Bursada pandemiye rağmen bağışlar hayat veriyor


Gündem 4.11.2021 13:30:00 0
Bursada pandemiye rağmen bağışlar hayat veriyor

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, her yıl organ bağışına dikkat çekmek ve organ nakli olmayı bekleyen binlerce hastaya umut olabilmesi için farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.

BURSA (İGFA) - Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik ve Düzce illerinden oluşan ve Türkiye’nin 9 bölgesinden biri olan Bursa bölgesi, organ bağışında 9 yıldır üst üste Türkiye liderliğini elinde bulundururken, bu konuda dünyanın önde gelen ülkelerinin istatistiklerini de yakalıyor.

Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak 5 Böbrek Nakli, 3 Karaciğer nakli ve 3 Göz Bankası ve 9 kornea nakli merkezi ile organ bağışı çalışmalarının sürdürüldüğünü bildiren Dr. Yavuzyılmaz, “Son 5 yılda koordinasyon merkezimize bağlı nakil merkezlerinde 485 canlı vericiden, 537 kadavra vericiden olmak üzere toplam 1022 böbrek nakli, 158 canlı vericiden, 253 kadavra vericiden olmak üzere toplam 411 Karaciğer nakli ve 436 hastamıza da kornea nakli yapılarak, toplamda 1.869 hastamıza yeniden yaşam umudu olundu” dedi.

Bursa bölgesinde kadavradan organ nakillerinin dünya ortalamasına yakın olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, dünyanın diğer ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80’inin kadavradan yapılmaktayken, ülkede 2019 yılı böbrek nakillerin sadece yüzde 20’si, karaciğer nakillerinin ise yüzde 24’ü kadavradan yapıldığını söyledi. Bölgede son 5 yılda yapılan toplam nakillerin yüzde 50-60’ının kadavran yapılmaya devam ettiği kaydedildi. 


Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı
Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı
Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde
Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü
Başkan Arı Lale sanayide Başkan Arı Lale sanayide