Bursa’dan ‘Dünya Tütünsüz Günü’ çağrısı


Gündem 31.05.2021 14:00:00 0
Bursa’dan ‘Dünya Tütünsüz Günü’ çağrısı

Tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğuna belirten Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

BURSA (İGFA) - Tütün kullanımı sebebiyle ortaya çıkan hastalıklardan her yıl dünyada 8 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini aktaran Bursa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre dünya genelinde tüm ölümlerin yüzde 35’inin kanserden meydana geldiğini, tüm kanserlerin yüzde 30unun nedeni sadece tütün ürünü olduğunu söyledi.

Yaşanılan COVID-19 salgının tütün ve tütün ürünü kullanımının zararlarıyla ilgili farkındalığa yol açtığını söyleyen Uzm. Dr. Çetin, "Çalışmalar gösteriyor ki, sigara kullanan bireyler, COVID-19 hastalığından daha fazla etkilenip daha zor atlatıyorlar. Koronavirüs özellikle akciğerleri hedef almaktadır. Bu nedenle tütün kullanımın zararları ile ilgili bu farkındalığı sürdürmek ve sağlığımızı korumak için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Kuşkusuz bu önlemlerin başında tütün ürünlerinden uzak durmak gelmektedir. Tütün ürünlerinden uzak durmanın sadece kendimizi değil, çevremizdeki insanları korumak anlamına da geldiğini unutmamalıyız" diye konuştu.

Bursa’da 18 ayrı poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara tıbbi yardım ve danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Uzm. Dr. Çetin, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin yine ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceklerini belirterek, "Vatandaşlara bugünü milat kabul ederek sigara bırakmaya söz verin. Başarabilirsiniz" diyerek çağrıda bulundu.


Alas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu Alas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu
Hentbol Erkekler 1. Ligi'nde final günü Hentbol Erkekler 1. Ligi'nde final günü
Geleceğin yazarları Mardin’i keşfediyor Geleceğin yazarları Mardin’i keşfediyor
Edirne'de 7 terörist yakalandı! Edirne'de 7 terörist yakalandı!
Geleceğin teknoloji liderleri ödüllendirildi Geleceğin teknoloji liderleri ödüllendirildi