CHP’li Sarıbal çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi


Gündem 17.06.2021 16:30:00 0
CHP’li Sarıbal çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, açıklanan çiğ süt tavsiye alım fiyatlarını değerlendirdi.

BURSA (İGFA) - CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açıklanan çiğ süt fiyatlarının hayal kırıklığı yaşattığını söyeldi. Tavsiye alım fiyatlarını değerlendiren Milltvekili Sarıbal, "Çiftçiler aylardır artan yem fiyatları nedeniyle zarar ediyorlar. Son bir yılda yem fiyatları yüzde 72 arttı. Çiğ süt alım tavsiye fiyatı ise sadece 30 kuruş arttırıldı. Bu durumda hayvancılığın sürdürülmesi mümkün değil” dedi.
Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu tarafından 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasında geçerli olacak soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre başına 3 lira 20 kuruş olarak belirlendiğini anımsatan Sarıbal, “2 lira 80 kuruş olan çiğ süt alım fiyatı 30 kuruş arttırılmış oldu ama 30 kuruş olan prim 20 kuruşa düşürüldü. Adeta çiftçiyle alay ediliyor” dedi.
Çiftçinin zararına üretim yaptığı sütün marketlerdeki fiyatının ise hızla arttığını hatırlatan Sarıbal, “Bugüne kadar çiğ süt üreticiden 2 lira 80 kuruştan alınıyordu. Ama marketlerde bir litre süt 7-8 lira arasında. Şimdi 30 kuruş zam yapıldı. Bu artış ile süt üretimi daha da düşecek. Bu da süt ve süt ürünlerinin fiyatlarını yukarı çekecek. Yani hem çiftçi zarar görecek hem tüketici” dedi.
Öte yandan çözüme ilişkin görüşlerini de aktaran CHPli Sarıbal, “Öncelikle, diğer tarım kesimi gibi hayvancılık sektöründeki üreticilerin borçları da mutlaka faizsiz ertelenerek, uzun vadeli yapılandırılmalı. Süt/yem paritesinin sağlanması için artan yem fiyatlarına karşılık süt fiyatlarının da güncellenmesi gerekir. Ayrıca ucuz yem için çiftçiye destek verilmeli. Uzun vadede ise mutlaka meralar ıslah edilerek üreticilerin hizmetine sunulmalı. Çünkü mera olmazsa kesif yemle yani fabrika yemi ile hayvanlığın ucuza yapılması mümkün değil” diye konuştu.


Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu
Resul Dindar konserinde izdiham Resul Dindar konserinde izdiham
Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu
Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı
Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak