Dul ve Yetimlerin Maaşlarına 2020'nin İkinci Zammı Yapılacak


Gündem 19.06.2020 01:15:00 0
Dul ve Yetimlerin Maaşlarına 2020

Dul ve yetim maaşı alan vatandaşların maaşlarına Temmuz ayında zam gelecek. peki dul ve yetim maaşı alanların maaşları ne kadar artacak? Kim kaç TL maaş alacak? işte dul ve yetim maaşlarına yapılacak olan zam oranı ve zam hesaplaması.

Türkiye genelin yüz binlerce kadın ve çocuk dul veya yetim maaşı alıyor. Sigortalı eşin vefat etmesi kapsamında yapılan bu ödemeler emekli maaşı gibi her ay ödeniyor. Ödemeler sigortalı olarak çalışan kişinin maaşının bir bölümünün kesilmesinin ardından dul maaşı yada yetim maaşı olarak ödeniyor. Ayrıca vefat eden kişinin hem kızı hem eşi çalışmıyorsa belli oranda ikisi de aynı anda bu maaş ödemesinden faydalanabiliyorlar. 

Dul ve yetim maaşı bağlanma oranları geride kalan varis sayısına göre değişmekte. Bu kapsamda maaş tutarları da bu orana göre belirlenmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında 2020 yılında dul ve yetim maaşı almaya devam eden vatandaşlar maaşlarına Temmuz ayında zam alacaklar. 

TEMMUZ AYINDA DUL VE YETİM MAAŞLARI ARTACAK

Dul ve yetim maaşı ödemeleri sigortalı olarak çalışan kişinin emekli olduğu sisteme göre belirlenecek. Eğer emekli olan kişi memur emeklisi ile maaş tutaru yüzde 4 net zam artı enflasyon farkı şeklinde hesaplanacak. Eğer vefat eden kişi SSK Bağkur emeklisi ise maaş zammı doğrudan enflasyon oranı şeklinde uygulanacak. 

Enflasyon oranı ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre belirleniyor. Yılın ilk 6 ayında oluşacak enflasyon oranları emekli dolayısıyla dul ve yetim maaşı alanların zam oranlarını belirleyecek. Yılın ilk beş ayında oluşan enflasyon oranı yüzde 4.56 olarak açıklandı. Haziran ayı zam oranının da belli olmasıyla tüm zam oranı netlik kazanacak. Ekonomi uzmanları ise bu zammın üzde 4.50 bandında olacağını öngörüyorlar. 

Bu oran gerçekleşirse yani maaşlar yüzde 4.5 zam alırsa maaş zam oranı 1000 TL maaş alan bir kişi için 45 TL olacak. Eğer dul ve yetim maaşı 1500 TL ise zam tutarı 67.50 TL olacak. Maaşı 2000 TL olan bir dul ve yetim ise 90 TL zam alacak.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı
Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı
Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı
Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor? Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor?