonusu beyaz cüceyi tespit etmesiyle başladı.

Araştırmacılar, yaklaşık 100 milyon yaşında olan yıldızı analiz etmek için Hawaiide yer alan Haleakala Gözlemevindeki Pan-​STARRS ve Gaia Uzay Teleskobu dahil olmak üzere bir grup teleskoptan yararlandı.


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı