Çiftçiler teknolojisiz tarım düşünmüyor


Gündem 26.05.2021 10:30:00 0
Çiftçiler teknolojisiz tarım düşünmüyor

1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı, çiftçilerin tarımsal uygulamalarını iyileştirmek üzere teknolojiden yararlanıyor. Yeniliğe açık olan çiftçiler, yüz yüze iletişim kurmaya ve modern üretim yöntemlerinin somut faydasını bizzat gözlemlemeye ihtiyaç duyuyor. Toprağını aile yadigarı olarak gören çiftçiler, çocuklarının da bu alanda eğitim görmesini istiyor.

BURSA (İGFA) - 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı, Türk çiftçilerinin refah ve verimini artırmak, tarımda sosyal ve dijital dönüşümü desteklemek, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmak amacıyla çiftçilerin yanında olmaya devam ediyor.

Program kapsamında önemli bir adım atılarak, Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketi KONDA ile iş birliği yapıldı. Çiftçilerin davranışlarının yıllar içinde nasıl değiştiğini anlamak, temel eğilimlerini öğrenmek, ihtiyaçlarını ve beklentilerini ortaya koyarak geleceğe ışık tutmak üzere, iki fazdan oluşan kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi

Araştırmanın ilk fazında, KONDA’nın aylık olarak düzenlediği “Barometre” araştırmalarından oluşan birkaç yıllık veri tabanı analiz edildi. 10 yıl öncesine göre kendisini modern olarak tanımlayan çiftçilerin oranında artış yaşandığı görüldü

Araştırmanın ikinci fazında ise Türk çiftçilerin etkin ve sürdürülebilir mahsul üretimini destekleyen teknolojik ilerlemelere kucak açarak, dijitalleşme ve modernleşme eğilimlerinin arttığı ortaya çıktı. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, çiftçiler 100 Çiftçi 1000 Bereket Programı’nın kendilerini hayatlarında ilk defa dijitalleşme ile tanıştırdığını ve teknolojiyi günlük faaliyetlerinin her adımına entegre etmeye başladıklarını vurguladı.

Araştırma, çiftçilerin yeniliği hayatlarına dahil etme şekillerinin farkını da ortaya koydu. Buna göre; yenilikleri yakın çevrelerinden takip eden geleneksel çiftçiler, sonuçları gördükten sonra uygulamaya geçiyor. Temkinli çiftçiler, uzaktan gördüğü yeni bir uygulama aklına yatarsa uygulama kararı veriyor. Yenilikçi çiftçiler ise hem bilgiyi daha geniş kaynaklardan takip ediyor hem de uygulama konusunda daha cesur.

Çiftçilerin yenilikleri uygulamalarında ise doğrudan iletişim ve yüz yüze danışmanlık önemli bir rol oynuyor. Çiftçiler, 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programındaki ziraat mühendisleriyle sürekli iletişimde olmaktan ve yardım almaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Çiftçiler aynı zamanda finansal okuryazarlık eğitimi sayesinde tarlalarını işletme bakış açısıyla yönetebildiklerini söyledi.

Toprağını aile yadigarı olarak gören çiftçiler, çocuklarının tarımla ilgili bölümlerde eğitim almasını ve aile mesleğini devam ettirmesini istiyor.

 


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı