Gündem

Gündem Haberleri

Diyabeti erken teşhis önemli


Gündem 14.11.2021 12:30:00 0
Diyabeti erken teşhis önemli

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla kutlanan ‘Dünya Diyabet Günü’ kapsamında açıklamalarda bulundu.

BURSA (İGFA) - Diyabetin yalnızca hastaları değil aileleri de etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Bursa İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, ‘Diyabetin semptomları ve risk faktörlerini bilmek, diyabeti erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir” dedi.
 
Diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Tip 1 ve Tip 2 diyabet çok bilinse de, Tek Gen Hastalığına bağlı diyabet, gebelik diyabeti ve diğer diyabet tipleri görülebilmektedir. Tip 1 diyabet genellikle erken yaşlarda başlar, tanıdan itibaren mutlaka insülin kullanılmasını gerektirir. Tip 2 diyabetin ortaya çıkışında ise sağlıksız yaşam biçimi davranışları ve aile öyküsü etkili. Tip 2 diyabet beslenme, fiziksel aktivite ve kan şekeri düzenleyici ilaçlar ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Diyabetlilerin yüzde 90-95’ini Tip 2 diyabetliler oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
"DİYABET BAKIMINA ERİŞİN"

Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl diyabet ile mücadele kapsamında ‘Diyabet Bakımına Erişim’ temasının seçildiğinin bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, diyabetli bireylerin durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyduklarını belirterek, "İnsülinin keşfinin yüzüncü yılı vesilesiyle de seçilen bu tema ile diyabetli 460 milyondan fazla insan ve risk altındaki milyonlarca insana ulaşarak hayatlarında anlamlı bir fark oluşturulması amaçlanmaktadır” dedi.


Bursa İnegöl'deki yangın kontrol altında Bursa İnegöl'deki yangın kontrol altında
Konya'da KOSKİCBS ile akıllı altyapı güçleniyor Konya'da KOSKİCBS ile akıllı altyapı güçleniyor
Bursa Osmangazi’den çevre dostu ilaçlama Bursa Osmangazi’den çevre dostu ilaçlama
İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması
Düzce Konuralp Antik Kent sporcuları ağırladı Düzce Konuralp Antik Kent sporcuları ağırladı