Gündem

Gündem Haberleri

Çin’in uzay aracı Mars’a indi


Gündem 22.05.2021 23:30:00 0
Çin’in uzay aracı Mars’a indi

Çinin uzaktan kumandalı uzay aracı, geçen hafta Marsa inen kapsüldeydi. Zhurong isimli uzay aracı bugün kapsülden Marsın yüzeyine indi.

Bu da Çini, ABDden sonra Marsın yüzeyine çalışma yapmak üzere uzay aracı indiren ikinci ülke konumuna getirdi.

Zhurong, Kızıl Gezegenin yüzeyini, toprağı ve atmosferi inceleyecek. Gezegenede hayat olup olmadığına dair su veya buz kütlesi gibi kanıtlar da arayacak.

Çinin Tianwen-1 isimli Mars görevi için uzay aracı Temmuz 2020de fırlatılmıştı.

Görevin başındaki ismin yardımcısı olan Zhang Yuhua, Zhurongun 92 Dünya günü (90 Mars günü) boyunca araştırmalarına devam edeceğini ve Mars yörüngesindeki bir araç üzerinden bilgileri göndereceğini açıkladı:

"Marsın topografyası, toprak yapısı ve çevre koşulları ile ilgili detaylı bilgiler edinmeyi umuyoruz. Aynı zamanda bir Mars yılı boyunca gezegenin yüzeyinin altından radar yardımıyla alacağımız verileri keşfedeceğiz.

"Bunu yaparak ülkemiz için Marsın kaynakları hakkında detaylı ve ilk elden bilgi edinmiş olacağız."

Zhurong, Marsa inen platformdan gezegenin yüzeyine bu araçla indi

Güneş enerjili 240 kiloluk altı tekerlekli Zhuronga, Çinin mistik ateş tanrılarından birinin adı verildi. Robot, gezegenin kuzey yarımküresindeki Utopia Planitia havzasında incelemeler yapacak.

Utopia Planitia, 3 bin kilometreden daha geniş, devasa bir havza. Havzanın Marsın oluştuğu ilk yıllardaki bir çarpmanın etkisiyle oluştuğu belirtiliyor. Çok uzun zaman önce bu havzada bir okyanus olduğuna dair belirtiler de var.

Uydu görüntülerine göre havzanın derinliklerinde ciddi miktarda buz kütleleri olması kuvvetli bir ihtimal.

Utopia Planitia, NASAnın da 1976da Viking-2 görevi için indiği havza. ABD aynı zamanda Şubat ayında Perseverance (Sebat) robotunu Marsa indirdi. Bu görev de devam ediyor.

Avrupanın uzay ajansı da daha önce Marsa uzay aracı göndermeyi denedi ancak iki kez başarısız oldu. Gelecek yıl ise Rusyayla ortak bir projede Kızıl Gezegene Rosalind Franklin isimli bir uzay aracını göndermeyi planlıyor.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı