Büyükşehir, elektrikli araçları İzmirlilerin kullanımına sunuyor


Gündem 4.11.2021 11:00:00 0
Büyükşehir, elektrikli araçları İzmirlilerin kullanımına sunuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre dostu ulaşım vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesine kattığı 10 elektrikli aracı MOOV Araç Paylaşım Uygulaması aracılığıyla İzmirlilerin hizmetine sunuyor.

İZMİR (İGFA)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer'in çevre dostu ulaşım vizyonu doğrultusunda filosunu yeni elektrikli araçlarla güçlendiriyor. Bünyesine 10 elektrikli araç ekleyen Büyükşehir Belediyesi, bu araçları MOOV Araç Paylaşım Uygulaması aracılığıyla İzmirlilerin kullanımına sundu. Şarj altyapısının da yüzde 70’inin tamamlandığı İZELMAN katlı otoparklarında elektrikli araç sahibi yurttaşlara yüzde 50 indirim sağlanacak.

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, MOOV CEO’su Emre Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen, İZELMAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, İzmir Metro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Raif Canbek, ESHOT Genel Müdür Yardımcıları Kader Sertpoyraz ve Kerim Özer, Renault Mais eski Genel Müdürü İbrahim Aybar, Renault Mais yetkilileri, ZES yetkilileri ve bürokratlar katıldı.

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÜZDE 50 İNDİRİM 

İklim kriziyle birlikte elektrikli araçlara yönelimin arttığını dile getiren Başkan Soyer, "Belediyemizin elektrikli araç filosunu büyüyor, İZELMAN bünyesindeki elektrikli araç filosu 50 taşıttan oluşuyor. Bunların 40’ı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet birimleri ve şirketlerimiz tarafından kullanılıyor. Biri benim makam aracım, şehir içi ulaşımda onu kullanıyorum. Bugün lansmanını yaptığımız 10 elektrikli aracı ise İzmir’de faaliyet gösteren MOOV Araç Paylaşım Sistemi'ne entegre ederek vatandaşlarımızın kullanımına sunduk.

 

İzmir’de 2020 yılından itibaren katlı otoparklarımızda şarj istasyonları kurmaya başladık ve yüzde 70’inde bu süreci tamamladık. 2022 yılı başında tüm katlı otoparklarımızda şarj istasyonlarını kurmuş olacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi ekim ayı oturumunda aldığımız karar ile Belediyemize ait otoparklarda, elektrikli araçlara yüzde 50 indirim yapmaya başladık. 2021 yılı sonu itibariyle 50 elektrikli aracımız sayesinde 500 bin TL yakıt tasarrufu sağlamış olacağız. 2022 yılında ise yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf öngörüyoruz. 2022’de filomuza 50 elektrikli araç daha ekleyerek paylaşım sistemindeki araçları da kademeli olarak önce 20’ye, sonra 30’a çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

 

 

Türkiye’de ilk defa yerel yönetim desteğiyle elektrikli otomobillerin araç paylaşımı modeliyle halkın kullanımına açıldığını belirten MOOV CEO’su Emre Ayyıldız, "Türkiye’nin ilk serbest dolaşımlı araç paylaşım uygulaması MOOV ile dünyada örnek gösterilen uygulamalara imza atıyoruz. Kısa zamanda çok yol kat ettik ve bugün de bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’de ilk defa belediye desteğiyle elektrikli araçları filomuza dahil ettik. Ulaşımda sunduğumuz fırsat eşitliğini elektrikli araç deneyimi için de sunmuş olduk. MOOVER olarak tanımladığımız kullanıcılarımız İzmir’de bu deneyimi istedikleri zaman istedikleri kadar yaşayabilecek" ifadeleriini kullandı. 

 

 

MOOV UYGULAMASI NEDİR ? 

Moov, bir paylaşım ekonomisi uygulaması. Akıllı telefonlara indirilen uygulama ile dakikalık kiralama yapılıyor. Kısaca, “Aracı istediğin yerden al, ihtiyacın kadar kullan, istediğin yere bırak” olarak özetlenebilir. Araç kiralamak isteyen kişi, uygulama üzerinden, kendisine en yakın araçları görüyor ve yanına gidip kiralamayı başlatıyor. Aracın kapıları uygulama üzerinden açılıyor. Anahtar, torpido gözünden alınıyor ve kullanım süresi başlıyor. Kullanılan süreye göre ücretlendirme yapılıyor. Akaryakıt ve sigorta bedelleri, ücretin içinde oluyor.

 


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı