Brüksel ziyareti öncesi önemli açıklamalar


Gündem 13.06.2021 15:00:00 0
Brüksel ziyareti öncesi önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brükseldeki NATO Liderler Zirvesine katılmak için Atatürk Havalimanından hareketi öncesi açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

NATO Liderler Zirvesine katılmak üzere Brüksele hareket ediyoruz. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO, farklılaşan tehditler karşısında kendini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor.

Afrindeki Şifa Hastanesine yapılan terör saldırısı, PKK/YPGnin nasıl kalleş ve vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. Bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız.

Türkiye olarak sadece terörle mücadele etmiyoruz aynı zamanda doğu-batı yönünde yoğun bir düzensiz göç baskısına da maruz kalıyoruz. Biz kendi sınırlarımızı korurken NATOnun sınırlarını da koruyoruz. İhtiyaç duyulan her dönemde ittifaka sağladığımız katkılar Türkiyenin yeri konusunda mihenk taşıdır. Türkiyenin ittifak içindeki rolünün daha da önem kazanacağına inanıyoruz.

NATO Zirvesi sonrasında kardeşim Aliyev ile davetine icabetle Azerbaycana resmi bir ziyaret gerçekleştireceğim. Süreç içerisinde Azerbaycan Karabağda tarihi bir zafere imza atarak 30 yıllık işgale son vermiştir. 10 Aralık 2020de Baküde düzenlenen Zafer Geçit Törenini izlemiştim. Bu kez zaferin kazanıldığı topraklara gideceğiz. Şuşayı inşallah ziyaret edeceğiz. 16 Haziranda A Milli Futbol Takımımızın Gallerle oynayacağı maçı da Aliyev ile izleyeceğiz.

17 Haziranda düzenlenecek forumda Antalyaya gelecek liderlerle görüşmeler gerçekleştireceğiz.

SORULAR

ABD BAŞKANI BIDEN İLE GÖRÜŞME

Sayın Bidenla bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye - Amerika ilişkilerini şöyle bir masaya yatırtmamız gerekiyor. İçerde dışarda bir çok dedikodular oldu. Bunları geride bırakıp neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan bizler için maalesef bizler için çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı beklemezdik, bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Türkiye rastgele bir ülke değil. ABD ile NATOda müttefik bir ülke. İki müttefikin kalkıp da bu konuda NATO ile uzaktan yakından alakası olmayan Ermeniler konusunda böyle bir yaklaşıma girmesi bizleri rahatsız etmiştir, üzmüştür. Savunma sanayine yönelik masa üstünde kalan konular var. En önemlisi F35 konusudur. Türkiye ahdini yerine getirdiği halde sözleşmeye uymayan bir Amerika vardır. Ödemelerini yapmış Türkiye var, ciddi manada parça alma işlemini Türkiyeden yaptıkları halde yani 700 - 750 parçayı veren Türkiye var. Bu arada Patriotlar var. Biz de Rusya ile anlaşmaya gitmek suretiyle S400leri aldık. Neyi yaparızı ikili görüşmede masaya yatırmakta fayda var. Derdimiz, beklentimiz NATOnun birlik ve beraberliğine güç katacak, amasız ve fakatsız bir yaklaşımı ABDden görmektir. NATOdan ülkemizin güvenlik hassasiyetlerini dikkate almasını bekliyoruz. ABD malum Afganistanı terk etmenin hazırlığı içinde. Oradaki süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke malum Türkiye. bu konuda arkadaşlarımız muhataplarına gereken cevabı verdiler. Onlar da bundan mutlular.

NATO Genel Sekreteri ile de görüşeceğiz. Bu süreçte Soltenberg olumlu yaklaşımda olmuş bir dostumuzdur. bu süreci devam ettiren bir dosttur. Ne gibi adımlar atarızı görüşme imkanımız olacak.

MERKEZ BANKASININ DÖVİZ REZERVİ

Şu anda MBnin döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız. Ülkelerin kendi yerel paraları ile ticaretleri ve para takası anlaşması ile gerçekleşiyor. Yakın zamanda Çinle önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çinle 2.4 milyar dolarlık swap anlaşmamız vardı. bu rakamı 3.6 milyar dolarlık bir anlaşmayla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk. Bu Türkiyenin sıçraması oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=ET3ILKBSILQ

Antalya’da güzellik buluşması Uluslararası ‘Güzellik, Estetik ve Kozmetoloji” Çalıştayı başladı Antalya’da güzellik akademisyenleri ile uzmanlarının buluştuğu, 4 gün sürecek Uluslararası ‘Güzellik, Estetik ve Kozmetoloji” Çalıştayı (Beautycare 2024) başladı. Ç
‘Minik Eller Büyük Hayaller’ Projesi İzmir’de tüm hızıyla sürüyor ‘Minik Eller Büyük Hayaller’ Projesi İzmir’de tüm hızıyla sürüyor
Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret
Manisa'da Büyükşehir MCBÜ işbirliği Manisa'da Büyükşehir MCBÜ işbirliği
Kocasinan’da 3 gün sürecek çocuk şenlikleri başladı Kocasinan’da 3 gün sürecek çocuk şenlikleri başladı