CHP’li Sarıbal: “Yerli tütün üretimi bitme noktasına geldi”


Gündem 14.07.2021 18:00:00 0
CHP’li Sarıbal: “Yerli tütün üretimi bitme noktasına geldi”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, tütün ekim alanlarının ve tütün yetiştiricisi çiftçi sayısının hızla azaldığını belirterek, AK Parti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle yerli tütünün yok edildiğini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır tütün üreticilerinin eylemlerine de değinen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, hak mücadelesi veren çiftçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ülkemizdeki tütün üretimini ve tütün yetiştiricilerinin durumunu değerlendiren Sarıbal, yerli tütün üretiminin bitme noktasına geldiğini ifade etti. Tütün ekim alanlarının daraldığını, tütün yetiştiren çiftçi sayısının da sürekli olarak düştüğünü kaydetti. Yasaya göre 2022 yılından yerli tütün kullanım oranı yüzde 17’ye, 2023 yılında yüzde 21’e 2024 yılında yüzde 25’e ve 2025 yılında ise yüzde 30’a çıkarılacağını belirten Sarıbal, "O zaman da söyledik; neden şimdi değil? Neden hemen bu yıl bu oranın yükseltilmesi sağlanmıyor? Kapasitemiz var iken neden tütün üretmiyoruz da ithal ediyoruz?” diye sordu.

Sarıbal, son günlerde Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır’da çiftçilerin protesto eylemleri ile gündeme gelen ‘şark tütünü’, oryantal tütün diye adlandırılan tütün ile ilgili bilgiler de verdi. Söz konusu tütünün vergiye tabi olmadığı için hem üretimin hem de tüketiminin arttığını hatırlattı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı