BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: “ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN BİR İŞLEVİ KALMADI, SADECE ADI VAR”

Burdur Ticaret Borsası Ömer Faruk Gündüzalp, “Siz girdi maliyetlerini kontrol edemeyip sadece üreticinin çıktısını kontrol ettiğiniz bir ortamda yani süt fiyatını, Gıda Komitesiyle sabitlediğiniz bir ortamda üreticiyi üretimde tutamıyorsunuz. Üreticiyi ür


Yaşam 25.09.2022 18:05:00 0
BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: “ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN BİR İŞLEVİ KALMADI, SADECE ADI VAR”

Burdur Ticaret Borsası Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Veteriner Hekimler Odası’nın 16. olağan genel kurulunda tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Üreticiyi üretimde tutmanın yolunun üreticiye para kazandırmak olduğunu belirten Burdur Ticaret Borsası Ömer Faruk Gündüzalp şunları söyledi;

“USK’NIN GIDA KOMİTESİ’NİN KABUL ETMEDİĞİ BİR FİYATI AÇIKLAMA ŞANSI YOK”

“Tarım ve hayvancılık sektörünün desteğe ihtiyacı var. Desteğe bir itirazımız yok. Ama siz girdi maliyetlerini kontrol edemeyip sadece üreticinin çıktısını kontrol ettiğiniz bir ortamda yani süt fiyatını, Gıda Komitesiyle sabitlediğiniz bir ortamda üreticiyi üretimde tutamıyorsunuz. Üreticiyi üretimde tutmanın yolu; üreticiye para kazandırmaktır. Şu anda Ulusal Süt Konseyi’nin bir işlevi kalmadı. Sadece adı var. Ona işin sekretaryasını yaptırıyorlar. Gıda Komitesinden gelen fiyatı Ulusal Süt Konseyine açıklattırarak tüm toplar Ulusal Süt Konseyi’nin üzerinde. Ama Gıda Komitesi’nin kabul etmediği bir fiyatı açıklama şansı yok. Ki geçen hafta Cuma günü Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı toplantıda Türkiye’den ender ilklerden biri yaşandı. Sanayi grubu açıklanan fiyata da açıklanış şekline de şerh koydu. Ama ne yazık ki üzülerek söylüyorum. Üretici birliklerimiz oradaki alabileceği 20,30 kuruşu Bakanlığı ikna ettim diye imzaladı. Bu şartlarda, bu sektörde ne üretici birliklerimiz ne de sanayicimiz üreticisini bulamaz. Sanayici bunun farkına vardı. Birlikler hala bunun farkına varmadı. Yaklaşık 2 yıl önce Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi’nden istifa ederken ki söylediği sıkıntılar hala devam ediyor. Bu neyi gösteriyor; önce Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı, Ulusal Süt Konseyi’nden istifa ediyor, deklarasyon yayınlıyor ve o maddeler hala devam ediyorsa biz bir arpa boyu yol almadık.

“GIDA KOMİTESİ, ENFLASYONU SADECE SÜT, EKMEK VE ET FİYATINA ENDEKSLEYEREK BU ÜLKEDE GIDA ENFLASYONUNU DÜŞÜREMEZ”

Benim tüm veteriner hekimlerden ve buradaki katılımcılardan isteğim, bu derdimizi özellikle Bakanlığa anlatın. Gıda Komitesi, enflasyonu sadece süt, ekmek ve et fiyatına endeksleyerek bu ülkede gıda enflasyonunu düşüremez. Gıda enflasyonunu düşürmek için bizim önce üreticinin girdi maliyetlerini düşürmemiz lazım. Bu konuda hiçbir çaba sarf etmeden bu saydığım üç ürünü gerekirse yurt dışından ithalat sopasını göstererek gerekirse diğer faktörler kullanılarak engelleyerek biz üreticiyi üretimden kaçırıyoruz. Bunun vebalini de bedelini de hep beraber öderiz.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI


O kişilerin ehliyetinde sorun yok! O kişilerin ehliyetinde sorun yok!
Lalapaşa'da 5 düzensiz göçmen yakalandı Lalapaşa'da 5 düzensiz göçmen yakalandı
Çocuk Korosu izleyicilerden tam not aldı Çocuk Korosu izleyicilerden tam not aldı
DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi
Muratpaşa Belediyesinin DJ’lik kursuna yoğun ilgi Muratpaşa Belediyesinin DJ’lik kursuna yoğun ilgi