BURDUR ŞEKER FABRİKASI’NDA 68. KAMPANYA DÖNEMİ BAŞLADI

Burdur Şeker Fabrikası’nda 2022-2023 kampanya dönemi düzenlenen törenle başladı. 102 gün sürecek olan 68. kampanya döneminde günlük 5 bin 200 ton pancarın işleneceği belirtildi.


Gündem 26.09.2022 21:46:00 0
BURDUR ŞEKER FABRİKASI’NDA 68. KAMPANYA DÖNEMİ BAŞLADI

Burdur Şeker Fabrikası Pancar Alım Sahasında gerçekleşen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Pancar alım döneminin açılış törenine Burdur Valisi Ali Arslantaş,  TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan, Burdur-Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yılmaz Gürcan, Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül, protokol üyeleri, fabrika çalışanları ve üreticiler katıldı.

Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan, “2022 yılında şeker pancarı üretimi için Burdur merkez, Dinar, Elmalı, Gölhisar, Senirkent, Tefenni ve Yeşilova olmak üzere 7 Ziraat Bölge Şefliğimize bağlı 148 köyde 3 bin 852 çiftçi ailesiyle 653 bin ton üretim kotası sözleşmesi yapılmıştır. 22 mart 2022 tarihinde başlayan şeker pancarı ekimleri 99 bin 405 dekar olarak gerçekleşmiş ve 24 mayıs 2022 tarihinde tamamlanmıştır. Kıymetli çiftçilerimizin kutsal emeklerini emanet olarak alıp alın terimizle taçlandıracağımız bugün ve geleceğin anahtar sektörleri içerisinde konumlanan yerli üretim olan Burdur Şeker Fabrikası olarak özveriyle çalışacağımız bir üretim dönemine daha girmenin heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. Bu üretimi gerçekleştirmek için bugüne kadar çiftçilerimize ayni ve nakdi avans olarak pancar bedelinin yüzde 40’ına tekabül eden 214 milyon Türk lirası avans ödemesi yapılmıştır. Bundan sonraki ödemede de üretim sözleşmesi çerçevesinde avans ödemelerimiz devam edecektir. Üreticilerimizin 2022 yılında ürettikleri şeker pancarları bölge şefliklerimize bağlı 14 pancar alım merkezinde teslim alınıp fabrikamıza sevk edilmektedir. Fabrikamızda pancar işlemesine 2 Ekim 2022 tarihinde başlanacak olup, 24 saatte üç vardiya ortalama günlük 5 bin 200 ton pancar işlenecek ve kampanyamız yaklaşık 102 gün sürecektir. Bu kampanya döneminde fabrikamız ekim sahalarından tesellüm edilecek şeker pancarı miktarı 580 bin tondur. Bedeli ödenecek tahmini rekolte 540 bin ton, işlenecek net pancar miktarımız 530 bin ton olup yaklaşık 73 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 22 bin ton melas, 158 bin ton yaş pancar posası üretimini de gerçekleştirecektir. Fabrikamızın bu kampanya döneminde ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 100’ü kendi türbinlerimizde üretilecektir. Ayrıca kampanyamızın başlamasıyla şeker pancarı, küspe, melas nakliyeleriyle yöremizdeki taşımacılık sektörümüze büyük ölçüde katkılar sağlamış olacaktır. Pancar tarımı ve şeker üretimi ülkemizin ve yöremizin sosyolojik ve ekonomik vizyonuna katkılar sağladığı ortadadır. 1955 yılında üretime başlayan fabrikamızın kuruluşundan bugüne kadar tüm emeği geçenlerden, aramızdan ayrılmış olanlara rahmet ve şükranla yad ediyor, hayatta olanlara sağlıklı, mutluluklar diliyorum. Ayrıca vatan savunmasında canlarını feda eden tüm şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum. Pancar üretimi yapan tüm üreticilerimize, emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. 68. Üretim kampanyamızın yöremize, sanayimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder daha nice sağlıklı, bereketli kampanyalar diliyorum.” dedi.

Fabrika Müdürü Turan Arslan’ın konuşmasının ardından Vali Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Şeker Fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül yaptıkları konuşmalarda; Burdur Şeker Fabrikası’nın ülkemiz, bölgemiz ve Burdur ekonomisi için taşıdığı öneme dikkat çekerek yeni kampanya döneminin verimli geçmesi temennisinde bulundular.

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancar getiren üreticilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. İl Müftüsü Enver Türkmen tarafından edilen duanın ardından kurdele kesildi ve Burdur Şeker Fabrikası’nda pancar alımları başladı.

Fabrikaya ilk pancarı getiren kadın üretici Nurten Pala, 18-20 dekar pancar ektiğini belirtirken “Bu işi yapıyoruz, bu yıl memnunuz. Elimiz kolumuz el verdiği sürece üretmeye de çalışacağız.” diye konuştu.

MUHAMMET FATİH BAŞCI


Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, bir açık hava müzesi” Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, bir açık hava müzesi”
Çiğli Meclisi'nde örnek davranış... Huzur hakları SMA hastasına bağışlandı Çiğli Meclisi'nde örnek davranış... Huzur hakları SMA hastasına bağışlandı
Konya'da yeni dönemin ilk toplantısı Konya'da yeni dönemin ilk toplantısı
İzmir Güzelbahçe’de sahil projesine ilk kepçe İzmir Güzelbahçe’de sahil projesine ilk kepçe
Düzce'de kaza 2 yaralı  Düzce'de kaza 2 yaralı