ÇİN, EN ÖNEMLİ ORTAKLARIMIZDAN BİRİDİR


Siyaset 4.10.2019 01:11:00 0
ÇİN, EN ÖNEMLİ ORTAKLARIMIZDAN BİRİDİR

TBMM Başkanvekili ve Türkiye - Çin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu yönetim kurulu üyesi Süreyya Sadi Bilgiç,  Çin Halk Cumhuriyeti'nin 70'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla CRI Türk Türkiye için özel açıklamada bulundu.

Bilgiç açıklamasında;

"Çin Halk Cumhuriyeti'nin 70. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Çin Halkına en iyi dileklerimi iletir, barış ve refahın hakim olacağı bir yıl olmasını temenni ederim.

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında yarım asıra yaklaşan diplomatik ilişkilerimiz son dönemde büyük bir ivme yakalamıştır.   İki ülke arasındaki tarih boyunca karşılıklı saygı ve güvene dayalı olarak gelişen ilişkiler, bugün gelinen noktada ticaretten enerjiye, finanstan uluslararası güvenliğe kadar pek çok konuda stratejik ortaklığa evrilmiştir.

Dış Politikamızda hayat geçirilen 'Yeniden Asya' açılımı çerçevesinde önümüzdeki dönemde Asya ülkeleri ile olan ilişkilerimizin gelişmesini beklemekteyiz. Bu kapsamda en önemli ortaklarımızdan birinin Çin olacağı muhakkaktır.

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), dünyada üçüncü, Doğu Asya'da ise en büyük ticari ortağımızdır. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2018 sonu itibarıyla 23 milyar dolar seviyesindedir. İki ülke arasındaki dış ticaret dengesine bakıldığında Çin'e karşı büyük miktarda dış açık verdiğimiz görülmektedir. Türkiye'nin Çin'e karşı dış ticaret açığının azaltılması, ticaretin iki taraf için de adil ve sürdürülebilir bir zemine oturtulmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi önceliklerimiz arasındadır.

Çin'in ülkemize yapmış olduğu yıllık yatırım miktarı neredeyse 3 milyar dolara varmıştır. Önümüzdeki birkaç sene içinde Çin'den ülkemize yapılan yatırımların 6 milyar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz.

Türkiye, Çin'in önderliğini yaptığı ve Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılarak Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen 'Kuşak ve Yol' projesine destek vermektedir. Türkiye'nin söz konusu girişim açısından kilit bir konumda yer alması, bu projeden elde edilecek maddi imkânlardan azami ölçüde faydalanmasına zemin hazırlayacaktır.

Türkiye'nin en büyük arzusu iki ülke halkının arasındaki dostluk ve anlayışın ilerletilmesidir. İki ülke arasında her geçen gün sayısı artan ziyaretçiler Türk ve Çin halklarını birbirine yakınlaştırmaktadır. Son verilere göre Türkiye'yi ziyaret eden Çinli turist sayısı 400 bine yaklaşmıştır. İki ülke arasındaki ticari uçuşların artmasıyla beraber 1 milyon turist hedefine kısa zamanda ulaşılmasını beklemekteyiz.

Önümüzdeki dönemde iki ülke arasında gerek ticari gerek akademik gerekse sivil toplum alanında atılacak daha çok adım bulunmaktadır. Bölgelerinde ve dünyada söz sahibi olarak Türkiye ve Çin arasındaki kalkınma odaklı iş birliği, daha barışçıl ve karşılıklı saygı, eşitlik ve adalete dayalı yeni bir uluslararası sistemin inşasına da katkı sağlayacaktır." ifadelerine yer verdi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü