BURDUR KENT KONSEYİ EKİBİNDEN İÇME SUYU SONDAJLARINDA İNCELEME

Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın ve çalışma grubu başkanları Burdur Belediyesi içme suyu sondajlarının bulunduğu Gökpınar havzasında incelemelerde bulundu. Başkan Orhan Akın, “Önceki yıllarda 65-70 metreden su çıkarken maalesef yaz dönemlerinde 2021


Gündem 23.09.2022 18:23:00 0
BURDUR KENT KONSEYİ EKİBİNDEN İÇME SUYU SONDAJLARINDA İNCELEME

Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın ve çalışma grubu başkanları Burdur Belediyesi içme suyu sondajlarının bulunduğu Gökpınar havzasında ve İçme Suyu Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu.

Önceki yıllarda 65-70 metreden su çıkarken maalesef yaz dönemlerinde 2021-2022’de bu rakam 200 metreye indi”

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın; “Biliyorsunuz Kent Konseyimiz geçen haftalarda İmar, Şehircilik, Ulaşım ve Trafik Çalışma Grubu bir çalışma yapmış, sizlerle paylaşmıştık. Hem Burdur halkımızın hem de çeşitli kuruluşların ‘İçme suyu ile ilgili Burdur Kent Konseyi’nin bir çalışması olacak mı?’ diye bir beklentisi vardı.  Biz o günden öncede bu çalışmaları yapıyorduk. Ama gruptaki mühendis ve teknik arkadaşlarımızla beraber Ali Orhan Kutluer’in başkanlığında bir çalışma yapmıştık. Biliyorsunuz bu yaz içme suyu ile alakalı ilimizde bir sıkıntı yaşandı. Yüksek katlı yerlere su çıkmadı. Bununla alakalı bazı yerlerde protesto da yapıldı. Ama şunu söyleyelim; özellikle DSİ Bölge Müdürlüğü, Burdur Belediyesi ve İller Bankası bu işlerden sorumlu. Şu anda Gökpınar İçme Suyu Havzası’ndayız. Allah’a şükürler olsun yine 2 tane kuyumuzdan saniyede 50 litre akan bir su var. Saniyede toplam 350 litre su olduğu zaman Burdur’un su ihtiyacının karşılandığını bütün herkes ifade ediyor. Buradan daha önceki yıllarda 65-70 metreden su çıkarken maalesef yaz dönemlerinde 2021-2022’de bu rakam 200 metreye indi. Ne yapılması lazım? Özellikle vatandaşlarımız suyu israf etmemesi lazım. Burdur Belediye Başkanımızın öncülüğünde park ve bahçelerde az su tüketen bitkiler dikilmeye, çim yerine de suni çim döşenmeye başladı. Bu gibi uygulamaları artırmamız gerekiyor. Bir de büyükbaş hayvancılıktan kaynaklanan su tüketimi var. Hayvanın beslemesi ve yem bitkisinin yetiştirilmesinde çok ciddi bir su tüketimi oluyor. Küçükbaş hayvancılığa yönlenmemiz gerekiyor. Gerekli sivil toplum örgütlerimiz bununla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor.” dedi.

“Tüm dünya da küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklığın özellikle Göller Bölgesi’nde artacağını hepimiz biliyoruz”

Akın, “Biliyorsunuz içme suyumuz çok kireçli. 30-40 yıl önce bir çalışma yapılmış bir sistem kurulmuş. O yıldan beri bir yenileme de yok. İller Bankamızın Burdur halkımızın ileriki yıllarda bir sıkıntı yaşamaması için bir an önce bir çalışma yapması lazım. Açılan içme suyu kuyuları şu anda problemi çözüyor ama gelecek yıllarda tüm dünya da küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklığın özellikle Göller Bölgesi’nde artacağını hepimiz biliyoruz. Kuyulardan faydalanacağız ama bunun yanında durağan barajlarımızdan da istifade etmeliyiz. Bu Belkaya Barajı mı olur?  Karaçal Barajımızda mı olur bilemem.  Fakat büyük şehirlerimizde olan barajlardaki o içme suyu çözümleri ilimiz de de olmalı. İller Bankası bununla ilgili bir çalışmayı yapıyor.” diye konuştu.

“Sıkıntımız sondaj”

Burdur Kent Konseyi İmar, Şehircilik, Ulaşım ve Trafik Çalışma Grubu Başkanı Ali Orhan Kutluer ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Sıkıntımız sondaj. Sondaj çok riskli bir sistem, bugün su seviyesi 200 metreye indi. Yarın, gelecek sene ne olacak? Kaç metrede suyu bulabileceğiz? Yeterince su bulabilecek miyiz? Bunları bilmediğimiz için mutlaka baraj sisteminin çözülmesi lazım. Kısa vadede çözümler aramamız lazım. Mevcut tarım arazilerini sulama ile ilgili suya az ihtiyaç gösteren sisteme dönmemiz lazım. 1,5 aydır iyi ve detaylı bir inceleme içerisindeyiz. Gerekli açıklamaları daha sonra yapacağız.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı