CHP’li Tutdere’den Adıyaman tütünlü tepki!


Gündem 19.06.2021 12:30:00 0
CHP’li Tutdere’den Adıyaman tütünlü tepki!

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek olan tütüne hapis cezasına Meclis kürsüsüne koyduğu tütünle tepki gösterdi.

ADIYAMAN (İGFA) - CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütüne hapis cezasına TBMMde tepki gösterdi. "Kürsüye koyduğum pudra şekeri değil, Adıyaman’ın yerli ve millî sarmalık kıyılmış tütünü" diyen Tutdere, tütüne hapis cezası getiren kanuni düzenlemenin 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, sürenin uzatılmaması halinde geçimini tütüncülükten sağlayan yurttaşların yaşayacakları mağduriyetlere vurgu yaptı.

Adıyaman başta olmak üzere 81 ilde sarmalık tütün üretimi yapan tütün üreticileriyle, çocuklarının nafakasını tütünden sağlayan yüz binlerce tütüncü esnafı adına söz aldığını ifade eden Milletvekili Tutdere, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda da yapılan düzenlemeyle ticaret belgesi veya yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası almasını öngören yasanın 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini bundan dolayı da tütüncülerin büyük mağduriyet yaşayacaklarını anımsattı.

Kanuni düzenlemenin yapılmasının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra yönetmeliğin çıkarıldığının altını çizen Tutdere, pandemi süreci dolayısıyla da tütüncülerin yönetmelik koşullarını karşılayamadığını belirtti. "Üç yılda çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak, tütün üreticisine “Altı ayda tesisleşmeyi yapın, binanızı yapın, makinanızı alın” demek vicdani midir, ahlaki midir?" diye soran Tutdere, "6 aylık sürenin iki ayı sokağa çıkma yasağıyla geçti. Zamlarla ve ekonomik sorunlarla boğuşan gariban üreticilerimiz dört ayda nasıl kooperatiflerini kuracaklardı? Kuramadılar. Türkiye’nin dört bir yanındaki üreticilerimiz şu anda ciddi bir korku ve tedirginlik içerisinde" dedi.

İktidarın holdinglerin ve zenginlerin vergi borçlarını pandemi sürecinde ertelediğine dikkat çekerek ertelemeyi bu kez de emekten yana kullanın diyen Tutdere, üreticileri hapis cezasıyla karşı karşıya getirecek olan yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi için Meclis kürsüsünden tüm parti gruplarına çağrıda bulundu. Milletvekili Tutdere, “Bu insanların, bu tütünü üretmekten başka alternatifleri yok. Bütün milletvekili arkadaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor ve herkesi göreve çağırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bu soruna acilen bir çözüm bulmak zorundayız. İş işten geçmeden buna bir çare bulalım. Eğer, bu süreyi uzatmazsanız bizler Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak sahada, alanda, tarlada her zaman tütün üreten üreticilerimizin yanında olacağız" diye konuştu.


'AK Parti kabinesinde değişiklik olacak mı?' Ömer Çelik değerlendirdi! AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, son MYK toplantısının ardından gazetecilerin yönetimde olası değişikliklerle ilgili sorularını yanıtladı.
Eski Isparta Belediye Başkanı Ziya Zeynelgil hayatını kaybetti 1984-1989 yılları arasında ANAP’tan girdiği seçimlerde Isparta Belediye Başkanlığı'nı kazanan ve bir dönem başkanlık yapan Ziya Zeynelgil hayatını k...
Fahiş fiyata sivil boykot! Başkan Erdoğan'dan talimat: Hükümet yeni önlemler alacak Yiyecek sektöründeki fahiş fiyat artışına karşı vatandaşlar boykot kampanyası başlattı. Sosyal medyada bir araya gelen çok sayıda kullanıcı, bu cumartesi ve pazar günü kafe ve restoranlara gitmeme kararı aldı. Boykota destek hızla
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi! İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
Gökyüzünden denize doğru pedal çevirecekler Kemer’de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı.