Burdur gölü insanlıktan intikamını alıyor


Yaşam 28.04.2021 01:34:00 0
Burdur gölü insanlıktan intikamını alıyor

Türk Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, kuruma tehdidiyle karşı karşıya bulunan Burdur Gölü’nün suların çekildiği kısımlarında arsenik ve sülfür içerikli toz fırtınalarının meydana geldiğini belirterek, “Bu zehirli fırtınalar hem çevredeki yaşam alanlarını tehdit ediyor hem de tarımsal üretime zarar veriyor” uyarısında bulundu.

KURUYAN BÖLGEDEKİ TOZ FIRTINALARI

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Doç. Dr. Erol Kesici, “Bölgede suların çekildiği alanlardaki zemin toprağının arsenik ve sülfür barındırdığını belirterek, “Bu kısımlarda oluşan toz fırtınalarının yaşamı tehdit ettiği bildiriliyor. Dikkat… Bu toz fırtınalarının ileride akciğer hastalıklarını artıracağı belirtilirken, havzada tarımsal üretime zarar vereceği de bildirilmekte. Alınmayan önlemler Burdur Gölü’nün giderek kurumasını artırıyor. Bölgede aşırı kuraklık söz konusu!” paylaşımını yaptı.

1987’DEN BU YANA SU KAYBEDİYOR

Göller Bölgesi’nin en büyük gölleri arasında bulunan Burdur Gölü, kuşlar için önemli bir konaklama merkezi. Türkiye’nin 13 ramsar alanından biri olan Burdur Gölü, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası statüsüne de sahip. Nesli tehlike altındaki birçok endemik türe de ev sahipliği yapan göl, 1987’den itibaren sürekli su kaybetmeye başladı.

ATIKLARI BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR

Günümüzde de devam eden su kaybı bir senede 40 santimetreyi buldu. Gölü besleyen su kaynaklarına yapılan barajlar yüzünden gittikçe küçülen göl, kapalı havza olması sebebiyle de çevredeki tüm atığı içinde barındırıyor. 60 metrenin altına düşen göl derinliği yüzünden açığa çıkan yüzeydeki tozlar, rüzgârların etkisiyle toz fırtınalarına dönüşüyor. Arsenik ve sülfür barındıran toz fırtınalarına dikkat çeken uzmanlar, ilerde akciğer hastalıklarının artacağını ifade ediyor.

Türk Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici

BAŞKAN ‘KÜKÜRT DE YAYIYOR’ DEDİ

Göl tabanında bulunan arsenik ve kükürt maalesef göl çekildikçe kuruyan alan olarak elimizde kalıyor. Bu tozlaşma zaman zaman rüzgârın etkisiyle de savrulabiliyor. Asıl önemlisi göl kuruyup çekildikçe, civardaki birçok endemik tür yok oluyor. Gölün içerisindeki oksijen azalıyor, tuzluluk artıyor. Bu da gölde yaşayan canlıların yok olmasına neden oluyor. Göle giden tüm kaynaklar barajlarla kapatıldı. Gölü besleyebilecek hiçbir kaynak kalmadı. Bölgede ağaçlandırma çalışmaları yerine tabandan daha az su çeken bitkilerle çalışmalar yürütülmeli.”


Kepezli Osman Yunanistan yolcusu Kepez Belediyesi Spor Kulübü Güreş Takımı sporcusu Osman Ege Özdemir, 52 kilogramda Türkiye Şampiyonu olarak Yunanistan’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek.
KONYAALTI'NDA GÖNÜLLÜLERDEN RESİM SERGİSİ Konyaaltı Belediyesi fuaye alanında Konyaaltı Sanatevi kursiyerleri tarafından yapılan yağlı boya resim sergisi açıldı. 2 hafta boyunca sürecek serginin açılışını Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan gerçekleştirdi.
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje Antalya'da 2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti. Mart ayı sonu itibarıyla 553 adet proje üzerinde çalışıldığı ve toplam bedelin 96 milyar 695 milyon TL olduğu açıklandı.
Şampiyon altınla ödüllendirildi Yunanistan’da 6-9 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Şampiyonasında ülkemizi temsil edecek Isparta 32 Spor’un 6 kez Türkiye Şampiyonu olan g...
Isparta’da yeni müftü görevine başladı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Isparta’ya yeni müftü atandı. Çorum Müftüsü Muharrem Biçer, Isparta müftüsü oldu. Müftü Biçer bu gün görevine başladı. Isp...