Gündem

Gündem Haberleri

‘Dürüst Şehir’ olabilmek


Gündem 26.07.2021 12:30:00 0
‘Dürüst Şehir’ olabilmek

Birkaç gün önce bu sütunlarda yine yazmıştık. Dünya’da var olan ülkelerin sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarına “daha iyi bir hayat” sunabilmek adına yaptığı çalışmalar o ülkelerin sınırları içerisinde yaşayan insanların refahını en üst noktalara doğru çıkartırken bizim olduğumuz yerde saymamız gerçekten içimizi acıtıyor.

Daha önce yapılan ancak sonuçları 14 Temmuz tarihinde açıklanan bir araştırma sonrasında hemen söyleyelim dünyadaki “en dürüst” şehirler araştırmasında Türkiye’den hiçbir kent sıralamaya giremedi. “En dürüst” listesine giren ilk üç şehir İsviçre’den Zürih, Japonya’dan Tokyo, Avustralya’dan Adelaide olmuş.

Araç karşılaştırma platformu Twinner, ikinci el piyasasına şeffaflık getirme misyonundan yola çıkarak, araba satıcılarının farklı şehirlerde nasıl algılandığına dair bir araştırma başlatmış.

Çalışmalarını ilerleten firma, bunun neticesinde ‘dürüstlüğün’ nasıl ölçüldüğü ve hangi değerler üzerine inşa edildiğine dair ortaya çıkan sorular üzerine, ellerindeki veriyi belirli bir yerdeki dürüstlük düzeyini ölçmek için kullanmış.

Otomobil satışlarından tutun toplumsal hayatın içindeki tüm parametrelerin ele alındığı araştırmanın sonuçlarına göre dünya üzerinde 350 şehirden sadece 75’i ‘dürüst’ sıralamasında yer aldı.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Türkiye’den hiçbir şehir bu sıralamaya girememiş araştırmayı yapan kurum dürüst olmayanları listeye almamış.

Sonucu olumsuz çıkan şehirlere, ‘kötü imaj’ oluşturur kaygısıyla listede yer verilmemiş, Çin ve Latin Amerika’daki bazı şehirlerin liste dışı kalmasında ise veri yetersizliği gerekçe gösterilmiş.

‘Dürüst’ 75 şehirden ilk 10’u şöyle:

Zürih (İsviçre) ,

Tokyo (Japonya),

Adelaide (Avustralya),

Phoneix (ABD),

Hamburg (Almanya),

Amsterdam (Hollanda),

Münih (Almanya),

Kopenhag (Danimarka),

Ediburgh (İskoçya),

Brisbane (Avustralya)

Araştırmayı yapan şirket vatandaşların dürüstlükleri ‘cüzdan testi’ ile ölçmüş. Araştırmacılar 17 bin cüzdanı bilinçli olarak sokakta düşürmüş ve kaç tanesinin iade edildiğini raporlamış. Bunun yanı sıra şehirde yaşayan kişilerin komşularını nasıl değerlendirdikleri de incelenmiş..

Vatandaşlardan sonra yerel yetkililerin, belediyelerin ve daha üst düzey otoritelerin dürüstlük verilerine bakılmış.

Araştırma sırasında  dikkate alınan parametreler ise şeffaflık, harcamalar, yolsuzluk raporları, kayıt dışı ekonomi ve basın özgürlüğü olmuş..

Dikkat edilirse araştırmayı yapan kurum her ne kadar ilk aşamada sokağa 17 bin cüzdan düşürmüş olsa da devam eden araştırma sırasında vatandaşlardan sonra yerel yetkililerin, belediyelerin ve daha üst düzey otoritelerin dürüstlük verilerine bakılmış.

Araştırma sırasında  dikkate alınan parametreler ise şeffaflık, harcamalar, yolsuzluk raporları, kayıt dışı ekonomi ve basın özgürlüğü olmuş..

Araştırma her ne kadar şehirler ile ilgili olsa da hepimiz biliyoruz ki iş dönüyor dolaşıyor neticede insanda ve insan davranışlarında düğümleniyor.

Yaşadığımız şehirlerin özellikle vatandaşlar tarafından “kör nokta” olarak bilinen sokaklara “yanlışlıkla” cüzdan düşürülse düşürülen o cüzdanlarının en azında yüzde 80-90’lık bölümünün götürülüp ilgililere teslim edileceği ile ilgili ciddi endişelerimiz var.

-Yaşadığımız şehirlerdeki trafik akışına bakın

-Yaşadığımız şehirlerdeki çevre duyarlılığına dikkat edin

-Yaşadığımız şehirlerdeki insan ilişkilerine dikkat edin

-Yaşadığımız şehirlerdeki sokak hayvanlarına olan davranışlara dikkat edin

-Yaşadığımız şehirlerdeki siyasetçilerin birbirlerine karşı olan davranışlarına dikkat edin.

Yaşadığımız şehirlerdeki insanların çöpleri nasıl her yere döktüklerine dikkat edin

Vs.vs.vs.vs.

Şehirlere can verenler, ruh verenler insanlardır, İnsanların dürüst olmadığı bir yerleşim merkezinde şehir nasıl mutlu olacak, nasıl “dürüst” olarak kabul görecek, anlayan varsa beri gelsin.

-Biz kendimizi düzeltmeden,

-Karşımızdakinin de en az bizim kadar hatta bizden daha fazla haklı olabileceğini kabul etmeden

-Var olan kanun yasa ve kurallara harfiyen uymadan

Kendimizi dürüst olarak sayamayız,

Kendimizi dürüst olarak sayamadıktan sonra şehirlerimizin dürüst olacağını düşünmek hayal bile olmayacaktır.


AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan seçim sürecini değerlendirdi AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan seçim sürecini değerlendirdi
Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu
Resul Dindar konserinde izdiham Resul Dindar konserinde izdiham
Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu
Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı