Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Amerikalı CEO’lara mesaj!


Gündem 27.05.2021 08:00:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Amerikalı CEO’lara mesaj!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticilerinin iştirakiyle çevrimiçi gerçekleşen toplantıda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugün daha çok sizleri dinlemek, ortak yatırım fırsatlarını değerlendirmek arzusundayım. Malumunuz olduğu üzere küresel ekonomi koronavirüsten dolayı son asrın en sancılı dönemini yaşıyor. Dünya ekonomileri birkaç istisna dışında çok ciddi daralmalar yaşadı. Bilhassa havacılık, turizm, hizmetler sektöründe faaliyet gösteren şirketler salgına karşına alınan kısıtlamalardan olumsuz etkilendi. Bu dönemde güçlü sağlık altyapısının değerini hep birlikte gördük.

Birçok ülkede yaşanan sıkıntıların, tedarik zincirindeki aksaklıkların hiçbiri Türkiyede yaşanmadı. Kamu özel ortaklığı ile hayata geçirdiğimiz şehir hastaneleri ve rekor sürede hizmete aldığımız bin sekizer yataklı iki acil durum hastanesi kritik rol üstlendi. Salgına karşı en etkili yöntem olan aşı konusunda 29 milyon doza yaklaştık.

https://www.youtube.com/watch?v=V6H6q7p9puA

HEDEFLERİ BİR BİR SIRALADI

Haziran ayında yoğun aşılama kampanyası yürüterek ülkemiz genelinde normalleşmeyi temin etmeyi hedefliyoruz. Dünyada birçok ekonominin adeta durma noktasına geldiği dönemde biz hem kamu hem de özel sektör yatırımlarımızı sürdürdük.

Türkiyenin adı salgın döneminde daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Salgın döneminde birçok firmamız daha önce hiç varlık göstermediği ülke ve bölgeler açılma imkanı buldu. Özel sektörümüzün gayreti, devletimizin verdiği destekler ve dinamik salgın tedbirleri sayesinde ekonomimiz 2020 yılını büyüme ile kapattı. Yüzde 1.8 oranla Çinin ardından G-20de en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduk.

İHRACAT VE SANAYİDE BÜYÜME

Geleneksel ihracat pazarlarımızdaki ciddi ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmasına rağmen 170 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacmi %4 artışla 21 milyar doları aştı.

2020yi suhletle atlatmamız, 2021ye güçlü başlangıç yapmamızı sağladı. 2021in Ocak-Nisan döneminde ihracatımız geçen seneye göre %33.1 arttı. 2021 yılının ilk dört ayında ihracatımız önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak 4 milyar 272 milyon doları buldu.

Önümüzdeki hafta 2021 yılının ilk çeyrek büyüme rakamlarının göreceğiz. Sanayi üretimimiz 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,3 arttı. Türkiyeye olan yatırım talebinde de ciddi artış gözlemliyoruz.

ABDnin Türkiyedeki toplam doğrudan yatırımları 13 milyara, Türk firmalarının ABDdeki yatırımları ise 7.2 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Türk ekonomisine güvenen tüm Amerikalı firmalara teşekkür ediyorum.

ABD ile uzun yıllara sarih köklü, çok boyutlu müttefiklik ilişkimizi önemsiyoruz. Zaman zaman yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen ortaklığımız her türlü badirenin üstesinden gelmeye başlamıştır. Amerika ile Suriyeden Libyaya, ticaretten yatırımlara kadar geniş yelpazede işbirliğimiz bulunuyor. Ekonomik Ortaklık Konseyi gibi mekanizmaları devreye almamız gerekiyor.

Yüz milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi, saygılı, ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz. Çelik ve alüminyum sektöründeki ilave tarifeler Türkiyenin genelleştirilmiş tercihler sistemi dışında bırakılması gibi adımlar bize yakışmıyor.

BİDENLA NATO ZİRVESİNDE GÖRÜŞME

Başkan Bidenın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de Sayın Bidenla NATO Zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesinde yeni Amerikan yönetiminde bizimle aynı iradeye sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz. Şimdiye dek karşılaştığımız çeşitli haksızlıklara rağmen siyasetin yatırım ve ilişkilerimize zarar vermemesi için azami hassasiyet gösterdik. Kısa dönemli kazançlar uğruna serbest piyasa ekonomisinin aşındırıldığı salgın döneminde dahi ticarette korumacı politikalara asla başvurmadık.

Yabancı düşmanlığı, anti-semitizim, ırkçılık gibi çarpık zihniyetlerin toplumumuzda zemin bulmasına hiçbir zaman fırsat vermedik, vermeyiz. Son 19 yıldır reform gündemimizden asla kopmadık.

Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre ekonomide özgürlüklerde hukuk ve adalette reform çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. İnsan Hakları Eylem Planımız ile Ekonomi Reform paketimizi kamuoyunun takdirine sunduk.

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değerli yatırımları tanımladık. İnşallah yakında belgemizi de milletimiz ve uluslararası yatırımcılarla paylaşacağız. Uluslararası doğrudan yatırımlardan ülkemizin aldığı payı orta vadede yüzde 50 artırmak istiyoruz.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Osmangazi'de zabıtadan pide gramajı denetimi Osmangazi'de zabıtadan pide gramajı denetimi
Başkan Savran’dan Bakan Uraloğlu’na teşekkür Başkan Savran’dan Bakan Uraloğlu’na teşekkür
Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü
İyi Partili Sedat Kılınç: Kentsel dönüşüm projeleri ile Melikgazi’nin çehresini değiştireceğiz İyi Partili Sedat Kılınç: Kentsel dönüşüm projeleri ile Melikgazi’nin çehresini değiştireceğiz